Quantcast
THE STREAM

Ηχητικό ντοκουμέντο από περιστατικό παρενόχλησης καίει τον Χάρβεϊ Γουάινστάιν

Μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν πλέον οι αποκαλύψεις για τον πρώην ισχυρό άνδρα της Miramax, που έχει καταφύγει στην Ευρώπη


Χρήστος Πρόεδρος · 12 Οκτωβρίου 2017

Το όνομα του διάσημου μεγαλοπαραγωγού του «ανεξάρτητου» αμερικανικού κινηματογράφου Χάρβεϊ Γουάινσταϊν ακούγεται από όλα τα Αμερικάνικα μέσα τις τελευταίες ημέρες και αυτό, όχι για κάποια από τις εκατοντάδες ταινίες που έχει αναλάβει, αλλά για τις πολυάριθμες περιπτώσεις σεξουαλικών επιθέσεων σε γυναίκες του χώρου του κινηματογράφου και του θεάματος, μεταξύ των οποίων διάσημες ηθοποιοί όπως η Αντζελίνα Τζολί, η Λία Σεϊντού, η Γούινεθ Πάλτροου σε μια λίστα που όσο περνάνε οι μέρες μακραίνει.

Ο 65χρονος Χάρβεϊ Γουάινσταϊν που ήταν παραγωγός σε ταινίες όπως Pulp Fiction, Άγγλος ασθενής, Συμμορίες της Νέας Υόρκης, Ο Λόγος του Βασιλιά, Django και πολλές άλλες, κατηγορείται για βιασμούς, σεξουαλικές επιθέσεις και πολλαπλές προσπάθειες συγκάλυψης όλων αυτών.

Οι δεκάδες μαρτυρίες έρχονται να φέρουν στην επιφάνεια μια περίπτωση που φαίνεται να αποτελούσε ένα κοινό μυστικό στο Χόλιγουντ και στη Νέα Υόρκη για πάνω από 20 χρόνια, ωστόσο όλες οι πρότερες προσπάθειες για αποκάλυψη της περίπτωσης του Γουάινσταϊν έπεφταν στο κενό, είτε επειδή τα θύματα δεν ήταν διατεθειμένα να μιλήσουν επώνυμα, είτε επειδή ο ίδιος ο Γουάινσταϊν χρησιμοποιούσε λεφτά και εκβιασμούς για να φιμώσει τα θύματα. Αυτός ο άτυπος νόμος σιωπής του Χόλιγουντ έσπασε μετά από τις πρώτες επώνυμες καταγγελίες και από τότε νέες μαρτυρίες έρχονται να συμπληρώσουν την ήδη βεβαρημένη περίπτωση του Γουάινσταϊν.

Σε ένα ηχητικό απόσπασμα που έφερε στη δημοσιότητα ο New Yorker στο πλαίσιο μιας μεγάλης έρευνας για την περίπτωση του Γουάινσταϊν, ο μεγαλοπαραγωγός ακούγεται να παραδέχεται ότι άγγιξε παρενοχλώντας την Άμπρα Μπ. Γκουτιέρεζ, μοντέλο, και μάλιστα ότι «είναι συνηθισμένος» σε τέτοια συμπεριφορά, ενώ στην ίδια συζήτηση ο Γουάινσταϊν ορκίζεται στα παιδιά του ότι δεν θα πειράξει την Γκουτιέρεζ.

Μερικές από τις συνήθεις πρακτικές του Γουάινσταϊν σύμφωνα με τις μαρτυρίες των θυμάτων ήταν μεταξύ άλλων να τις εξαναγκάζει να τον παρακολουθούν ενώ κάνει μπάνιο, να τους επιτίθεται σεξουαλικά αγγίζοντάς τες και να τις εξαναγκάζει να τον παρακολουθούν ενώ αυνανίζεται στη γλάστρα ενός φυτού.

Μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις, άνδρες και γυναίκες ηθοποιοί αναγκάστηκαν να πάρουν θέσεις και αποστάσεις από τον άλλοτε ευεργέτη τους, ενώ ο Γουάινσταϊν απολύθηκε από την εταιρία της οποίας ήταν συνιδρυτής και που φέρει το όνομά του, την περιβόητη The Weinstein Company που δραστηριοποιείτο στη Νέα Υόρκη. Επιπλέον μετά τις αποκαλύψεις, η σύζυγός του, Τζωρτζίνα Τσάπμαν υπέβαλλε αίτηση διαζυγίου, κατηγορώντας τον για ασυγχώρητες πράξεις.

Best of internet