Quantcast
THE STREAM

Ένα μήνα θα χρειαστεί για να καθαριστεί η πετρελαιοκηλίδα που εξαπλώνεται σε όλο τον Σαρωνικό

Ο υπ. Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής δήλωσε μετά τις εξελίξεις ότι θέτει εαυτόν στη διάθεση του πρωθυπουργού


THE NEWSROOM · 14 Σεπτεμβρίου 2017

H περιβαλλοντική καταστροφή που εξαπλώνεται στο Σαρωνικό κόλπο μετά το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ» τα ξημερώματα της Κυριακής φαίνεται ότι θα χρειαστεί ένα μήνα περίπου ώστε να αντιμετωπιστεί. Η πετρελαιοκηλίδα η οποία στην αρχή ήταν ορατή στον κολπίσκο μεταξύ Κυνοσούρας και Σεληνίων στη Σαλαμίνα, τώρα φαίνεται ότι έχει φτάσει μέχρι την παραλία της Γλυφάδας και κατευθύνεται νοτιοανατολικά προς τη Βούλα, ενώ γίνονται προσπάθειες για τον περιορισμό της.

Όπως δήλωσε στο ΣΚΑΪ ο γ.γ. του υπουργείου Ναυτιλίας, Διονύσης Καλαματιανός, θα χρειαστούν 20 με 30 μέρες για να καθαριστεί η πετρελαιοκηλίδα στο Σαρωνικό, ενώ σύμφωνα με την ενημέρωση από την πλοιοκτήτρια εταιρία, η στεγανοποίηση του δεξαμενόπλοιου έχει σχεδόν επιτευχθεί, επισημαίνοντας ωστόσο ότι τα πετρελαιοειδή ταξιδεύουν με τους ανέμους και δεν πρόκειται για νέα μόλυνση σε Ελληνικό και Γλυφάδα.

Για εκτεταμένη ρύπανση και οσμή στις παραλίες της Γλυφάδας κάνει λόγο ο δήμαρχός της, Γιώργος Παπανικολάου, ενώ όπως ανέφερε στο ΣΚΑΪ, σημεία στο παραλιακό μέτωπο της Γλυφάδας έχουν μετατραπεί σε βούρκο πετρελαίου.

Δυστυχώς η θαλάσσια ρύπανση από τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη» στη Σαλαμίνα έφτασε στη Γλυφάδα μας και το πρόβ…

Posted by Giorgos Papanikolaou on Mittwoch, 13. September 2017

Ο δήμαρχος είπε πως χθες άρχισε η άντληση πετρελαίου από το νερό με πλωτά μέσα και το απόγευμα η άντληση στις ακτές. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως μόνο από την παραλία του Ζέρβα αντλήθηκαν 28 τόνοι πετρέλαιο. Την έντονη ανησυχία τους εκφράζουν από την πλευρά τους οι περιβαλλοντικές οργανώσεις όπως η Greenpeace κάνοντας λόγο για περιβαλλοντικό έγκλημα.

© Giorgos Moutafis/Greenpeace

Αυτοψία στο παραλιακό μέτωπο του Σαρωνικού Κόλπου για να εκτιμηθούν η κατάσταση από το ναυάγιο του «Αγία Ζώνη 2» και η πορεία των εργασιών απορρύπανσης, πραγματοποίησαν σήμερα, στις 08:30 το πρωί, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο Υφυπουργός Νεκτάριος Σαντορινιός, και ο Αρχηγός του Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. Αντιναύαρχος ΛΣ, Σταμάτιος Ράπτης, με πλωτό περιπολικό σκάφος. Όπως δήλωσε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής:

«’Εχουμε μία εικόνα βελτίωσης σημαντική. Η επιχείρηση απορρύπανσης συνεχίζεται με την ίδια ένταση, προκειμένου να έχουμε γρήγορο αποτέλεσμα και είμαι βέβαιος ότι με τους ρυθμούς που δουλεύουμε σε πολύ λίγες ημέρες θα έχουμε ικανοποιητικά αποτελέσματα»

Μάλιστα ανέφερε χαρακτηριστικά «Θέτω εαυτόν πάντα στη διάθεση του Πρωθυπουργού»,  ενώ εξέφρασε ταυτόχρονα τη βεβαιότητα του πως σε 20-25 μέρες δεν θα υπάρχει καμία αρνητική εικόνα.

Στις 15:00 θα πραγματοποιηθεί, στο Υπουργείο Ναυτιλίας, κοινή Συνέντευξη Τύπου των υπουργών Παναγιώτη Κουρουμπλή και Σωκράτη Φάμελλου προς τους διαπιστευμένους ναυτιλιακούς συντάκτες.

Πάντως οι συνθήκες κάτω από τις οποίες βυθίστηκε το «Αγία Ζώνη ΙΙ» παραμένουν ακόμη άγνωστες. Η εκπρόσωπος της πλοιοκτήτριας εταιρείας του δεξαμενοπλοίου, της «AGIA ZONI II Ναυτική Εταιρεία», Χριστίνα Σφαέλου, δήλωσε ότι η απώλεια του πλοίου είναι τραγική και αναπάντεχη για την εταιρεία, η οποία, ακόμα, όπως υποστήριξε, δεν γνωρίζει τις αιτίες του ναυαγίου. Σημείωσε ότι η πλοιοκτήτρια εταιρεία θα κάνει ό,τι είναι δυνατό να γίνει και ήδη έχει ζητήσει πρόσθετες δυνάμεις από την εταιρεία απορρύπανσης, ενώ το ναυαγισμένο δεξαμενόπλοιο πλέον έχει σφραγιστεί πλήρως και ξεκίνησε η απάντληση του φορτίου του. Στην επιχείρηση συμμετέχουν 10 δύτες. Η διάρκειά της εκτιμάται σε περίπου 20 ημέρες, ανάλογα με τον καιρό, ο οποίος επηρεάζει και την εξάπλωση της πετρελαιοκηλίδας.

Πηγή: CNN, Ναυτεμπορική

Best of internet