Quantcast
THE STREAM

Έρευνα έδειξε ότι η τεστοστερόνη τελικά δεν βελτιώνει την αίσθηση του προσανατολισμού

Οι άντρες όντως προσανατολίζονται καλύτερα, αλλά δεν φταίει ούτε η τεστοστερόνη, ούτε η ανατομία του εγκεφάλου


President Creed · 8 Δεκεμβρίου 2015

Διαβάζουμε στο dailymail.co.uk ότι μια έρευνα του (NTNU) Νορβηγικού Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας έδειξε οτι οι άντρες έχουν καλύτερη αίσθηση προσανατολισμού από τις γυναίκες και οτι η χορήγηση τεστοστερόνης βοηθάει τις γυναίκες να προσανατολιστούν καλύτερα.

ORIENTATION

Daily Mail “When women were given testosterone their navigational skills improved”

 

Μόνο που η έρευνα του NTNU δεν λέει αυτό ακριβώς.

Οι επιστήμονες στο NTNU προσπάθησαν να ερευνήσουν κατα πόσο ισχύει ο μύθος οτι οι άντρες έχουν καλύτερη αίσθηση προσανατολισμού από τις γυναίκες και γι αυτό χορήγησαν τεστοστερόνη σε 18 άντρες και 18 γυναίκες καταγράφοντας παράλληλα την εγκεφαλική τους δραστηριότητα.

Πράγματι, η έρευνα αποδυκνείει ότι οι άντρες μπόρεσαν να πλοηγηθούν γρηγορότερα και αποτελεσματικότερα στον λαβύρινθο 3D που είχε φτιαχτεί για τις ανάγκες του πειράματος απ’ ότι οι γυναίκες.  H χορήγηση τεστοστερόνης επηρέασε ελαφρώς τις επιδόσεις των γυναικών στον προσανατολισμό, αλλά σε ίδιο βαθμό επηρεαστηκαν και οι γυναίκες στις οποίες χορηγήθηκε placebo τεστοστερόνη.

Με δύο λόγια, η χορήγηση τεστοστερόνης τελικά δεν επηρεάζει την αίσθηση προσανατολισμού στις γυναίκες.

Οι ερευνητές γράφουν για την χορήγηση της τεστοστερόνης:

“Σύνθετες συμπεριφορές όπως ο προσανατολισμός βασίζονται περισσότερο σε στρατηγικές οι οποίες είναι προϊόν εκμάθησης. Αυτές λοιπόν οι συμπεριφορές δεν άλλαξαν παρά την αυξημένη εγκεφαλική δραστηριότητα σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου”

Oι επιστήμονες πιστέυουν οτι αυτό που δημιουργεί αυτό το χάσμα επιδόσεων μεταξύ ανδρών και γυναικών έχει να κάνει με προκαταλήψεις νευρολογικής φύσεως που θέλουν τον άντρα να είναι καλύτερος στον προσανατολισμό σε σχέση με τη γυναίκα.

Η συγκεκριμένη έρευνα έρχεται στη δημοσιότητα λίγο μετά από μια άλλη έρευνα του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ η οποία καταλήγει στο ότι δεν υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ αντρικού και γυναικείου εγκεφάλου, ενώ ο ιππόκαμπος του αντρικού και γυναικείου εγκεφάλου έχουν το ίδιο μέγεθος. Τα μυαλά δηλαδή είναι unisex.

“Sex differences in the brain are irresistible to those looking to explain stereotypic differences between men and women, (…) And they often make a big splash. But as we explore multiple data sets and are able to coalesce very large samples of males and females, we find these differences often disappear or are trivial.”

 

 

Sorry Daily Mail! H Τεστοστερόνη δεν ευθύνεται ούτε βοηθάει στην καλύτερη αίσθηση του προσανατολισμού.

tumblr_nx99gh6Nc91rn7bzro1_500

Best of internet