Quantcast
THE STREAM

200.000 Καταλανοί διαδήλωσαν χθες για τη φυλάκιση δύο αυτονομιστών ηγετών

Οι ισπανικές αρχές τους κατηγορούν για την διοργάνωση διαδηλώσεων, ενάντια στην απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου


Κορίνα Πετρίδη · 18 Οκτωβρίου 2017

Μαθητές που συμμετέχουν στη διαδήλωση φορώντας την καταλανική σημαία. Φωτογραφία: Ivan Alvarado/Reuters

To βράδυ της Δευτέρας, οι ισπανικές αρχές συλλαμβάνουν τον  Jordi Cuixart, ηγέτη του Òmnium Cultural και τον Jordi Sánchez, επικεφαλής της Εθνικής Καταλανικής Συνέλευσης (ANC), δύο καταλανικών οργανώσεων που τάχθηκαν υπέρ της ανεξαρτησίας στο δημοψήφισμα που διοργανώθηκε πριν από περίπου δύο εβδομάδες στην Καταλονία.

Φωτογραφία: Anadolu Agency/Getty Images

Και οι δύο αυτονομιστές ηγέτες κατηγορούνται από το ισπανικό κράτος για τη διοργάνωση τεράστιων διαδηλώσεων, προκειμένου να παρακάμψουν την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, που είχε κρίνει αντισυνταγματική τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της περιοχής.

Ο Κάρλος Πουντζδεμόντ χαρακτήρισε τα δύο στελέχη ως «πολιτικούς κρατούμενους» σε ανάρτησή του στο twitter.

Η Ισπανία φυλακίζει δύο ηγέτες της κοινωνίας των πολιτών, επειδή διοργάνωσαν ειρηνικές πορείες. Δυστυχώς, έχουμε πάλι πολιτικούς κρατούμενους.

Αντιστοίχως, την επόμενη ημέρα, η δήμαρχος της Βαρκελώνης, Άντα Κολάου, έγραψε στον προσωπικό της λογαριασμό:

H Καταλονία ξύπνησε σήμερα ανήσυχη και θλιμμένη. Η φυλάκιση των Sánchez και Cuixart είναι απειλή για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες όλων μας. 

Η είδηση της φυλάκισης ήταν αρκετή για να παρακινήσει 200.000 Καταλανούς να βγουν χθες στους δρόμους της Βαρκελώνης, φωνάζοντας το σύνθημα «Ανεξαρτησία». Οι πλατείες της Βαρκελώνης πνίγηκαν από κόσμο, ενώ χιλιάδες μαθητές και φοιτητές άφησαν τις αίθουσες για να διαδηλώσουν εναντίον της αυθαιρεσίας του ισπανικού κράτους.

Πηγή: Τhe Guardian (1, 2)

Best of internet