Quantcast
THE STREAM

Ο έλληνας χλαπάτσας του Τραμπ, George Papadopoulos, διώκεται για συνεργασία με ρώσους αξιωματούχους

Ο ίδιος δήλωσε την ενοχή του για ψευδείς πληροφορίες


THE NEWSROOM · 30 Οκτωβρίου 2017

Το 2016, ανάμεσα στους διάφορους συμβούλους του Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, βρέθηκε και ο έλληνας ομογενής George Papadopoulos, ως σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής. Πολλά ελληνικά μέσα είχαν φροντίσει να τον αποθεώσουν, όπως το blue sky που έκανε λόγο για έναν «χαμογελαστό και ακομπλεξάριστο νέο που ξέρει να χαίρεται τη ζωή» ή ο Ελεύθερος Τύπος που αφιέρωσε ένα ολόκληρο άρθρο για να εξάρει τις σπουδές του και τις γνώσεις του γύρω από το ενεργειακό ζήτημα.

Τώρα, ο Γιώργος Παπαδόπουλος, διώκεται ποινικά αφού κατόπιν δικής του ομολογίας, κρίθηκε ένοχος για κατάθεση ψευδών στοιχείων σε ομοσπονδιακούς πράκτορες που ερευνούσαν -κι εξακολουθούν να ερευνούν- την παρέμβαση της Ρωσίας στις περσινές αμερικανικές εκλογές για την προεδρία. Όπως σημειώνεται σε επίσημο έγγραφο υπογεγγραμμένο από τον ειδικό ανακριτή, Ρόμπερτ Μόλερ, ο Γιώργος Παπαδόπουλος «παρεμπόδισε την έρευνα του FBI που βρίσκεται σε εξέλιξη σχετικά με τις πιθανές διασυνδέσεις ή τον ενδεχόμενο συντονισμό μεταξύ των προσώπων που συνδέονταν με την εκστρατεία και της ρωσικής κυβέρνησης με στόχο την ανάμειξη (της Μόσχας) στις προεδρικές εκλογές του 2016»

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post το απερχόμενο καλοκαίρι, ο Γιώργος Παδόπουλος προσπάθησε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής καμπάνιας να φέρει σε επαφή τον Ντόναλντ Τραμπ με ρώσους αξιωματούχους. Συγκεκριμένα, τρεις μόλις μέρες μετά το διορισμό του, έστειλε email σε στελέχη της προεκλογικής εκστρατείας με θέμα «Συναντήσεις με ρωσική ηγεσία – Συμπεριλαμβανομένου του Πούτιν».

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Παπαδόπουλος επιχείρησε, επίσης, να αποσπάσει πληροφορίες για την τότε υποψήφια των Δημοκρατικών, Χίλαρι Κλίντον, προκειμένου να πάρει δημοσκοπικό προβάδισμα ο Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Μάλιστα, λίγους μήνες αφότου είχε ενημερώσει για τη δυνατότητα συνάντησης Πούτιν-Τραμπ, άνθρωποι του στενού οικογενειακού κύκλου του νυν προέδρου των ΗΠΑ συναντήθηκαν με αντιπροσωπεία ρωσίδας δικηγόρου, η οποία ήταν διατεθειμένη να τους εξοπλίσει με χρήσιμες πληροφορίες για την Κλίντον.

Ποινικές διώξεις για τον ίδιο λόγο αντιμετωπίζουν και άλλοι δύο πρώην συνεργάτες του Τραμπ, ο Πωλ Μάναφορτ, επικεφαλής της εκστρατείας καθώς και ο συνεργάτης του Ρικ Γκέιτς.

Ο Παπαδόπουλος δήλωσε την ενοχή του στις 5 Οκτωβρίου, αλλά μόλις σήμερα αποσφραγίστηκε η δήλωση της ενοχής του.

 

Best of internet