Quantcast
THE STREAM

Υπάλληλοι του μήνα οι αστυνομικοί της ΕΛ.ΑΣ. που επαναπροώθησαν και πρόσφυγα που μένει Γερμανία

Στην Ελληνική Αστυνομία ιδρώνουν τόσο για το μεροκάματο που επαναπροωθούν και πρόσφυγες με χαρτιά σε άλλες χώρες


THE NEWSROOM · 20 Οκτωβρίου 2017

Yπερδραστήρια φαίνεται να είναι η Ελληνική Αστυνομία το τελευταίο διάστημα, χωρίς άλλο εμπνεόμενη και από τη γιορτή του Αγίου Αρτεμίου που εορτάζεται σήμερα. Έλληνες αστυνομικοί φαίνεται να προσπάθησαν να επαναπροωθήσουν στην Τουρκία και πρόσφυγα που είχε ήδη πάρει χαρτιά στη Γερμανία, δείχνοντας τον υπερβάλλοντα ζήλο τους και την ακούραστη δουλειά τους σαν δημόσιοι υπάλληλοι.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρει η Εφ.Συν. ένας πρόσφυγας από τη Συρία, ο οποίος έχει πάρει από το 2015 χαρτιά στη Γερμανία, έφτασε στις 5 Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη από το Αμβούργο με Ryanair, με σκοπό να φτάσει τελικά στο Διδυμότειχο για να δει ένα συγγενή του. Ο πρόσφυγας έφυγε το άλλο πρωί από την πόλη του Έβρου με λεωφορείο, το οποίο σταματήθηκε από την ΕΛ.ΑΣ. η οποία ζήτησε τα χαρτιά του (γερμανική κάρτα διαμονής, το γερμανικό ταξιδιωτικό του έγγραφο και εισιτήριο αεροπλάνου).

Οι ακούραστοι αστυνομικοί δε μάσησαν όμως από αυτά τα τιποτένια εμπόδια και τον πήγαν στο τμήμα. Τελικά, μαζί με άλλους 40 (από τα οποία άτομα άλλο άν είχε αντίστοιχα χαρτιά) τους φόρτωσαν σε δυο άσπρα βανάκια και τους πήγαν μέχρι το ποτάμι. Από εκεί τους μετέφεραν σε ένα φουσκωτό, με το στόχο της βαρκάδας να είναι η Τουρκία.

Όπως λέει ο ίδιος:

«Με πήραν στο Αστυνομικό Τμήμα για να ελέγξουν τα έγγραφα, αλλά δεν μου επέτρεψαν να πάρω τον σάκο μου από το λεωφορείο. Με έβαλαν σε ένα μικρό δωμάτιο με τέσσερα κρεβάτια, μαζί με άλλους 24 ανθρώπους. Εμεινα εκεί μέχρι περίπου τις 7 το απόγευμα, χωρίς νερό και φαγητό. Εχω πίεση και παίρνω φάρμακα, αλλά δεν με άκουσαν ούτε ενδιαφέρθηκαν»

«Δεν μου έδωσαν πίσω τα χαρτιά μου ούτε το τηλέφωνό μου. Δεν μου έδωσαν κανένα χαρτί που να αποδεικνύει ότι με συνέλαβαν, ούτε γιατί με συνέλαβαν, ούτε ότι κράτησαν τα χαρτιά μου. Με έβαλαν με άλλους ανθρώπους σε μια φουσκωτή βάρκα. Προσπάθησα να προβάλω αντίσταση, τους εξηγούσα συνεχώς ότι ζω στη Γερμανία, ότι βρέθηκα εκεί σαν επισκέπτης. Με αγνόησαν και με χτύπησαν.

Μας πήγαν με το φουσκωτό στην άλλη πλευρά του ποταμού, στην τουρκική, και μας άφησαν εκεί. Δεν είχα τίποτα. Ούτε νερό, ούτε φαγητό, ούτε φάρμακα για 12 ώρες. Περπάτησα ώρες μέσα στη νύχτα μέχρι που βρήκα κάποιον που με οδήγησε στον σταθμό, από όπου πήρα λεωφορείο για την Κωνσταντινούπολη»

Σύμφωνα με την Εφ.Συν. και πάλι ο δικηγόρος του πρόσφυγα κάνει τις κινήσεις να φτάσουν τα χαρτιά του μέσω του γερμανικού προξενείου στην Κωνσταντινούπολη, με σκοπό να προλάβουν τη σύλληψή του από την αστυνομία της Τουρκίας που μπορεί να τον στείλει πίσω στη Συρία. Η απάντηση της ΕΛ.ΑΣ. σε όλα αυτά ήταν να αρνηθεί το περιστατικό:

 

 

«Δεν υπάρχει περίπτωση να πάρουν κάποιον που έχει άσυλο στη Γερμανία και να τον γυρίσουν στην Τουρκία, ιδίως μαζί με άλλους 40»

Να σημειωθεί εδώ πως έχουν γίνει ερωτήσεις από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή για καταγγελόμενα περιστατικά όπου αστυνομικοί και κουκουλοφόροι έκαναν με δική τους πρωτοβουλία αυτοσχέδιες επαναπροωθήσεις προσφύγων στην Τουρκία. Τότε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας είχε δηλώσει ότι το υπουργείο και το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. επιδεικνύουν «απόλυτο σεβασμό στα δικαιώματα» των προσφύγων, αλλά κατά τη γνώμη μας καλύτερα να τους δώσει κανένα μετάλλιο για τον υπερβάλλοντα ζήλο που δείχνουν.

 

Best of internet