Quantcast
THE STREAM

H Φινλανδία θα δίνει 800 ευρώ το μήνα σε όλους τους πολίτες της

Το αφεντικό τρελάθηκε και μοιράζει λεφτά, αλλά θα τα κόψει από αλλού.


President Creed · 7 Δεκεμβρίου 2015

Την ίδια στιγμή που στην Ελλάδα φορολογούνται λίγο πολύ τα πάντα, στην χώρα που έβγαλε τα Μούμινς  προγραμματίζεται ένα εθνικό βασικό εισόδημα 800 ευρώ για όλους τους πολίτες. Ίσως δεν είναι τυχαίο που η Φινλανδία είναι η “γενέτειρα του Άη Βασίλη” (τουλάχιστον σύμφωνα με τους ταξιδιωτικούς πράκτορες που πουλάνε εκδρομές στη Λαπωνία).

H Φινλανδική κυβέρνηση σκοπεύει να υλοποιήσει το σχέδιο με τη μορφή μηνιαίου επιδόματος, το οποίο θα δικαιούνται όλοι οι πολίτες ανεξαρτήτως εισοδήματος, αλλά θα συνοδεύεται από κατάργηση όλων των άλλων επιδομάτων.

Οι δικαιούχοι του επιδόματος υπολογίζονται γύρω στα 5.400.000 άτομα και το κόστος υπολογίζεται γύρω στα 52 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο (εάν υπολογίσουμε όλους τους κατοίκους της Φινλανδίας – βρέφη, έφηβους) ή 47 δισεκατομμύρια εάν υπολογίσουμε μόνο τους ενήλικες.

Το εθνικό βασικό επίδομα κερδίζει έδαφος στην Φινλανδική πολιτική σκηνή μιας και η Ελβετία πρόκειται να προχωρήσει σε δημοψήφισμα για αντίστοιχο επίδομα, ενώ η Ολλανδία πρόκειται να εφαρμόσει κάτι αντίστοιχο του χρόνου. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που έγινε τον Σεπτέμβριο που μας πέρασε, το 70% των Φινλανδών συμφωνεί με αυτό το σχέδιο της κυβέρνησης, ενώ θετική ανταπόκριση έδειξαν και τα υπόλοιπα φινλανδικά κόμματα.

Το σχέδιο του εθνικού βασικού επιδόματος προβλέπει την κατάργηση των επιπλέον επιδομάτων τα οποία παρέχονταν από το Φινλανδικό Κράτος και αφορούσαν πολλούς δικαιούχους, μιας και η Φινλανδία έχει πολύ διευρυμένο κράτος κοινωνικής πρόνοιας.

Η οικονομία της Φινλανδίας περνάει κάποιες δυσκολίες τα τελευταία χρόνια. Το χρέος της ήδη αγγίζει το 58% του ΑΕΠ της και η Τράπεζα της Φινλανδίας προειδοποιεί ότι το χρέος μπορεί να διπλασιαστεί του χρόνου. Μόλις πριν από ένα χρόνο ο προηγούμενος πρωθυπουργός της χώρας είχε ανακοινώσει φορολογικές επιβαρύνσεις και περικοπές δαπανών. Ωστόσο η τωρινή φινλανδική κυβέρνηση προσδοκά για το 2016 σε κερδοφορία 49.1 δισ. ευρώ.

Το μόνο που μένει να δούμε είναι κατά πόσο θα επωφεληθούν ή θα αδικηθούν άτομα που ήταν δικαιούχοι άλλων επιδομάτων έως τώρα (Ανύπαντρες μητέρες, Πολύτεκνοι, άτομα με αναπηρία κλπ), από την στιγμή που προβλέπεται η κατάργηση αυτών των επιδομάτων και η αντικατάστασή τους από τα 800 ευρώ μηνιαίως. Απ’ την άλλη είναι ένα ζήτημα το κατά πόσο πρέπει ή όχι να λαμβάνουν το επίδομα οι πολύ εύποροι πολίτες.

 

Η Φινλανδία ήταν ένας από τους πιο σκληρούς επικριτές της Ελλάδας στην διαδικασία των “διαπραγματεύσεων” της Ελλάδας με την ΕΕ για το ελληνικό χρέος.

giphy

Best of internet