Quantcast
THE STREAM

Η Eldorado Gold απειλεί οτι θα φύγει από τις Σκουρίες αν δεν πάρει άδεια μέχρι το τέλος Μαρτίου

Τρομερά διακριτικός εκβιασμός από την καναδική εταιρία


President Creed · 12 Ιανουαρίου 2016

Η Καναδική εταιρία Eldorado Gold γνωστοποίησε σήμερα την αναστολή μέρους της κατασκευής και ανάπτυξης των μεταλλείων χρυσού στις Σκουριές Χαλκιδικής μετά από μια σειρά αναστολής και καθυστερήσεων αδειοδότησης από το Ελληνικό Κράτος.

Αυτή την ώρα γίνεται έκτακτη συνέντευξη τύπου στην Αθήνα από την Eldorado Gold σχετικά με τις δραστηριότητες της θυγατρικής της εταιρίας Hellas Gold (Ελληνικός Χρυσός).

Ο διευθύνων σύμβουλος του καναδικού ομίλου Eldorado Gold Paul Wright (Κ) μιλά κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου , ενώ παρακολουθούν ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικός Χρυσός Μιχάλης Θεοδωρακόπουλος (Α) και ο αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής της Eldorado Gold στην Ελλάδα Eduardo Moura (Δ), Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2016. Την αναστολή των εργασιών στις Σκουριές Χαλκιδικής ανακοίνωσε η Eldorado Gold που είναι η μητρική εταιρεία της Ελληνικός Χρυσός. ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαίτας

Ο διευθύνων σύμβουλος του καναδικού ομίλου Eldorado Gold Paul Wright (Κ) μιλά κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου, Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2016. ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαίτας

 

Πριν από την συνέντευξη τύπου, η Eldorado απείλησε οτι αν δεν τελειώσει σύντομα η διαδικασία των αδειοδοτήσεων, θα αποχωρήσει από τις Σκουριές. Όπως διαβάζουμε στο cnn.gr:

Η Eldorado ανακοίνωσε, ότι αναστέλλει την κατασκευή στο ορυχείο των Σκουριών και προειδοποίησε ότι θα κάνει το ίδιο για το ορυχείο στην Ολυμπιάδα αν δεν λάβει την άδεια μέχρι το τέλος Μαρτίου.

 

 

Ας θυμηθούμε λίγο τις πρακτικές που ακολουθεί η Καναδική εταιρία Eldorado

Διαβάζουμε σχετικά με την φοροαποφυγή μέσω θυγατρικών-φαντασμάτων στο efsyn.gr:

Σύμφωνα με τους ερευνητές του ολλανδικού κέντρου «η φοροαποφυγή με τη χρήση νόμιμων, αλλά επιθετικών φορολογικών μεθόδων είναι ευρέως διαδεδομένη στην Ελλάδα». Η Eldorado Gold έχει 12 θυγατρικές στην Ολλανδία με σχεδόν 2 δισ. ευρώ περιουσιακά στοιχεία. Ωστόσο οι έντεκα δεν απασχολούν κανέναν απολύτως υπάλληλο – είναι απλώς εταιρείες με γραμματοκιβώτια ως διεύθυνση– και μία έχει τρεις μόνο υπαλλήλους.

 

efimerida

Για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των δραστηριοτήτων της Eldorado στην Χαλκιδική και Ολυμπιάδα διαβάζουμε σε έκθεση που δηοσιεύτηκε στο efsyn.gr:

Εως και σχεδόν 200.000% (!) ξεπερνούν τα όρια οι συγκεντρώσεις σε βαρέα μέταλλα, κάποια εκ των οποίων είναι εξαιρετικά επικίνδυνα για τον ανθρώπινο οργανισμό και το οικοσύστημα.

Μετά από καταγγελία κατοίκου για έκλυση σκόνης, τον Ιούλιο του 2013, διαπιστώθηκε ότι η εταιρεία απόθεσε κατ’ εκτίμηση 100.000 τόνους αδρομερούς (χονδρόκοκκου) υπολείμματος κατεργασίας σε χώρο 28 στρεμμάτων, χωρίς καμία υποδομή κοντά στο μεταλλείο της Ολυμπιάδας. Κι αυτός ο χώρος είχε ενταχθεί στα έργα αποκατάστασης.

Κατόπιν παραγγελίας του εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, προέκυψε ότι ολόκληρο το 2012 και μέχρι τον Οκτώβριο του 2013 το σύνολο των διακινήσεων των προϊόντων διά θαλάσσης έγιναν χωρίς την εφαρμογή των κανόνων μεταφοράς επικίνδυνων υλικών, αφού δεν είχαν δηλωθεί ως επικίνδυνα στο τελωνείο. Το πιο ενδιαφέρον όμως είναι πως σε καμία μελέτη δεν αναφέρεται ότι τα επικίνδυνα αυτά προϊόντα θα μεταφέρονται με φορτηγά και θα διακινούνται από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης· αντιθέτως, αναφέρεται ρητά ότι θα διακινούνται μέσω Στρατωνίου.

 

Aν τα πορίσματα σχετικά με την περιβαλλοντική επιβάρυνση της εξόρυξης χρυσού απ’ την Eldorado Gold σας προβληματίζουν ιδιαίτερα, τότε αυτή η φωτογραφία γάργαρου νερού η οποία συμπεριλαμβάνεται στο site της καναδικής εταιρίας, ίσως σας πείσει για το αντίθετο.

hellas)gold

 

 

 

 

Στα τσακίδια

12546033_10156532859105089_1499055961_o

GOLD

Best of internet