Quantcast
THE STREAM

Η Βόρεια Κορέα έστειλε άλλον έναν βαλλιστικό πύραυλο να περάσει πάνω από την Ιαπωνία

O καινούριος πύραυλος έφτασε τόσο ψηλότερα όσο και πιο μακριά από τον προηγούμενο


THE NEWSROOM · 15 Σεπτεμβρίου 2017

‘Αλλη μια διεθνής αναστάτωση βρίσκεται σε εξέλιξη χτες καθώς η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε άλλον ένα βαλλιστικό πύραυλο ο οποίος πέρασε πάνω από την Ιαπωνία προκαλώντας πάλι την ενεργοποίηση των σειρήνων συναγερμού. Η νέα εκτόξευση έρχεται δύο βδομάδες μετά την πυρηνική δοκιμή που έλαβε πριν από λιγότερο από δυο εβδομάδες.

Αυτή τη φορά ο πύραυλος έφτασε το ύψος των 770 χιλιομέτρων, ταξιδεύοντας συνολικά 3700 χιλιόμετρα πριν προσγειωθεί στη θάλασσα στα ανοιχτά του νησιού Χοκάιντο σύμφωνα με τις Ένοπλες Δυνάμεις της Νότιας Κορέας, ενώ δεν ανακοινώθηκαν υλικές ζημιές σε οτιδήποτε. Αυτό σημαίνει πως έφτασε ψηλότερα και πιο μακριά από τον βαλλιστικό πύραυλο που πέρασε πάνω από την Ιαπωνία τον περασμένο μήνα.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε δήλωσε πως η χώρα του “ποτέ δε θα ανεχτεί” τέτοιες “επικίνδυνες προκλητικές ενέργειες” ενώ η Νότια Κορέα έστειλε με τη σειρά της δυο βαλλιστικούς πυραύλους να πέσουν στη θάλασσα, σε μια εξομοίωση χτυπήματος του βόρειου γείτονα. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον καταδίκασε την εκτόξευση από την πλευρά του, ενώ το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει σήμερα Παρασκευή στη Νέα Υόρκη μετά από απαίτηση των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας.

Είναι άγνωστο το τι μπορεί πια να κάνει το Συμβούλιο Ασφαλείας, καθώς μόλις αυτή τη βδομάδα ανακοινώθηκαν αυστηρές κυρώσεις (στις εισαγωγές πετρελαίου και στις εξαγωγές υφασμάτων) για την έκτη πυρηνική δοκιμή της Β. Κορέας στις 3 Σεπτέμβρη, η οποία περιλάμβανε μια μικροσκοπική βόμβα υδρογόνου η οποία μπορεί να μεταφερθεί από έναν πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς. Ο Ρεξ Τίλερσον έριξε την ευθύνη στην Κίνα και τη Ρωσία, τους κύριους οικονομικούς συνεργάτες της Β. Κορέας, λέγοντας πως πρέπει να δείξουν τη μη ανοχή τους με δικές τους άμεσες πρωτοβουλίες.

Από τη μεριά της Νότιας Κορέας, ο πρόεδρος της δήλωσε πως ο διάλογος με τους γείτονες είναι “αδύνατος σε μια τέτοια κατάσταση“. Η Β. Κορέα από την πλευρά της δηλώνει πως το πυρηνικό της οπλοστάσιο είναι απαραίτητο για την επιβίωσή της. Ακόμη πιο γλαφυρά, χτες Πέμπτη δήλωσε πως αν χρειαστεί θα “βυθίσει την Ιαπωνία και θα κάνει στάχτες τις ΗΠΑ“.

Ανεξάρτητα από αυτό, όπως κάθε χώρα που διαθέτει πυρηνικά όπλα και διηπειρωτικούς πυραύλους, η μυστηριώδης χώρα χρειάζεται να δοκιμάσει τα όπλα της για να επιβεβαιώσει πως λειτουργούν κανονικά. Τα βήματα που κάνει δείχνουν ότι το καταφέρνει, ενώ το επόμενο βήμα λογικά είναι να δοκιμάσει έναν πύραυλο Χουασόνγκ – 14 με επιτυχία προς τον Ειρηνικό, με στόχο να αποκτήσει τη δυνατότητα για τον δηλωμένο στόχο της: να χτυπήσει τις ηπειρωτικές ΗΠΑ.

(πηγή)

 

Best of internet