Quantcast
THE STREAM

Επιστήμονας αποφάσισε να πει αυτό που ξέραμε όλοι: πως η ομοιοπαθητική είναι μια μεγάλη παπάτζα

Και έχει και 6363563 περγαμηνές για να στηρίξει την θέση του


LUBEN CREW · 3 Νοεμβρίου 2015

Είναι κάτι που έχει συμβεί σε όλους μας: πόσες φορές έχετε θελήσει να πυροβολήσετε τους χίπηδες με τα ρέικι, τα τσάκρα, τα τσι και όλα τα παραφερνάλια που δεν αποδέχονται τα κανονικά φάρμακα αλλά ψοφάει για ομοιοπαθητική;

34187273

 

Επειδή όμως εν τέλει σε όλες αυτές τις συζητήσεις βγαίνουμε κομπλεξικοί και είμαστε υποχρεωμένοι να ακούμε 3255252 ανθυποεπιστημονικά επιχειρήματα για την αξία της ομοιοπαθητικής, βρέθηκε ένας επιστήμονας άνθρωπος να το βγάλει από μέσα του.

edzard_ernst_4-1918x1280

Ο Εdzard Ernst, oμότιμος καθηγητής ιατρικής του Πανεπιστημίου του Exeter στην Αγγλία, έχει δουλέψει σε νοσοκομείο ομοιοπαθητικής, έχει κάνει έρευνα πάνω στο αντικείμενο και έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 100 paper πάνω στο αντικείμενο, μία σούμα των οποίων έχει συγκεντρώσει στο βιβλίο του,  A Scientist in Wonderland. Έχει επίσης γράψει 48 βιβλία και πάνω από 1000 επιστημονικά άρθρα, peer-reviewed και έχει βραβευτεί με 14 επιστημονικά βραβεία. Όπως καταλαβαίνετε, έχει κάποιο βάρος η γνώμη του.

Για το θέμα μας , έχει να πει λοιπόν τα εξής, σύμφωνα με τις έρευνες και τις δοκιμές που έκαναν στο Εxeter:

  • Oι δοκιμές τους απέτυχαν να δείξουν ότι η ομοιοπαθητική είναι κάτι περισσότερο από πανάκεια.
  • Οι αξιολογήσεις τους απέδειξαν ότι οι πιο αξιόπιστες από τις 230 ή περίπου τόσες από τις δοκιμές της ομοιοπαθητικής που έχουν δημοσιευτεί από πάντα ήταν επίσης αρνητικές.
  • Οι μελέτες σε ζώα επιβεβαίωσαν τα αποτελέσματα που βρέθηκαν σε ανθρώπους.

homeopathy

  • Οι στατιστικές μελέτες και οι αναφορές από περιστατικά αποτελούν ένδειξη πως η ομοιοπαθητική μπορεί να είναι επικίνδυνη.
  • Οι ισχυρισμοί που έκαναν οι ομοιοπαθητικοί πως μπορούν να θεραπεύσουν ασθένειες όπως ο καρκίνος, το άσθμα ή ακόμα και ο Έμπολα ήταν μούφες.
  • Η προώθηση της ομοιοπαθητικής δεν είναι ηθική.

Σημειώνει δε, πως πολύ πρόσφατα το πολύ σεβαστό διεθνώς αυστραλιανό Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας Υγείας και Φαρμάκων έκανε την πιο διεξοδική και ανεξάρτητα αξιολόγηση της ομοιοπαθητικής στα 200 χρόνια της ιστορίας. Ήδη η προκαταρκτική έκθεση τους απέδειξε πως η ομοιοπαθητική δεν είναι τίποτε περισσότερο από θεραπεία με πανάκειες.

Επειδή αυτό προβλέψιμα προκάλεσε ολόκληρο χαμό από την πλευρά των οπαδών της ομοιοπαθητικής, προσκλήθηκαν να προσκομίσουν τις δικές τους αποδείξεις. Το Εθνικό Συμβούλιο τις έλαβε σοβαρά υπόψη και αμέσως μετά, δημοσίευσε την τελική του αναφορά, η οποία καταλήγει στο ίδιο συμπέρασμα με την προηγούμενη.

ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΚΑΡΒΟΥΝΟ

Best of internet