Quantcast
THE STREAM

Ανακοίνωση ενάντια στις βλαχάρες έβγαλε το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Το μουσείο χαιρετίζει την πρωτοβουλία να τοποθετηθεί στα Γιάννενα ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο ρωσικής πρωτοπορίας


THE NEWSROOM · 16 Δεκεμβρίου 2017

Δεν πέρασε διόλου απαρατήρητο το κονστρουκτιβιστικό δέντρο που στήθηκε στα Γιάννενα την προηγούμενη εβδομάδα. Οι αντιδράσεις ήταν ανάμεικτες, με διάφορους προφανώς μη οπαδούς της Ρωσικής Πρωτοπορίας να δηλώνουν ότι θα προτιμούσαν ένα κανονικό δέντρο από τον Πύργο του Τάτλιν.

Υπάρχει ελπίδα όμως για την πλευρά που γουστάρει μια πιο μοντερνιστική προσέγγιση στα χριστουγεννιάτικα δέντρα. Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης εξέδωσε ανακοίνωση όπου χαιρετίζει την κίνηση της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του Δήμου Ιωαννιτών.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

 

Η ανακοίνωση του ΚΜΣΤ αναφέρει:

 

«Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης παρακολούθησε με μεγάλο ενδιαφέρον μέσω των δημοσιευμάτων Τύπου και κοινωνικής δικτύωσης την υπόθεση του χριστουγεννιάτικου δέντρου στον Δήμο Ιωαννίνων, που αποτελεί άμεση αναφορά στο Μνημείο στην Τρίτη Διεθνή του Ρώσου πρωτοπόρου καλλιτέχνη Βλαντίμιρ Τάτλιν (1919).

Χαιρετίζουμε το γεγονός αυτό για πολλούς λόγους:

Επειδή θεωρούμε ότι είναι θαρραλέα η απόφαση να χρησιμοποιηθεί εναλλακτική αισθητική για τον στολισμό δημοσίου χώρου για παραδοσιακό εορτασμό,

Επειδή, διαχειριζόμενοι την συλλογή Κωστάκη, την σημαντικότερη συλλογή έργων ρωσικής πρωτοπορίας στον κόσμο, διαπιστώνουμε με χαρά ότι οι νέοι καλλιτέχνες αντλούν ουσιαστικά στοιχεία έμπνευσης από αυτή την μοναδική για τις ρηξικέλευθες καλλιτεχνικές προτάσεις της αισθητική περίοδο του 20ου αιώνα,

Επειδή πιστεύουμε στην δημιουργική συνέργεια των τοπικών αρχών με τους εκπαιδευτικούς και πολιτιστικούς οργανισμούς και τις καλλιτεχνικές ομάδες,

Επειδή εκφράζουμε την πεποίθηση πως μέσα από την πράξη αυτή θα βγει κερδισμένος ο δύσκολος διάλογος με την κοινωνία για την εικόνα και τη χρήση του δημοσίου χώρου και παράλληλα θα εξελιχθεί ουσιαστικότερα η προσπάθεια των φοιτητών των Σχολών Καλών Τεχνών να συνδιαλεχθούν με έργα όπως ο Πύργος του Τάτλιν που για την καινοτόμα αισθητική, τεχνική, φιλοσοφική και λειτουργική αξία του αποτελεί σήμερα μοναδικό κεφάλαιο στην παγκόσμια ιστορία της τέχνης.»

Koινώς τώρα μπορείτε να μάθετε και λίγη Ρωσική Πρωτοπορία βλαχάρες. Εμείς θα στηρίζαμε πάντως το να συνεχίσουν να βάζουν όλο και πιο αφηρημένα χριστουγεννιάτικα δέντρα μέχρι να εξαφανιστούν τελείως.

Best of internet