Quantcast
THE STREAM

Η Γερμανία αναγνωρίζει και συνταγματικά τρίτο φύλο για τα διεμφυλικά άτομα

Μέχρι το τέλος του 2018 θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές νομικές προετοιμασίες


THE NEWSROOM · 9 Νοεμβρίου 2017

Με απόφαση του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου, η Γερμανία θα αναγνωρίζει πλέον και συνταγματικά το τρίτο φύλο για τα διεμφυλικά άτομα, πέραν του ανδρικού και του γυναικείου. Έτσι, μέχρι το τέλος του 2018, ο νομοθέτης οφείλει να δημιουργήσει όλες τις απαιραίτητες νομικές προϋποθέσεις που θα ανοίξουν το δρόμο για την αναγνώρισή του.

Η συζήτηση γύρω από το συγκεκριμένο θέμα άνοιξε όταν διεμφυλικό άτομο ζήτησε να αλλάξει την ταυτότητα φύλου του σε «άλλο» ή «τρανς», παρ’ ότι ήταν καταχωρημένος στα δημοτικά μητρώα ως γυναίκα. Το εν λόγω άτομο είχε καταθέσει ανάλυση του χρωματοσώματός του στις γερμανικές Αρχές, το οποίο απεδείκνυε ότι δεν είναι ούτε άνδρας ούτε γυναίκα. Η αίτησή του απορρίφθηκε.

To Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης αποφάνθηκε ότι η ταυτότητα φύλου αποτελεί ανασπόσπαστο κομμάτι της προσωπικότητας ενός ατόμου και, άρα, οφείλει να γίνεται σεβαστή με βάση το ήδη συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στην προσωπικότητα. Ο τρόπος με τον οποίο καταγράφονταν μέχρι στιγμής άτομα που αυτοπροσδιορίζονται με διαφορετικό τρόπο, θεωρήθηκε ως επιβολή, αφού δεν ένιωθαν ούτε άνδρες ούτε γυναίκες.

Η υπουργός Οικογένειας, Καταρίνα Μπάρλεϊ, τόνισε ότι η εφαρμογή της απόφασης θα πρέπει να γίνει άμεσα, ενώ εκπρόσωπος της Ένωσης Τρανσέξουαλ δήλωσε στο γαλλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ελπίζουν να γίνουν κι άλλα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Best of internet