Quantcast
THE STREAM

Η Μαδρίτη ενεργοποιεί το άρθρο 155 και αναστέλει την αυτονομία της Καταλονίας

Ο Ραχόι θέλει περιφερειακές εκλογές στην Καταλονία μέσα στους επόμενους μήνες


THE NEWSROOM · 21 Οκτωβρίου 2017

Ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι έκανε πράξη την απειλή του προς την Καταλονία, ενεργοποιώντας το άρθρο 155 του ισπανικού συντάγματος, που έχει ως αποτέλεσμα την άρση της αυτονομίας της περιφέρειας ζητώντας από τη Γερουσία να λάβει μέτρα για «να αντιμετωπιστεί η κρίση».

Ύστερα από το επεισοδιακό δημοψήφισμα, η Μαδρίτη ετοιμάζει την σκληρή αντεπίθεση και έπειτα από την έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Ραχόι ανακοίνωσε ότι θα περιορίσει τις εξουσίες του καταλανικού κοινοβουλίου και θα προκηρύξει εκλογές στην εν λόγω περιφέρεια εντός έξι μηνών. Τελικά η Μαδρίτη δεν ζητάει τυπικά τον έλεγχο της περιφερειακής αστυνομίας, της Mossos d’Esquadra, ωστόσο μέσω της ενεργοποίησης του άρθρου 155 του Συντάγματος προτείνει στη Γερουσία την παύση του ηγέτη της Καταλονίας και των μελών της κυβέρνησής του απ’ τα καθήκοντά τους, τα οποία στη συνέχεια θα τα αναλάβουν τα αρμόδια υπουργεία στη Μαδρίτη. Κατ’ επέκτασην και στην ουσία, η κυβέρνηση της Μαδρίτης θα ελέγχει την αστυνομία τα τρία βασικά δημόσια μέσα ενημέρωσης της Καταλονίας και θα παίρνει όλες τις αποφάσεις που αφορούν την οικονομία και τη διοίκηση. Παράλληλα προτείνει να συνεχίσει μεν τη λειτουργία της η Βουλή της Καταλονίας, αλλά την απαγόρευση μέτρων που θεωρούνται πως εναντιώνονται στις αποφάσεις της Μαδρίτης και δεν θα μπορεί να προτείνει υποψήφιο πρωθυπουργό της περιφέρειας.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός δεν αναφέρθηκε με λεπτομέρειες στα μέτρα που συμφωνήθηκαν στο υπουργικό συμβούλιο ωστόσο τόνισε πως ο τελικός στόχος είναι οι «εκλογές το αργότερο μέσα σε έξι μήνες» πιθανόν και νωρίτερα όπως επιθυμεί ο ίδιος.

Ο Ραχόι είχε προειδοποιήσει ότι αυτό θα ήταν το επόμενο βήμα της ισπανικής κυβέρνησης, σε περίπτωση που η Καταλονία επέμενε στην απόσχιση. Η κυβέρνηση μειοψηφίας των συντηρητικών έλαβε χθες τη στήριξη των σοσιαλιστών (PSOE) για εκλογές στην Καταλονία μέχρι τον Ιανουάριο του 2018, ενώ από την αρχή της εκδήλωσης της κρίσης είχε τη στήριξη των «Πολιτών», όχι όμως και των Podemos. Επιπλέον ο Ραχόι έχει την πλήρη στήριξη του βασιλιά Φελίπε και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο ισπανός πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνησή του έλαβε αυτή την άνευ προηγουμένου απόφαση για την αποκατάσταση της τάξης, για να διασφαλίσει την ουδετερότητα των περιφερειακών θεσμών και να εξασφαλίσει τη λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών και την οικονομική δραστηριότητα, αλλά και για να προφυλάξει τα πολιτικά δικαιώματα όλων των πολιτών.«Δοκιμάσαμε όλα τα μέσα για να μην φθάσουμε σε μια δύσκολη κατάσταση, αλλά καταλαβαίνετε πως είναι δύσκολο για μία χώρα της ΕΕ, όταν κάποιος ποδοπατά το κράτος δικαίου, διοργανώνοντας ένα δημοψήφισμα», ανέφερε ο Ισπανός πρωθυπουργός κατά την ομιλία του μετά το τέλος του συμβουλίου και κατηγόρησε την Βαρκελώνη για παραβίαση του συντάγματος της χώρας.

Η έγκριση των μέτρων από την Άνω Βουλή της Ισπανίας (Γερουσία) αναμένεται με την προγραμματισμένη ψηφοφορία στις 27 Οκτωβρίου.

Πηγή: The Guardian

Best of internet