Quantcast
THE STREAM

Πρύτανης έβγαλε ειρωνικά το πορτοφόλι του σε φοιτητές που ζητούσαν δωρεάν σίτιση

«Έλα, έλα να φας»


Κορίνα Πετρίδη · 26 Οκτωβρίου 2017

Την περασμένη Τετάρτη, μέλη της «Πρωτοβουλίας Φοιτητών ΠαΜακ» πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στον Πρύτανη του Πανεπιστημίου, Αχιλλέα Ζαπράνη, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για σειρά ζητημάτων που έχουν προκύψει το τελευταίο διάστημα στο πανεπιστήμιο, όπως την αναστολή διανομής των δωρεάν συγγραμμάτων, την κατάργηση της πτυχιακής εξεταστικής καθώς και τις ελλιπείς παροχές σίτισης και στέγασης.

Ο κος Ζαπράνης, αντί να αντιμετωπίσει με σοβαρότητα τα αιτήματα των φοιτητών και να απαντήσει σε αυτά με λογικά επιχειρήματα, όπως δηλαδή θα άρμοζε να κάνει ένας πρύτανης πανεπιστημίου, άρχισε να εκτοξεύει προσβολές απέναντι στους φοιτητές.

Χθες, περίπου μετά από μία εβδομάδα, κυκλοφόρησε βίντεο όπου καταγράφεται ο τρόπος με τον οποίο ο Πρύτανης διαχειρίστηκε την παράσταση διαμαρτυρίας των φοιτητών.

Για την ακρίβεια, όταν φοιτήτρια προσπάθησε να του εξηγήσει ότι οι παροχές του πανεπιστημίου δεν είναι επαρκείς και ότι οι φοιτητές δεν έχουν λεφτά να σπουδάσουν, ο Πρύτανης έβγαλε έξω το πορτοφόλι του και με ειρωνικό ύφος της απάντησε «έλα, έλα να φας» σαν ένδειξη ελεημοσύνης. Όταν του επισημάνθηκε ότι οι φοιτητές, λόγω της ανεργίας και του τρόπου που έχουν δομηθεί τα πτυχία, αντιμετωπίζουν δυσκολία στο να βρουν δουλειά, αποκρίθηκε «ε και τι θες να σου βρω εγώ;».  Ο Πρύτανης πλησίασε απειλητικά τη φοιτήτρια που μιλούσε και της φώναξε «Απαιτώ να με αφήσεις στην ησυχία μου» λες και ήταν περαστικός από το Πανεπιστήμιο, με αποτέλεσμα να παρέμβουν οι παρευρισκόμενοι φοιτητές και να του ζητήσουν να αποστασιοποιηθεί.

Φοιτήτρια του ΠΑΜΑΚ μας μιλάει για τα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι φοιτητές, καθώς και για τη στάση που κράτησε ο Πρύτανης και το Πανεπιστήμιο την ημέρα της παράστασης διαμαρτυρίας: « Το πρωί της περασμένης Τετάρτης αποφασίσαμε να επισκεφθούμε την Πρυτανεία, προκειμένου να διαβιβάσουμε στον Πρύτανη τα αιτήματά μας, σε σχέση με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε τον τελευταίο καιρό στο Πανεπιστήμιο. Συγκεκριμένα, το Πανεπιστήμιο πρόσφατα μας ανακοίνωσε ότι σε κάποια τμήματα θα καταργηθεί η πτυχιακή εξεταστική “λόγω οικονομικής δυσπραγίας”, με αποτέλεσμα πολλοί φοιτητές να καθυστερούν να τελειώσουν τις σπουδές τους. Επιπλέον, τα επαγγελματικά δικαιώματα που μας κατοχυρώνουν τα πτυχία μας είναι ελάχιστα, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουμε αργότερα τεράστια δυκολία στην ανεύρεση δουλειάς. Τέλος, τα δωμάτεια στις εστίες είναι πάρα πολύ λίγα, ενώ από τους 4500 φοιτητές του Πανεπιστημίου που δικαιούνται δωρεάν σίτιση, με βάση τα οικονομικά κριτήρια που θέτει το Υπουργείο, μόνο οι 1600 καταφέρνουν να έχουν πρόσβαση σε δωρεάν γεύμα».

«Έτσι, φτάνοντας στην Πρυτανεία την προηγούμενη Τετάρτη, ενημερωθήκαμε από τη Γραμματεία ότι δεν βρίσκεται κανένας στο κτίριο καθώς και ότι ο Πρύτανης βρίσκεται εκτός Θεσσαλονίκης. Λίγα μόλις λεπτά αργότερα, δύο αντιπρυτάνεις εμφανίστηκαν από το πουθενά. Τους προσεγγίσαμε για να τους μεταφέρουμε τους προβληματισμούς μας, αλλά αποποιήθηκαν και οι δύο την ευθύνη προσπαθώντας να μας παραπέμψουν αλλού», συμπληρώνει.

«Το γεγονός ότι η Γραμματεία χρησιμοποίησε ψέμματα και δικαιολογίες για να μας αποφύγει, επιβεβαιώθηκε και τρίτη φορά όταν είδαμε τον Πρύτανη, ο οποίος υποτίθεται ότι απουσίαζε, να κατευθύνεται προς το γραφείο του. Τον ακολουθήσαμε προκειμένου να του μιλήσουμε. Η γραμματέας βρισκόταν ήδη έξω από το γραφείο του και μας ζήτησε “να μην ενοχλούμε τον Πρύτανη”. Μετά από λίγη ώρα, ο κος Ζαπράνης βγήκε έξω ωρυόμενος και μας διέταξε να φύγουμε και να τον αφήσουμε ήσυχο, ενώ όταν τελικά αρχίσαμε να του διαβιβάζουμε τα αιτήματά μας άρχισε να απαντά με προσβολές του τύπου “αυτά να τα πεις στον πατέρα σου” και “φύγε από δω ρε” και ό,τι άλλο είδατε στο βίντεο», μου εξηγεί.

Όταν ρώτησα τη φοιτήτρια σχετικά με τον τρόπο που ο εν λόγω Πρύτανης έχει διαχειριστεί και στο παρελθόν παρόμοιου τύπου διαμαρτυρίες, μου είπε πως είναι πάντα πολυ προσβλητικός, ενώ έχουν υπάρξει φορές που έχει καλέσει τα ΜΑΤ εντός πανεπιστημιακού ασύλου, όπως πέρυσι το Πάσχα.

 

Δείτε παρακάτω την ανάρτηση που έκανε η πρωτοβουλία φοιτητών, μετά την απαξιωτική στάση του κου Ζαπράνη.

 

Best of internet