Quantcast
THE STREAM

«Αποσύρθηκε προσωρινά» απ’ το Υπουργείο Εργασίας η ρύθμιση που προστάτευε τους απλήρωτους εργαζόμενους

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε χωρίς τη ρύθμιση για τη βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας στις περιπτώσεις μη καταβολής των δεδουλευμένων


THE NEWSROOM · 8 Σεπτεμβρίου 2017

ρύθμιση που θα καθιστούσε την μη καταβολή αποδοχών των εργαζομένων ως βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας «αποσύρθηκε προσωρινά» τελικά από το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα εργασιακά, παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι είχαν κάνει δεκτή την πρόταση του ΚΚΕ. Μάλιστα μόλις προχτές ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος διαβεβαίωνε ότι οι δανειστές δεν έχουν καμία αντίρρηση για το εργασιακό νομοσχέδιο.

Χτες όμως η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου απέσυρε την επίμαχη ρύθμιση – άρθρο 45, που καθόριζε ως «βλαπτική» για τον εργαζόμενο «οποιαδήποτε ουσιαστική μεταβολή επέλθει στη σύμβαση εργασίας από απόφαση του εργοδότη». Το επιχείρημά της ήταν ότι ο όρος «ουσιαστική μεταβολή» ήταν γενικόλογος και η ρύθμιση πρέπει να επανακατατεθεί με αποσαφηνίσεις.

Η υπουργός εργασίας έκανε λόγο για «προσωρινή απόσυρση» και εξήγησε ότι έπρεπε να γίνει αυτό καθώς δεν οριζόταν σαφώς στην διάταξη τι θεωρείται «ουσιώδης μεταβολή» (δηλαδή αν είναι η μία ημέρα καθυστέρησης καταβολής μισθού ή ο ένας μήνας), όμως η Αντιπολίτευση εξαπέλυσε επίθεση, λέγοντας πως η Βουλή εξαπατάται και πάλι, αφήνοντας αιχμές ότι οι θεσμοί παρενέβησαν στο περιεχόμενο του νομοσχεδίου. Η υπουργός, διευκρίνισε ότι πρέπει να προβλεφθεί οπωσδήποτε μια έννομη συνέπεια όμως απαιτείται περαιτέρω επεξεργασία διότι μπορεί ο ένας να θεωρεί κάτι άλλο ως «ουσιώδες» από τον άλλον.

Η τροπολογία που είχε καταθέσει το ΚΚΕ και είχε γίνει δεκτή κατά το πρώτο μέρος της από το Νίκο Παππά και την Έφη Αχτσιόγλου είχε έρθει ως απάντηση σε πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου, η οποία προβλέπει πως η καθυστέρηση καταβολής των δεδουλευμένων στον εργαζόμενο, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί μονομερής βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας.

Την αρχή του νομοσχεδίου, ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, η ΝΔ και η ΧΑ καταψήφισαν, ενώ το ΚΚΕ, η ΔΗΣΥ, το Ποτάμι και η Ένωση Κεντρώων δήλωσαν «παρών».

Πηγή: ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ergasianet.gr

 

Best of internet