Quantcast
THE STREAM

Άλλες δύο αρκούδες σκοτώθηκαν απλά επειδή η Εγνατία δεν έχει φράχτη

Στις πολιτισμένες χώρες γενικά υπάρχει σοβαρή περίφραξη και διαβάσεις πανίδας


THE NEWSROOM · 11 Δεκεμβρίου 2017

H μια μετά την άλλη σκοτώνονται οι αρκούδες στον οδικό άξονα της Εγνατίας Οδού στην προσπάθειά τους να διασχίσουν τον δρόμο. Συγκεκριμένα, την προηγούμενη εβδομάδα, μέσα σε δύο μέρες σημειώθηκαν δύο θανατηφόρα ατυχήματα στην Εγνατία Οδό μόλις λίγα χιλιόμετρα μακρυά το ένα από το άλλο.

Την Πέμπτη 7 και το βράδυ της Παρασκευής 8 Δεκεμβρίου σημειώθηκαν δύο θανατηφόρα ατυχήματα στην Εγνατία Οδό, κοντά στη Σιάτιστα Κοζάνης. Στο πρώτο περιστατικό, το άτυχο ενήλικο αρσενικό βάρους 120κ. περίπου, παρασύρθηκε από διερχόμενο μεγάλο όχημα, πιθανότατα φορτηγό και πέθανε ακαριαία. 24 ώρες αργότερα και λίγα μόλις χιλιόμετρα από το σημείο του πρώτου ατυχήματος, ένα ενήλικο θηλυκό βάρους 100κ. περίπου, παρασύρθηκε από διερχόμενο όχημα και πέθανε ακαριαία. Και τα δύο περιστατικά συνέβησαν στον κύριο οδικό άξονα της Εγνατίας Οδού, ενώ κανένας άνθρωπος δεν τραυματίστηκε, παρ’ ότι το ΙΧ του οδηγού από το δεύτερο ατύχημα καταστράφηκε ολοσχερώς.

Η αρκούδα που σκοτώθηκε το βράδυ της Παρασκευής 8 Δεκεμβρίου

Πρόκειται για την έκτη αρκούδα που σκοτώνεται στον εθνικό οδικό δίκτυο μέσα στο 2017 ενώ είναι το τρίτο ατύχημα σε διάστημα πέντε χρόνων στην ευρύτερη περιοχή Σιάτιστας-Κοζάνης, η οποία γειτνιάζει με τους ορεινούς όγκους του Άσκιου προς τον βορά και του Βούρινου προς το νότο, που αποτελούν βιοτόπους της αρκούδας. Όπως διαβάζουμε στον Αρκτούρο:

Το σημείο στο οποίο έγινε το χθεσινό τροχαίο χρήζει παρέμβασης που θα αποτρέπει την είσοδο μεγάλων ζώων όπως η αρκούδα στον οδικό άξονα, όπως έχει γίνει σε άλλα σημεία της Εγνατίας Οδού όπου και το πρόβλημα πλέον έχει αποκατασταθεί με την εγκατάσταση κατάλληλης περίφραξης.

Η Τροχαία Κοζάνης έσπευσε αμέσως στο σημείο και ειδοποίησε τις Ομάδες Άμεσης Επέμβασης της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ και του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ. Εκτός από την ΚΑΛΛΙΣΤΩ, και τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ, στο σημείο έφτασε και κλιμάκιο του Δασαρχείου Τσοτυλίου καθώς και η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης της Εγνατίας Οδού.

Η αρκούδα που σκοτώθηκε το βράδυ της Πέμπτης 7 Δεκεμβρίου

Στο site της Εγνατίας Οδού διαβάζουμε για την περιοχή όπου παρατηρούνται τα περισσότερα ατυχήματα ότι ο σχεδιασμός έχει γίνει μαζί με τις οργανώσεις «ΚΑΛΛΙΣΤΩ» και «ΑΡΚΤΟΥΡΟ», ενώ αναφέρεται ότι υπάρχουν διαβάσεις πανίδας, ωστόσο οι δύο οργανώσεις εδώ και αρκετά χρόνια καταγγέλλουν ότι η περίφραξη του αυτοκινητόδρομου είναι ελλιπής και ακατάλληλη ώστε να εμποδίσει την πρόσβαση των αρκούδων στην Εγνατία Οδό. Όπως δήλωσαν για τα τελευταία περιστατικά:

«το νέο αυτό περιστατικό αναδεικνύει την ανάγκη παρέμβασης, με έργα περίφραξης, που θα αποτρέπουν την είσοδο μεγάλων θηλαστικών στον οδικό άξονα, όπως έχει γίνει σε άλλα σημεία της Εγνατίας Οδού, με παράλληλη λήψη μέτρων για την ασφαλή διάσχιση του αυτοκινητόδρομου από την άγρια πανίδα».

Η ταφή του άτυχου ζώου έλαβε χώρα την ίδια μέρα κάτω από την επίβλεψη της Δασικής Υπηρεσίας (Δασαρχείο Τσοτυλίου). Η ΚΑΛΛΙΣΤΩ και ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ απευθύνουν έκκληση προς τους οδηγούς που κινούνται στα σημεία που αποτελούν βιότοπο αρκούδας να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί και να τηρούν πάντα το όριο ταχύτητας, ιδιαίτερα κατά την οδήγηση τις νυχτερινές ή πρώτες πρωινές ώρες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Best of internet