Quantcast
THE STREAM

Ο πρόεδρος των ταξιτζήδων βρίζει σαν ταρίφας που τον κλείσανε – αλλά μήπως έχει δίκιο;

Οι κιτρινιάρηδες με τα Οκτάβια εναντίον Uber: μια μάχη με πολύ ψωμί


THE NEWSROOM · 4 Δεκεμβρίου 2014

Το νέο application με το όνομα Uber έκανε το μεγάλο λάθος να μπει στα χωράφια (και) των Ελλήνων ταξιτζήδων, εξοργίζοντας τον βαψομαλλιά πρόεδρο του σωματείου τους Θύμιο Λυμπερόπουλο – και από τη σελίδα του σωματείου στο Facebook εξαπέλυσε σήμερα εναντίον του την πάντα εντυπωσιακή ΟΡΓΗ ΤΟΥ ΤΑΡΙΦΑ:

 

1703725

 

Τι μέρος του λόγου όμως είναι αυτή η εταιρεία και γιατί έχει εξοργίσει σε τέτοιο βαθμό την ηγεσία της κίτρινης φυλής;

“Η Uber ιδρύθηκε το 2009 στις ΗΠΑ και πρωτολανσαρίστηκε στο Σαν Φρανσίσκο το 2010 κινούμενη αρχικά στον τομέα των ιδιωτικών (πολυτελών) μετακινήσεων (υπηρεσία UberBlack) και στην συνέχεια στον τομέα της «διαμοιρασμένης οικονομίας» (sharing economy) και συγκεκριμένα στον κλάδο των «διαμοιρασμένων διαδρομών» (ride sharing) μεταξύ χρηστών, «διασπώντας» την αγορά των παραδοσιακών μετακινήσεων.

Παρ’ ότι οι εφαρμογές κλήσης ή εύρεσης κοντινού ταξί είναι πολύ διαδεδομένες ανά τον κόσμο, με αρκετούς τοπικούς «παίκτες» σε κάθε πόλη, το διαφορετικό μοντέλο του Uber επιτρέπει σε ιδιώτες κατόχους οχημάτων μέσα από την υπηρεσία UberX να μετατραπούν σε οδηγούς προς ενοικίαση, μοιράζοντας το αυτοκίνητό τους με τους χρήστες της εφαρμογής και κερδίζοντας χρήματα από τις διαδρομές αυτές.” (startupper.gr)

 

 

TAXI DIODIAgk-is-93

 

Από τη στιγμή που η εταιρεία πάτησε πόδι στην Ευρώπη, άλλαξε κάποιες πτυχές της πολιτικής της καθώς, πανευρωπαϊκά, το επάγγελμα του ταξιτζή δεν είναι ακριβώς ανοιχτό και οι πολιτικές ηγεσίες κινήθηκαν εναντίον της.

Για παράδειγμα, στη Γαλλία εκδόθηκε νόμος που επέβαλλε σε οποιονδήποτε επιβάτη καλούσε όχημα ιδιωτικής μεταφοράς μέσω κινητών εφαρμογών, να περιμένει 15 λεπτά από την άφιξη του οχήματος μέχρι να επιβιβαστεί σε αυτό, ενώ στη Γερμανία και στο Βέλγιο το UberX απαγορεύτηκε.

 

Και αυτό δεν είναι το μόνο πρόβλημα. Το Uber έρχεται στην εποχή που το κοινό έχει ξεψαρώσει πια απέναντι στην καινουργίλα των startups και συνειδητοποιεί πως ακόμα και αυτές οι μπίζνες που συστήνονται υπό έναν χιπστερογιάπικο μανδύα, είναι εξίσου αρπαχτές με τα υπόλοιπα.

Τους τελευταίους μήνες το Uber έχει αναγκαστεί να διαχειριστεί πολύ χοντρά σκάνδαλα όπως αυτοδημιούργητους ταρίφες που χρησιμοποιούσαν την εφαρμογή για να βιάζουν, άλλους που χρέωναν ανεξέλεγκτα, έναν που επιτέθηκε σε επιβάτη με σφυρί και, στην πιο χοντρή υπόθεση απ’ όλες, την ομολογία πως ξοδεύουν εκατομμύρια από τα λεφτά των επενδυτών στο να εντοπίσουν βρώμικα μυστικά δημοσιογράφων που το κακολογούν!

Οι δαιμόνιοι καπιταλιστές όμως δεν μάσησαν και συνέχισαν να παίζουν μπαλίτσα με την εφαρμογή UberTaxi, η οποία συνδέει χρήστες-πελάτες μόνο με πιστοποιημένους, επαγγελματίες οδηγούς ταξί. Η εταιρεία ισχυρίζεται οτι στην περίπτωση της Ελλάδας θα υπάρχει μόνο αυτή η επιλογή για τους χρήστες της εφαρμογής, δηλαδή η εταιρεία θα συνεργάζεται αποκλειστικά και μόνο με ορίτζιναλ, γνήσιους ταρίφες, απο αυτούς που παίρνουν τηλέφωνο τον Μιλτιάδη Παναγιωτόπουλο και δίνουν όνομα “Bill-by-taxi”, ή “Ομάρ Ταρίφ”.

 

newego_LARGE_t_1101_53659737

Οι πονηροί ταξιτζήδες δεν εμπιστεύονται  την εταιρεία και η συνέχεια στη σκληρή μάχη του κλασικού του ταρίφα του Ελληνα και των παμφάγων, απρόσωπων κεφαλαιούχων, αναμένεται με ενδιαφέρον.

 

Ίτε ταρίφες Ελλήνων!

Best of internet