Quantcast
THE STREAM

Δεν δέχτηκαν ούτε τους μισούς από τους πρόσφυγες που είχαν δεσμευτεί να δεχτούν οι χώρες της ΕΕ

Αυστρία, Πολωνία, Ουγγαρία, Σλοβακία δέχτηκαν τους λιγότερους πρόσφυγες


THE NEWSROOM · 26 Σεπτεμβρίου 2017

Σήμερα, Τρίτη, λήγει το πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων στην Ευρωπαϊκή ένωση, δηλαδή το πρόγραμμα για την ανακατανομή προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και ο απολογισμός είναι τουλάχιστον απογοητευτικός. Όπως αναφέρει η Διεθνής Αμνηστεία, οι χώρες έχουν αποτύχει εντελώς να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους για να μετεγκαταστήσουν τους αιτούντες άσυλο από την Ελλάδα και την Ιταλία, αναφέρει η Διεθνής Αμνηστία

Συγκεκριμένα, μόνο 15 πρόσφυγες έγιναν δεκτοί στην Αυστρία, αντί των προβλεπόμενων 1.953, ποσοστό που έφθασε μόλις το 0,8 %. Στη βάση του προγράμματος που είχε υιοθετηθεί από τους ηγέτες της ΕΕ τον Σεπτέμβριο του 2015, η Αυστρία υποχρεούται να δεχθεί μέχρι τις 26 Σεπτεμβρίου 2017 την μετεγκατάσταση 1.491 προσφύγων από την Ελλάδα και 462 προσφύγων από την Ιταλία.

Εκτός από την Αυστρία, χειρότεροι παραβάτες της συμφωνίας είναι η Πολωνία και η Ουγγαρία, χώρες που έχουν αρνηθεί να δεχθούν έστω και έναν αιτούντα άσυλο από την Ιταλία και την Ελλάδα. Η Σλοβακία, η οποία ανεπιτυχώς αμφισβήτησε το σχέδιο μετεγκατάστασης στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, έχει δεχθεί μόνο 16 από τους 902 αιτούντες άσυλο που της ανατέθηκαν και η Τσεχία μόνο 12 από τους 2.691.

Η Ισπανία έχει εκπληρώσει μόνο το 13,7% της ποσόστωσής της, ενώ το Βέλγιο το 25,6%. Η Ολλανδία έχει εκπληρώσει το 39,6% του στόχου που δεσμεύτηκε και η Πορτογαλία το 49,1%.
Από την άλλη, η Νορβηγία και το Λιχτενστάιν, που προσχώρησαν στο σχέδιο εθελοντικά, έχουν και οι δύο εκπληρώσει τις δεσμεύσεις τους να μετεγκαταστήσουν 1.500 και 10 άτομα αντίστοιχα.

Ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών, Βόλφγκανγκ Σομπότκα, του συγκυβερνώντος με τους Σοσιαλδημοκράτες συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος είχε τονίσει, πως παρά το γεγονός ότι θεωρεί «λάθος» το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανακατανομή προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η Βιέννη, τηρώντας τις υποχρεώσεις της, θα προχωρήσει στην εφαρμογή του. Ταυτόχρονα, είχε επισημάνει πως το 2016 η Αυστρία υπήρξε η πλέον επιβαρυμένη από όλες τις χώρες-μέλη της ΕΕ από το προσφυγικό ζήτημα, περισσότερο ακόμη και από την Γερμανία.

Μάλιστα τον Απρίλιο ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας είχε υποβάλει αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μία εκ νέου εξαίρεση της χώρας του από τη συμφωνία, στην οποία ανέφερε ότι η χώρα του έχει κάνει ήδη αρκετά για τους πρόσφυγες και ως εκ τούτου θα πρέπει να εξαιρεθεί εκ νέου -να παραταθεί δηλαδή η εξαίρεση που ίσχυε για την Αυστρία έως τις 11 Μαρτίου- από το πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία. Αυτή η αίτηση ωστόσο είχε απορριφθεί από τον πρόεδρο της Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Ενδεικτικό είναι, πως μόνο μια χώρα της ΕΕ, η Μάλτα, έχει εκπληρώσει την ποσόστωσή της, αλλά και η Φινλανδία έχει υποδεχτεί 1.951 αιτούντες άσυλο (94% της νομικής της δέσμευσης). Η Ιρλανδία έχει δεχτεί 459 αιτούντες άσυλο δηλαδή 76,5% της νομικής της δέσμευσης.

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να εντείνουν τις προσπάθειές τους για ικανοποίηση των ποσοστώσεων τους και επισημαίνει πως αιτούντες άσυλο που έφτασαν στην Ελλάδα μετά την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, στις 20 Μαρτίου 2016, έχουν παράνομα εξαιρεθεί από το σχέδιο μετεγκατάστασης και πολλοί παραμένουν παγιδευμένοι στα νησιά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, CNN

Best of internet