Quantcast
THE STREAM

Μέχρι και μισό εκατομμύριο άνθρωποι αναμένεται να μείνουν άστεγοι στην Αθήνα

Υπερδιπλάσιο ποσοστό από τον μέσο όρο της ΕΕ


THE NEWSROOM · 26 Ιανουαρίου 2016

Σύμφωνα με έρευνα που έγινε από το  Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ και δημοσιεύτηκε σήμερα στις 26/1 στην Εφημερίδα των Συντακτών, 94.000 με 514.000 άνθρωποι αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα στέγασης και κινδυνεύουν να μείνουν άστεγοι στην Αθήνα, ποσοτιαία δηλαδή υπερδιπλάσιοι άστεγοι του μέσου όρου στην ΕΕ.

 

ΑΣΤΕΓΟΙ-ΣΤΗΝ-ΑΘΗΝΑ

 

Η Έρευνα έχει τίτλο «Κοινωνική επισφαλείς και έλλειψη στέγης στην Αθήνα Διαδρομές Αποκλεισμού και ένταξης» που δημοσιοποίησε το Παρατηρητήριο Οικονομικών και Κοινωνικών Εξελίξεων του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, με συγγραφείς τους επίκουρους καθηγητές στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης Βασίλη Αράπογλου και Κώστα Γκούνη, τη δρα ΕΜΠ Δήμητρα Σιατίστα και τη νομικό Δήμητρα Σουλελέ.

Από το 2011-2013 οι άστεγοι στην Αθήνα τετραπλασιάστικαν και από 630 το 2011 έφτασαν τους 2360 και συγχρόνως το 2013 τα άτομα που φιλοξενούταν σε ξενώνες, προνοιακά και σωφρονιστικά ιδρύματα ή άλλα προσωρινά καταλύματα ανέρχονταν σε 15.436 .

Σύμφωνα με την ΕΦΣΥΝ, μεγάλη είναι και η κρατική ολιγωρία ως προς την αντιμετώπιση της επερχόμενης κρίσης:

«Χαρακτηριστικό των αντιφάσεων του διαχειριστικού τρόπου αντιμετώπισης της ακραίας φτώχειας αποτελεί το ότι η προστασία των αστέγων κατοχυρώθηκε σχετικά πρόσφατα ως μέρος των προϋποθέσεων του δεύτερου μνημονίου και των σχετικών μεταρρυθμίσεων στο σύστημα υγείας και πρόνοιας (Ν. 4052/2012)».

 

Την μεγαλύτερη απειλή του να γίνουν “νεοάστεγοι” αντιμετωπιζουν άνθρωποι μεσαίων και φτωχών εισοδημάτων που εμπίπτουν στην κατηγορία του “εργαζόμενου φτωχού”,  που δε μπορεί να ανταποκριθεί οικονομικά στις αυξημένες απαιτήσεις της εποχής.

Προφανώς ρόλο στον αυξανόμενο αριθμό των ανθρώπων που αναμένεται να μείνουν άστεγοι μέσα στον χρόνο μάλλον παίζουν και οι κατασχέσεις Α’ κατοικίας από τις τράπεζες. Όπως αποκαλύπτει το Έθνος, αρχικά αυτοί που θα βρεθούν αντιμέτωποι με πλειστηριασμούς θα είναι 10.000 δανειολήπτες με μεγάλη ακίνητη περιουσία, οι οποίοι αν και μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, το αποφεύγουν συστηματικά. Στη συνέχεια όμως θα πάρουν σειρά και οι υπόλοιποι, αν και η Αυγή μας καθησυχάζει για το αντίθετο.

 

Best of internet