Quantcast
THE STREAM

Υπόθεση “Ζαρντινιέρα”: 450 ψωροχιλιάρικα θα κοστίσει στο Δημόσιο το ανδραγάθημα της ΕΛΑΣ

Κύριε Τσίπρα, κοστίζουν πολύ, απολύστε τους


THE NEWSROOM · 7 Φεβρουαρίου 2016

Το Συμβούλιο της Επικρατείας έλαβε μετά από δέκα χρόνια και διαδοχικές εφέσεις απόφαση για το περιστατικό της “ζαρντινιέρας” στη Θεσσαλονίκη στις 17 Νοέμβρη του 2006, με το Δημόσιο να καλείται να καταβάλλει στο θύμα της αστυνομικής επίθεσης Κύπριο (πρώην πλέον) φοιτητή το ποσό των 450.000 ευρώ.

Σύμφωνα με το Έθνος της Κυριακής, το Συμβούλιο της Επικρατείας επικύρωσε εφετειακή απόφαση για την απόλυτη ευθύνη των αστυνομικών αποκρούοντας τις αιτιάσεις του Δημοσίου ότι το ποσό της αποζημίωσης είναι «εντελώς υπερβολικό», όπως επίσης και τον ισχυρισμό ότι ο παθών ευθύνεται κατά 95% για ό,τι του συνέβη.

Το δικαστήριο έκρινε ότι πρέπει να επιδικαστεί σε βάρος του Δημοσίου αποζημίωση για την ηθική βλάβη (ψυχική και σωματική ταλαιπωρία, πόνο, τρόμο κτλ) που υπέστη ο 34χρονος πλέον Αυγουστίνος Δημητρίου.

Η αποζημίωση προσδιορίστηκε στις 300.000 ευρώ και αναμένεται να προσεγγίσει τις 450.000 ευρώ με τους νόμιμους τόκους, από την επίδοση της αγωγής τον Ιούνιο του 2009.

Για όσους δε θυμούνται το περιστατικό: μετά την πορεία του Πολυτεχνείου στη Θεσσαλονίκη το 2006 κι, αφού είχαν κοπάσει οι συγκρούσεις διαδηλωτών-Αστυνομίας (για τις οποίες είχαν γίνει και συλλήψεις φοιτητών), οι αρχές έκαναν σωματικό έλεγχο σε περαστικούς, καθότι αναζητούσαν ένα συγκεκριμένο προφίλ διαδηλωτή. Ο 24χρονος Κύπριος φοιτητής ΙΕΚ Αυγουστίνος Δημητρίου έκανε βόλτα στην περιοχή της πλατείας Σιντριβανιού, όταν δέχτηκε επίθεση από άντρα με πολιτικά που, στη συνέχεια, φώναξε κι άλλους μη ένστολους για να συνεχίσουν την αγαθοεργία. Ο Δημητρίου φώναξε αστυνομικούς που ήταν κοντά στο περιστατικό, αλλά εκείνοι δεν εμπόδισαν τους άντρες με τα πολιτικά και, στη συνέχεια, συνέλαβαν το φοιτητή αιμόφυρτο. Καθηγητές του ΑΠΘ που βρέθηκαν κοντά διαμαρτυρήθηκαν και ζήτησαν τα στοιχεία των ένστολων και μη που εμπλέκονταν στην υπόθεση, αλλά δεν έλαβαν απάντηση.

1rea14b

 

Η επίσημη ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, ως προς το περιστατικό, έλεγετ τα εξής: “έπεσε αρχικά σε σταθμευμένο μοτοποδήλατο και στη συνέχεια σε ζαρντινιέρα που υπήρχε στο σημείο, με αποτέλεσμα να τραυματισθεί”. Από κει πήρε και το όνομά της το περιστατικό ως “Υπόθεση Ζαρντινιέρας”. Το ίδιο βράδυ της ανακοίνωσης, ένα βίντεο που είχε καταγράψει τη σκηνή έπαιξε στο δελτίο του Mega.

Ο Αστυνομικός Διευθυντής Θεσσαλονίκης, καλεσμένος εκείνο το βράδυ στο δελτίο, επέμεινε στη θεωρία της ζαρντινιέρας, ενώ μόνο αφότου έγινε viral το βίντεο, έγινε επίσημα λόγος από το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης για “ακρότητες”. Διαθεσιμότητες, μετακινήσεις και αργίες επεβλήθησαν στους εμπλεκόμενους ένστολους και μη Μπαλούρδους, ενώ το Μάιο του 2012 το διοικητικό εφετείο επεδίκασε αποζημίωση 300.000 ευρώ στο Δημητρίου ως θύμα αδικοπραξίας, που σκαρφάλωσε στα 450.000 λόγω της έφεσης που άσκησε το Δημόσιο.

Best of internet