Quantcast
THE STREAM

Μαύρισε η θάλασσα στη Σαλαμίνα μετά το ναυάγιο δεξαμενόπλοιου, τα ξημερώματα της Κυριακής

1,5 χιλιόμετρα παραλίας έχουν μαυρίσει από το μαζούτ που διέρρευσε από τις δεξαμενές του ναυαγίου


THE NEWSROOM · 11 Σεπτεμβρίου 2017

Το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ» ανοιχτά της νησίδας Αταλάντη ανάμεσα στη Σαλαμίνα και τον Πειραίά τα ξημερώματα της Κυριακής ακολούθησε μια τεράστια μαύρη κηλίδα η οποία εκτείνεται σε 1,5 χιλιόμετρο κάνοντας την ακτογραμμή και το νερό της θάλασσας κατάμαυρο από το μαζούτ που έχει διαρρεύσει από τις δεξαμενές του πλοίου.

Η εικόνα της θάλασσας μεταξύ Κυνοσούρας και Σεληνίων είναι αποκαρδιωτική, ενώ έχουν ήδη ξεκινήσει οι διαδικασίες στεγανοποίησης των δεξαμενών του βυθισμένου πλοίου και το αργότερο μέχρι την Τετάρτη αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαδικασίες άντλησης των 2,5 τόνων καυσίμων από τις δεξαμενές.

Το δεξαμενόπλοιο ήταν φορτωμένο με 2.200 μετρικούς τόνους fuel oil και 370 μετρικούς τόνους marine gas oil τους οποίους είχε φορτώσει από τα διυλιστήρια του Ασπροπύργου. Σύμφωνα με τον δήμο Σαλαμίνας, δύο εταιρείες έχουν αναλάβει τις εργασίες απορρύπανσης, με έξοδα της πλοικτήτριας εταιρείας. Οι διαδικασίες όμως θα ”χρειαστεί χρόνος”. ”Οι εταιρείες με εμπειρία σε τέτοια περιστατικά μας διαβεβαίωσαν ότι θα επαναφέρουν τις ακτές και την θάλασσα στην πρότερη κατάσταση” προστίθεται στην ανακοίνωση.

 

Ο πλοίαρχος και ο Α΄ Μηχανικός του δεξαμενόπλοιου προσήχθησαν χθες στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά, οι οποίοι συνελήφθησαν για πρόκληση ναυαγίου από αμέλεια, ενώ στη συνέχεια με εντολή εισαγγελέα αφέθηκαν προσωρινά ελεύθεροι έως ότου οριστεί τακτική δικάσιμος. Την προανάκριση της υπόθεσης έχει αναλάβει το Β΄ Λιμενικό Τμήμα Κερατσινίου του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά.

To δεξαμενόπλοιο που βυθίστηκε τα ξημερώματα της Κυριακής. Είχε φορτώσει καύσιμα από τα διυλιστήρια του Ασπρόπυργου

Ο Δήμος Σαλαμίνας σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι η ζημιά είναι μεγάλη, ωστόσο αναφέρει τελικά ότι θα υπάρξει πλήρης αποκατάσταση των ακτών και της θάλασσας:

«Τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα όπως έγινε γνωστό, πλησίον της νησίδας Αταλάντη βυθίστηκε δεξαμενόπλοιο εφοδιαστικό με την επωνυμία Αγ.Ζώνη το οποίο περιείχε μεγάλη ποσότητα μαζούτ προκαλώντας μεγάλη ρύπανση ανοικτά του όρμου των Σεληνίων

Κατά τις απογευματινές ώρες το μαζούτ εξαπλώθηκε από την Κυνοσούρα στις ακτές των Σεληνίων.

Από την πρώτη στιγμή κινητοποιήθηκαν το Λιμενάρχειο, η Δήμαρχος, ο πρόεδρος του Δ.Λ.Τ. και ο πρόεδρος της Κοινότητας Σεληνίων.

Η πλοιοκτήτρια εταιρεία αναλαμβάνοντας την ευθύνη ανέθεσε την απορρύπανση στις αντιρυπαντικές εταιρείες Πολυχρονόπουλου και Σπανόπουλου.

Η ζημιά είναι μεγάλη. Το πρωί θα βρίσκονται στις ακτές των Σεληνίων για τις απαιτούμενες εργασίες καθαρισμού.

Όπως μας διαβεβαίωσαν θα υπάρξει πλήρη αποκατάσταση όμως θα απαιτηθεί χρόνος.

Χρειάζεται ψυχραιμία και σίγουρα εγρήγορση. Ο Δήμος θα προβεί στις νόμιμες ενέργειες για αποζημιώσεις και πλήρη απόδοση ευθυνών της οικολογικής καταστροφής.

Οι εταιρείες με εμπειρία σε τέτοια περιστατικά μας διαβεβαίωσαν ότι θα επαναφέρουν τις ακτές και την θάλασσα στην πρότερη κατάσταση.»

Best of internet