Quantcast
THE STREAM

Μεγάλη αγριόγατα που μοιάζει με φουρόγατο πιάστηκε σε παγίδα βοσκού στον Ομαλό

Το ζώο παραδόθηκε στη Δασική Υπηρεσία για να διαπιστωθεί αν πρόκειται όντως για φουρόγατο


THE NEWSROOM · 18 Οκτωβρίου 2017

Ζώα υπάρχουν κάμποσα στην Κρήτη, αγαπητοί φίλοι, ωστόσο μερικά από τα καλά ζώα τείνουν να εκλείψουν. Κάπως έτσι θεωρείτο ότι ο θρυλικός κρητικός αγριόγατος, aka Φουρόγατος έχει πλέον εξαφανιστεί, όμως ένα άγριο ζώο που πιάστηκε σε μια παγίδα βοσκού στα Χανιά ίσως δείχνει ότι δεν έχει εξαφανιστεί εντελώς.

Όπως διαβάζουμε στο flashnews.gr, όλα ξεκίνησαν όταν ένας κτηνοτρόφος στον Ομαλό στα Χανιά έβρισκε πολλά νεκρά νεογέννητα προβατάκια. Όπως ήταν φυσικό ο ίδιος ανησύχησε και θεώρησε ότι τη ζημιά την προκαλεί κάποια ζουρίδα, οι οποίες άλλωστε είναι γνωστοί μπαχαλάκηδες. Έτσι, ο βοσκός αποφάσισε να στήσει μια παγίδα για να πιάσει τέλος πάντων οποιοδήποτε ζώο ήταν ένοχο για τη ζημιά στο κοπάδι του. Τελικά όμως όταν γύρισε βρήκε στην παγίδα αυτόν:

«είδε να έχει πιαστεί στην παγίδα μια τεράστια γάτα η οποία μάλιστα είναι τόσο άγρια που είναι αδύνατον να πλησιάσει κάποιος κοντά στο κλουβί της παγίδας

Στη συνέχεια ενημερώθηκαν οι αρμόδιοι της Διεύθυνσης Δασών Χανίων αλλά και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, ώστε να μεταβούν στον Ομαλό και να εξετάσουν από κοντά το άγριο ζώο. «Θα στείλουμε κτηνίατρο για να το ναρκώσει, ώστε να πάρουμε αίμα και στη συνέχεια να κάνουμε τις αναλύσεις και να βρούμε αν μορφολογικά και μοριακά είναι φουρόγατος. Υπάρχουν πολύ μεγάλες πιθανότητες να πρόκειται για φουρόγατο» δήλωσε ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού της Σαμαριάς, κ. Πέτρος Λυμπεράκης στα Χανιώτικα Νέα.

Οι επιστήμονες αλλά και ο Εθνικός Δρυμός της Σαμαριάς έψαχνε εδώ και χρόνια για να εντοπίσει τυχόν φουρόγατους στα Λευκά Όρη, χώρις μέχρι σήμερα να υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι οι φουρόγατοι έχουν επιβιώσει.


Το ζώο αυτό θεωρούταν για πολλά χρόνια εξαφανισμένο είδος, μέχρι το 1996, όταν δύο φοιτήτριες από το Πανεπιστήμιο της Περούτζια αιχμαλώτισαν ένα φουρόγατο, ενώ υπήρχαν πολλές αναφορές από βοσκούς.

 

Πηγή: flashnews.gr, haniotika-nea.gr

Best of internet