Quantcast
THE STREAM

12 γελοιογραφίες ελλήνων σκιτσογράφων λογοκρίθηκαν από έκθεση της ΕΕ

Το χωρίς λόγο κόψιμο των σκίτσων καταγγέλει ο διοργανωτής της έκθεσης και ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου


THE NEWSROOM · 12 Σεπτεμβρίου 2017

Περιστατικό κανονικής λογοκρισίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση κατήγγειλε ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου. Τα θύματα ήταν 12 έλληνες κομίστες, τα σκίτσα των οποίων κόπηκαν από έκθεση γελοιογραφίας που και ο ίδιος ετοίμαζε για τα 60 χρόνια της ΕΕ με απόφαση του αρμόδιου κοσμήτορα.

Όπως αναφέρθηκε στην έκτακτη συνέντευξη τύπου την οποία διοργάνωσε σήμερα στο ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο, η έκθεση που θα πραγματοποιούνταν στον ίδιο χώρο θα είχε διάρκεια μια βδομάδα και θα φιλοξενούσε σκίτσα Ελλήνων και Γάλλων γελοιογράφων με θέμα την Ευρώπη, λόγω της επετείου της Συνθήκης της Ρώμης.

Ο σχετικός κανονισμός του ευρωκοινοβουλίου ορίζει πως τα περιεχόμενα της έκθεσης πρέπει να περάσουν από έλεγχο, ο οποίος όμως μιλάει για φιλοναζιστικό ή προσβλητικό (ομοφοβικό, ρατσιστικό κλπ) περιεχόμενα. Τα 12 από τα 18 σκίτσα των Ελλήνων γελοιογράφων που κόπηκαν από την κοσμήτορα Catherine Bearder δεν είχαν κανένα τέτοιο περιεχόμενο.

Τα σκίτσα είναι έργα των γελοιογράφων Γεωργοπάλη, Στάθη, Πάνου Ζάχαρη, Γιάννη Ιωάννου, Γιάννη Αντωνόπουλου (john Antono), Γιάννη Δράκου (dranis), Ηλία Μακρή, Σπύρου Ορνεράκη, Έφης Ξένου, Βασίλη Παπαγεωργίου, Πέτρου Ζερβού και Βαγγέλη Χερουβείμ. Ο Στέλιος Κούλογλου δήλωσε πως «πρόκειται για μια χωρίς προηγούμενο απόπειρα λογοκρισίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Πραγματικά λυπάμαι πολύ» ενώ πρόσθεσε και πως η λογοκρισία δε θα περάσει και πως μαζί με τον συνδιοργανωτή της εκδήλωσης Patrick Le Hyaric θα κάνουν προσφυγή στον πρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι.

Τα σκίτσα που κόπηκαν είναι τα παρακάτω. Από το περιεχόμενο είναι σαφές πως το πρόβλημα είναι πως θίγουν την ίδια την ΕΕ, η οποία μάλλον δυσκολεύεται να το δεχτεί.

 

Best of internet