Quantcast
THE STREAM

Αρχές Δεκεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων

Τα ακίνητα που θα βγουν στο σφυρί ξεπερνούν τις 15.000


THE NEWSROOM · 9 Οκτωβρίου 2017

Πλησιάζει η ώρα για την πραγματοποίηση των περιβόητων ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, οι οποίοι αναμένεται να δώσουν μια λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες με τους πλειστηριασμούς, μετά από αντιδράσεις αλληλέγγυων ομάδων ενάντια σε συμβολαιογράφους, ή σε γραφεία πλειστηριασμών και άρα αναμένεται να οδηγήσουν τελικά στο σφυρί δεκάδες χιλιάδες ακίνητα. Στο τελικό κομμάτι βρίσκονται πλέον όλες οι διεργασίες για την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, η οποία αναμένεται στις αρχές του Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, ο Συμβολαιογραφικός Σύνδεσμος, έχει ήδη παρουσιάσει το ηλεκτρονικό σύστημα των πλειστηριασμών σε εκπροσώπους των τραπεζών, ενώ παράλληλα έχει ξεκινήσει και η διαδικασία της πιστοποίησης των συμβολαιογράφων που επιθυμούν να εγγραφούν. Έτσι θα μπορούν να διενεργούνται πλειστηριασμοί χωρίς την φυσική παρουσία των συμβολαιογράφων.

Ο στόχος σε πρώτη φάση υποτίθεται ότι θα είναι τα πολύ μεγάλα ακίνητα και η κατηγορία των στρατηγικών κακοπληρωτών που ενώ έχουν, αδιαφορούν να πληρώσουν ή να ρυθμίσουν. Ο υπουργός οικονομίας Γιώργος Σταθάκης υπεραμύνθηκε των πλειστηριασμών δηλώνοντας πως υπάρχει νομικό πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, εννοώντας τον νόμο Κατσέλη. Ωστόσο, η πρώτη κατοικία είναι προστατευμένη μόνο σε όσους έχουν ενταχθεί στο Νόμο Κατσέλη και πληρούν τα κριτήρια αδυναμίας εξυπηρέτησης, γιατί σε σε διαφορετική περίπτωση, ακόμη και πρώτη κατοικία μπορεί να μπει στη λίστα δημοπρασιών.

Ο πρόεδρος της ΤΤΕ, Γιάννης Στουρνάρας, είχε σε πρόσφατη συνέντευξή του είχε αναφέρει ότι πρέπει να επισπευθούν οι πλειστηριασμοί, λέγοντας:

Πρέπει να πείσουμε ότι μπορούμε να εξασφαλίσουμε αποτελεσματική λειτουργία του συνολικού πλαισίου εξυγίανσης του ιδιωτικού χρέους. Και σε αυτό συμπεριλαμβάνονται: η διενέργεια πλειστηριασμών, ηλεκτρονικών ή μη, η σωστή εφαρμογή του πλαισίου προστασίας των δανειοληπτών, καθώς και η πλήρης αξιοποίηση του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Στο πλαίσιο αυτό, οι υποχρεώσεις των τραπεζών είναι βεβαίως αυξημένες: με τόσες θετικές αλλαγές, είναι βέβαιο ότι οι τράπεζες θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για την ταχύτερη εξυγίανση των δανειακών χαρτοφυλακίων τους. Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν δικαιολογίες για καθυστερήσεις

Μάλιστα και η ΕΚΤ, και ο SSM και άλλα αρμόδια όργανα, ζήτησαν να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στους πλειστηριασμούς, έναντι άλλων μορφών ρυθμίσεων, όπως είναι οι διαγραφές ή το κούρεμα ενός δανείου.

Υπενθυμίζουμε ότι μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ματαιώθηκαν για άλλη μια φορά οι προγραμματισμένοι πλειστηριασμοί στο Ειρηνοδικείο Αθηνών μετά από επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών. Η ένταση ξεκίνησε όταν μέλη της Λαϊκής Ενότητας και άλλων οργανώσεων επιχείρησαν να εισέλθουν στην αίθουσα και να σταθούν πίσω από αστυνομικούς για να παρακολουθήσουν τη διαδικασία. Μετά την αναστολή της αποχής των συμβολαιογράφων τον Απρίλιο, παρόμοια περιστατικά παρατηρούνται κάθε Τετάρτη, με τους αντιδρώντες να μην επιτρέπουν τη διεξαγωγή των πλειστηριασμών. Σύμφωνα με ανώτατα τραπεζικά στελέχη, τέτοια φαινόμενα αντιδράσεών υπήρχαν αρχικά και σε άλλες χώρες, αλλά σιγά σιγά αυτό κατεστάλη.

Τα ακίνητα προς πλειστηριασμό ξεπερνούν τις 15.000, στους οποίους πρέπει να προστεθούν και άλλοι 3.700 περίπου που έχουν λάβει ημερομηνία για τους προσεχείς μήνες. Οι τράπεζες επιμένουν ότι δεν πρόκειται για την πρώτη κατοικία δανειοληπτών, αλλά αφορούν οφειλέτες που διαθέτουν μεγάλη ακίνητη περιουσία και βαρύνονται με υψηλές οφειλές.

 

Πηγή: Καθημερινή, ΕΡΤ

Best of internet