Quantcast
THE STREAM

Προοπτική αθώωσης για τα μέλη των Pussy Riot

Μία νέα απόφαση των δικαστικών αρχών της Ρωσίας ενδέχεται να σηματοδοτεί το τέλος των διώξεων για τα μέλη της πανκ μπάντας


LUBEN CREW · 14 Δεκεμβρίου 2013

 
 

Την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ρωσίας διέταξε τη διενέργεια επανεξέτασης των ποινών για τα δύο μέλη των Pussy Riot που βρίσκονται ακόμα στη φυλακή. Οι Pussy Riot φυλακίστηκαν τον Αύγουστο του 2012 με την κατηγορία του χουλιγκανισμού για το αντι-κυβερνητικού περιεχομένου performance τους σε κεντρική εκκλησία της Μόσχας, ξεσηκώνοντας ένα διεθνές κύμα υποστήριξης ενάντια στην αυθαιρεσία των ρωσικών αρχών.

 
 

Η επανεξέταση της υπόθεσής τους αναδεικνύει τώρα ατέλειες και σφάλματα στη διαδικασία, με ενδεικτική την κατηγορία περί «μίσους εναντίον κοινωνικής ομάδας» που δεν τεκμηριώνεται επαρκώς από τα στοιχεία της δικογραφίας. Το ποινικό δικαστήριο που οδήγησε στην καταδίκη των Ναντέζντα Τολοκονίκοβα και Μαρία Αλιόκινα φαίνεται να έχει προβεί σε μια σειρά παρατυπιών, παρακάμπτοντας πλήρως πιθανά ελαφρυντικά, όπως το γεγονός ότι η εικοσιτετράχρονη Ναντέζντα είναι μητέρα ενός πεντάχρονου κοριτσιού και η εικοσιπεντάχρονη Μαρία ενός τετράχρονου αγοριού, ενώ αγνοήθηκε και το καθαρό ποινικό τους μητρώο μέχρι το performance της «Πανκ Προσευχής» στον καθεδρικό ναό του Σωτήρος Χριστού.

 
 

Ακόμα κι αν η επανεξέταση της υπόθεσης οδηγήσει τελικά στην αθώωση των δύο μελών του φεμινιστικού πανκ συγκροτήματος, το αποτέλεσμα θα είναι ήσσονος σημασίας, καθώς απομένουν μόλις τρεις μήνες πριν την αποφυλάκισή τους, με τη θετική έκβαση της διαδικασίας να επιτρέπει μια μείωση της ποινής κατά ελάχιστες εβδομάδες. Στην καλύτερη των περιπτώσεων, η αθωωτική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου θα έχει συμβολικό χαρακτήρα, καθώς η πολιτική των ρωσικών αρχών απέναντι στις Pussy Riot υπήρξε μέχρι τώρα καταφανώς εκδικητική.

 
 

Υπενθυμίζουμε ότι κατά τη διάρκεια της φυλάκισής της, η Ναντέζντα Τολοκονίκοβα εξαφανιστήκε υπό μυστηριώδεις συνθήκες, χωρίς να έχει δοθεί στον οικογενειακό και φιλικό της κύκλο κάποια εξήγηση και βρέθηκε μερικές εβδομάδες μετά κρατούμενη σε σωφρονιστική αποικία της Σιβηρίας.

 
 

Πηγή: Hollywood Reporter

 
 

Best of internet