Quantcast
THE STREAM

Πολύ Καλή Ιδέα: To Al Jazeera αποφάσισε να απενεργοποιήσει τα σχόλια στο site του

Με ανακοίνωσή του λέει λίγο-πολύ ότι μπούχτισαν από τα τρολ


THE NEWSROOM · 30 Αυγούστου 2017

Στο αμήν πρέπει να έφτασαν οι moderators των σχολίων στο aljazeera.com, ή τουλάχιστον έτσι μπορεί να εξηγηθεί η δημοσίευση του Καταριανού ειδησεογραφικού site με την οποία ανακοινώνουν ότι απενεργοποιούν τη δυνατότητα του σχολιασμού στο aljazeera.com.

Στην πραγματικότητα, το ζήτημα των τρολς και των σχολίων που προωθούσαν τον φανατισμό, τον ρατσισμό απασχολούσε το Al Jazeera αλλά και άλλα μεγάλα Μέσα από κάμποσα χρόνια πιο πριν. Τελικά το 2017 και εν μέσω πολλών αντίξοων συνθηκών για το Καταριανό κανάλι, το AlJazeera αποφάσισε ότι θα είναι καλύτερα για όλους εάν απενεργοποιήσει τη δυνατότητα να σχολιάζει κανείς στο site του, αλλά να μεταφέρει όλη αυτή τη συζήτηση στα social media. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση:

 

Σήμερα, απενεργοποιήσαμε τη δυνατότητα σχολιασμού ιστοριών στο aljazeera.com. Είναι μια απόφαση την οποία έχουμε σκεφτεί πολύ, και αυτή που τελικά αισθανόμαστε ότι εξυπηρετεί καλύτερα το κοινό μας.

Η αποστολή του Al Jazeera είναι να δώσει μια φωνή σε όσους δεν είχαν και η υγιής συζήτηση είναι ένα σημαντικό μέρος αυτού του σχεδίου. Όταν δημιουργήσαμε για πρώτη φορά το πεδίο για σχόλια στην ιστοσελίδα μας, ελπίζαμε ότι θα χρησιμεύει ως ένα φόρουμ για προσεκτική και ευφυή συζήτηση που θα επιτρέψει την αλληλεπίδραση στο παγκόσμιο ακροατήριό μας.

Ωστόσο, το τμήμα των σχολίων γέμισε από χρήστες που κρύβονται πίσω από ψευδώνυμα και προωθούν τον φανατισμό, τον ρατσισμό και τον σεκταρισμό. Η πιθανότητα οποιασδήποτε μορφής συζήτησης έγινε ουσιαστικά ανύπαρκτη.

Επίσης, με την πάροδο του χρόνου, κατανοήσαμε πως τα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης είναι η προτιμώμενη πλατφόρμα συζήτησης για το κοινό μας και τα θέματα που τους απασχολούν περισσότερο. Ενθαρρύνουμε το κοινό μας να συνεχίσει να αλληλεπιδρά με μας έτσι.

Αυτή η απόφαση έρχεται επίσης σε μια εποχή που εμείς ως Μέσο πρέπει να αξιολογήσουμε ποιες είναι οι προτεραιότητές μας. Πιστεύουμε ότι αντί να προσεγγίζουμε το πρόβλημα με μια συλλογή αλγορίθμων και μια ομάδα συντονιστών, οι μηχανικοί και οι συντακτικοί πόροι μας χρησιμοποιούνται καλύτερα, δημιουργώντας νέες μορφές αφήγησης που αντηχούν με το ακροατήριό μας.

Αντιλαμβανόμαστε ότι αυτή η κίνηση θα αποτελέσει απογοήτευση για τα μέλη των αναγνωστών  μας που προσπάθησαν να ξεκινήσουν μια προσεκτική συζήτηση στον ιστότοπό μας. Ωστόσο, θα εργαστούμε σκληρά τους ερχόμενους μήνες για να κατανοήσουμε τον καλύτερο τρόπο να επαναφέρουμε τη συζήτηση στο aljazeera.com.

Για να συνεχίσετε τη συζήτηση στα social media, παρακαλώ μοιραστείτε τις σκέψεις σας μαζί μας στη σελίδα μας στο Facebook και επικοινωνήστε μέσω Twitter»

Υπενθυμίζουμε ότι το Al Jazeera είναι ήδη ρητώς ανεπιθύμητο στη Σαουδική Αραβία, αλλά και στο Ισραήλ.

 

Best of internet