Quantcast
THE STREAM

Winter is coming: Χειμερινή ώρα για όλο το χρόνο εξετάζει η Κομισιόν

Παίζει να μας πάρουν και τον ήλιο τελικά


THE NEWSROOM · 30 Οκτωβρίου 2017

“Μόνο το τσίπουρο και τον ήλιο δεν μπορούν να μας πάρουν” είχε δηλώσει κάποτε ο Αλέξης Τσίπρας, οπότε όπως ήδη υποψιάζεστε, βρισκόμαστε σε μια φάση που παίζει να μας τα πάρουν και αυτά, αγαπητοί φίλοι. Αφού πήραμε το πρώτο χτύπημα από ανακοινώσεις της Κομισιόν που είχαν να κάνουν με το εγχώριο τσίπουρο, τώρα διαβάζουμε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει το ενδεχόμενο να καταργηθεί η θερινή ώρα και να παραμένουμε στη χειμερινή ώρα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Όπως διαβάζουμε στη Washington Post, η αλλαγή της ώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να μη διατηρηθεί, αφού η Κομισιόν εξετάζει τις αιτήσεις ατόμων για την κατάργηση της θερινής ώρας, όπως επιβεβαίωσε εκπρόσωπος της Ε.Ε. προσθέτοντας ότι όταν υπάρξει αποτέλεσμα, οι πολίτες θα ενημερωθούν. Mάλιστα, φαίνεται ότι οι Γερμανοί ζητούν να καταργηθεί η αλλαγή της ώρας, αφού σύμφωνα με έρευνα του ταμείου ασφάλισης υγείας του DAK, σχεδόν τα τρία τέταρτα των Γερμανών να συμφωνούν στην κατάργηση της θερινής ώρας, ενώ πολλοί άνθρωποι παραπονιούνται ότι τους λείπει ο ύπνος της μιας ώρας.

Η σκέψη για κατάργηση της αλλαγής της ώρας έρχεται φυσικά με το πρόβλημα για το εάν η ώρα που θα καθιερωθεί θα είναι τελικά η θερινή, ή η χειμερινή και σε αυτό παίζουν ρόλο τα time zones, τα οποία δεν έχουν θεσπιστεί με απόλυτα γεωγραφικούς παράγοντες, δημιουργώντας μερικές παράδοξες ανακολουθίες στις ώρες που νυχτώνει και ξημερώνει, κάνοντας σε κατά περίπτωση πιο λογική την επιλογή της χειμερινής αντί της θερινή ώρας.

Η αλλαγή της ώρας η οποία έχει θεσπιστεί για λόγους εξοικονόμισης ενέργειας με στόχο την καλύτερη χρήση του φωτός της ημέρας, έχει πλέον αμφισβητούμενα αποτελέσματα. Αν και η Washington Post αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σκέφτεται να καταργήσει την αλλαγή ώρας, αλλά δεν ξέρει εάν θα διατηρήσει τη χειμερινή, ή τη θερινή ώρα, το ΑΠΕ-ΜΠΕ μεταδίδει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει τις αιτήσεις για την κατάργηση της θερινής ώρας, τονίζοντας ότι το θέμα προς το παρόν εξετάζεται, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες, όπως επιβεβαίωσε ένας εκπρόσωπος της ΕΕ, ενώ μόλις υπάρξει αποτέλεσμα, οι πολίτες θα ενημερωθούν.

Θυμίζουμε ότι δεν συμμετέχουν όλες οι χώρες στη θέσπιση της θερινή ώρας. Για παράδειγμα η Ρωσία, η οποία αφού το 2011 θέσπισε την θερινή ώρα με αποτέλεσμα να νυχτώνει πιο αργά, ωστόσο οι εργαζόμενοι παραπονιούνταν ότι δεν είχε σηκωθεί ο ήλιος όταν ξυπνούσαν για να πάνε στη δουλειά τους, περιγράφοντας εκείνο το χειμώνα, ως τον πιο σκοτεινό. Από το 2014 η Ρωσία ρύθμισε μόνιμα τα ρολόγια στη χειμερινή ώρα. Απ’ την άλλη πλευρά, η τεχνητά εισαγόμενη καλοκαιρινή περίοδος ήταν τόσο ελκυστική για την Τουρκία που πέρυσι αποφάσισε να διατηρήσει και τον χειμώνα τη θερινή ώρα.

Πηγή: Washington Post, ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

Best of internet