Quantcast
THE STREAM

Τις αδυναμίες της ανθρώπινης ψυχούλας εκμεταλλεύεται το Facebook, σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρό της

Μία όχι και τόσο ψύχραιμη τοποθέτηση από τον άνθρωπο που έβγαλε δισεκατομμύρια από το Facebook


THE NEWSROOM · 13 Νοεμβρίου 2017

Ο Σον Πάρκερ, πρώην πρόεδρος του Facebook και ιδρυτής του Napster, δήλωσε πρόσφατα σε εκδήλωση που βρέθηκε στην Φιλαδέλφεια για τις θεραπείες του καρκίνου, ότι «[Το Facebook] κυριολεκτικά αλλάζει τη σχέση σου με την κοινωνία, τη σχέση με τους άλλους.  Πιθανότατα παρεμβαίνει στην παραγωγικότητα με περίεργους τρόπους. Μόνο ο θεός ξέρει τι κάνει στα μυαλά των παιδιών μας».

Ο Πάρκερ εξήγησε, ακόμα, τον μηχανισμό που μετέτρεψε το Facebook  σε μία πλατφόρμα δισεκατομμυρίων χρηστών:  «Πώς γίνεται να καταναλώσουμε τον μέγιστο δυνατό χρόνο και τη μεγαλύτερη προσοχή μας; Αυτή ήταν η νοοτροπία που οδήγησε στη δημιουργία χαρακτηριστικών όπως το “Like”, έτσι ώστε αυτή ή «ένεση ντοπαμίνης» να ενθαρρύνει τους χρήσεις να φορτώνουν όλο και περισσότερο περιεχόμενο».

«Είναι ένας φαύλος κύκλος κοινωνικής επιβεβαίωσης… είναι αυτό ακριβώς που θα σκεφτόταν ένας χάκερ σαν και μένα, γιατί με αυτό τον τρόπο εκμεταλλεύεσαι την ευαισθησία της ανθρώπινης ψυχολογίας», εξήγησε στην συνέχεια.

Ο Πάρκερ εντάχθηκε στην ομάδα του Facebook to 2004, όταν ακόμα η σελίδα απευθυνόταν στους φοιτητές του Harvard.  O ίδιος ο Ζούκερμπεργκ είχε αναγνωρίσει δημοσίως τη συμβολή του πρώην προέδρου, αφού ήταν εκείνος που «μετέτρεψε το Facebook από ένα κολλεγιακό project σε μία πραγματική επιχείρηση».

Όλα αυτά συνέβησαν σε διάστημα ενός έτους, αφού ένα χρόνο μετά ο Πάρκερ παραιτήθηκε λόγω του ότι οι αρχές βρήκαν ποσότητες κοκαΐνης στο διαμέρισμά του. Αυτό σημαίνει ότι η παραίτησή του δεν σχετιζόταν με κάποιο τρόπο με ενδοιασμούς που μπορεί να είχε γύρω από ζητήματα ηθικής.

Η περιουσία του ανέρχεται πλέον στα 2.6 δισεκατομμύρια.

Δείτε παρακάτω το σχετικό ρεπορτάζ του CBS.

Πηγή: The Guardian

Best of internet