Quantcast
THE STREAM

Ένα επιπλέον πτυχίο κάνει καλό στην καρδιά σύμφωνα με πανεπιστημιακή έρευνα

Πέρα από τη μάνα σου, τώρα θα σε πρήζουν και οι καρδιολόγοι να τα περάσεις τα ρημάδια


THE NEWSROOM · 4 Σεπτεμβρίου 2017

Δεν ξέρουμε εάν ακόμα παλεύετε να πάρετε το ρημάδι το πρώτο το πτυχίο σας, αλλά μια φρέσκια έρευνα από το University College του Λονδίνου, της Οξφόρδης και της Λωζάνης έρχεται να σας δώσει κίνητρο να δώστε τα μαθήματα που χρωστάτε και να ακολουθήστε ακαδημαϊκή καριέρα. Σύμφωνα με την έρευνα «Εκπαίδευση και στεφανιαία νόσος», ένα επιπλέον πανεπιστημιακό πτυχίο μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες να παρουσιάσετε καρδιολογικά προβλήματα, οπότε εάν θέλετε να ζήσετε μια μακρά (και αναγκαστικά) ακαδημαϊκή ζωή, τότε υπάρχει η λύση.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ταάβι Τίλμαν του Τμήματος Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας του UCL μελέτησαν στοιχεία για πάνω από 543.000 άτομα και έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal». Από την έρευνά τους διαπιστώθηκε ότι 3,6 παραπάνω χρόνια εκπαίδευσης (περίπου όσο χρειάζεται ένα πανεπιστημιακό πτυχίο) μεταφράζονται σε μείωση κατά το ένα τρίτο περίπου του κινδύνου για στεφανιαία νόσο, η οποία προκαλεί στηθάγχη, εμφράγματα και καρδιακή ανεπάρκεια.

Eύκολα θα συμπέραινε κανείς ότι μπορεί να τρενάρει τις σπουδές του για άλλα τέσσερα χρόνια και να διασφαλίσει ότι καρδιά του θα δουλεύει ρολόι, όμως το συμπέρασμα της έρευνας συμπληρώνεται από άλλη μια παρατήρηση. Όπως δήλωσε ο Δρ. Μάηκ Κνάπτον, αναπληρωτής ιατρικός διευθυντής στο British Heart Foundation:

«Παράλληλα με καλύτερες προοπτικές όσον αφορά την απασχόληση και την οικονομική ανεξαρτησία, αυτή η έρευνα υποδηλώνει ότι μπορούμε να συμπεριλάβουμε την βελτιωμένη καρδιακή υγεία στον κατάλογο των ωφελειών που προκύπτουν για όσους μένουν περισσότερο στην εκπαίδευση. Δεν σοκαριζόμαστε από αυτά τα ευρήματα, μιας και ήδη ξέραμε ότι το να περνάς περισσότερο χρόνο στην εκπαίδευση συσχετίζεται με χαμηλότερα ποσοστά καπνίσματος, και χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος, τα οποία είναι και τα τρία σημαντικοί παράγοντες που προκαλούν τη στεφανιαία νόσο.»

Εν ολίγοις, θα πρέπει να κάνετε όντως δεύτερο και τρίτο πτυχίο και να ζήσετε σαν καλός φοιτητής, να μην καπνίζετε, να μην τρώτε όλη την ώρα σαβούρες και όλα τα σχετικά. Υπό αυτές τις συνθήκες και υπό αυτούς τους όρους, όσο πιο πολύ χρόνο περάσετε στα έδρανα του πανεπιστημίου, τόσο πιο καλά θα δουλεύει η καρδούλα σας και η δικιά σας, αλλά μάλλον και των γονιών σας, οι οποίοι θα μπορούν να τρίβουν την ακαδημαϊκή σας καριέρα στη μούρη των συγγενών.

Πηγή: Independent, Daily Mail, British Medical Journal

Best of internet