Quantcast
THE STREAM

Πυρκαγιές 2017: Οι τελευταίες εξελίξεις από τα πύρινα μέτωπα της επικράτειας

Ποιες περιοχές επλήγησαν περισσότερο από τις πυρκαγιές που μαίνονται τις τρεις τελευταίες μέρες στη χώρα


THE NEWSROOM · 15 Αυγούστου 2017

Ένα ακόμα καλοκαίρι με γνώριμες εικόνες στα πέριξ του Δεκαπενταύγουστου και στην κορύφωση του θέρους, με πολλαπλά πύρινα μέτωπα να πλήττουν την επικράτεια, με αρκετά από αυτά να μαίνονται στην Ανατολική Αττική και, πιο συγκεκριμένα, στον Κάλαμο και το Καπανδρίτι. Οι εικόνες που φτάνουν από τα μέτωπα των πυρκαγιών είναι αποκαρδιωτικές, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για την κατάσβεση με τα όσα ελλιπή μέσα διατίθενται, με τους παραδοσιακούς μαϊντανούς να δίνουν το σόου τους πάνω από τις στάχτες και τα σενάρια, ρεαλιστικά ή εσκεμμένα παραφουσκωμένα, για το “πώς” και το “γιατί” να δίνουν και να παίρνουν.

Φωτογραφία του Σταύρου Χαμπάκη

Ας περάσουμε στις εξελίξεις στα κυριότερα πληττόμενα σημεία της επικράτειας:

Ανατολική Αττική

Στο κέντρο των εξελίξεων το ανατολικό τμήμα του νομού, όπου τις προηγούμενες ημέρες είδαμε να πλήττεται ολοσχερώς ο Κάλαμος, με τις φλόγες να φτάνουν σε οικισμούς και να καταστρέφουν κατοικίες, με τις τοπικές αρχές να κάνουν έκκληση για εκκένωση κατοικημένων περιοχών και κατασκηνώσεων, σε ένα πύρινο μέτωπο που έφτανε σε έκταση τα 15 χιλιόμετρα πριν 2 μέρες.

Οι φλόγες επεκτάθηκαν στο Καπανδρίτι, ενώ οι πυροσβεστικές αρχές επιχειρούν ασταμάτητα ώστε να μη φτάσουν η φωτιά στην Εθνική Οδό από το Πολυδένδρι. Τα κυριότερα μέτωπα αυτή τη στιγμή αφορούν στο Μικροχώρι, το Καπανδρίτι και τη Μαλακάσα, ενώ η κατάσταση έχει τεθεί υπό έλεγχο σε Βαρνάβα και Γραμματικό.

Φωτογραφία του Σταύρου Χαμπάκη

Φωτογραφία του Σταύρου Χαμπάκη

Το μέγεθος της καταστροφής είναι ακόμα μεγαλύτερο, αν αναλογιστεί κανείς ότι δεν επλήγησαν μόνο κατοικίες και οικισμοί αλλά και ο φυσικός πλούτος των περιοχών απ’ όπου έκαναν την επέλασή τους οι φλόγες.

Πηγή: SOOC

Φωτογραφία του Σταύρου Χαμπάκη

Ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής, Πέτρος Φιλίππου, δήλωσε σχετικώς πριν λίγο:

Είναι πάρα πολύ δύσκολη η κατάσταση, το ένα μέτωπο έχει ελεγχθεί από το πρωί από τον ανατολική πλευρά, από τη μεριά προς το Σαλαμίδι ένα μέτωπο πηγαίνει προς εθνική οδό από Πολυδένδρι κι ένα μέτωπο, που έχει αναπτυχθεί τώρα, πηγαίνει προς Καπανδρίτι. Είναι πάρα πολύ μεγάλη η φωτιά και αλλάζει συνεχώς η κατεύθυνση της φωτιάς. Είναι πάρα πολύ άσχημη η κατάσταση.

Τελευταία ενημέρωση: Διακοπή κυκλοφορίας από Πολυδένδρι προς Λαμία.

Ζάκυνθος

Εντονότατο υπήρξε το ζήτημα των πυρκαγιών στο νησί του Ιονίου τις τελευταίες πέντε ημέρες, με 20 ξεχωριστές πυρκαγιές να έχουν καταγραφεί σε δασικές εκτάσεις. Στο νησί επιχειρούν, όπως διαβάζουμε στο news247, 134 πυροσβέστες με 37 οχήματα, 30 άτομα πεζοπόρο, 7 υδροφόρες ΟΤΑ, ενώ από αέρος υπάρχει ενίσχυση από 1 ελικόπτερο.

Το νησί έχει τεθεί από χθες, 14 Αυγούστου, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας ενώ, παρά την πρόσφατη εικόνα ελέγχου της λαίλαπας, πλέον έχουμε αναζωπυρώσεις σε δυο μέτωπα, τις Βολίμες και τον Κοιλιώμενο.

Ηλεία

Δύσκολες ώρες και για το νομό της Δυτικής Πελοποννήσου, με μια πυρκαγιά να μαίνεται από χθες σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Κρυονέρι. Στο σημείο επιχειρούν 42 πυροσβέστες με 20 οχήματα, 27 άτομα πεζοπόρο, 2 υδροφόρες, ενώ στην κατάσβεση έχουν μετάσχει ένα καναντέρ και δυο ελικόπτερα.

Η κατάσταση δεν έχει τεθεί ακόμα υπό έλεγχο, τουναντίον το μέτωπο αναζωπυρώθηκε και, πλέον, απειλούνται τρία χωριά (Περιστέρι, Δαφνιώτισσα, Κρυονέρι), με το φάσμα της εκκένωσής τους να είναι, πλέον, ορατό. Οι αρχές κάνουν έκκληση για βοήθεια, καθότι τα εναέρια μέσα δεν επαρκούν για την κατάσβεση, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις επιβεβαιώνουν πως το ένα μικρό αεροσκάφος που επιχειρεί αυτή τη στιγμή δε θα είναι αρκετό για να τεθεί υπό έλεγχο η πύρινη λαίλαπα.

Τελευταία ενημέρωση: Εντολή δόθηκε για εκκένωση του Περιστερίου, καθώς οι φλόγες έχουν φτάσει στις παρυφές του χωριού. Πυροσβεστικά οχήματα βρίσκονται ήδη μες στο χωριό για να ανακόψουν την πορεία της πύρινης λαίλαπας, με τους κατοίκους να αρνούνται να αποχωρήσουν, τονίζοντας ότι η συνδρομή όσων το δυνατόν περισσότερων μπορεί να σώσει το χωριό, όπως έγινε χθες στο χωριό Ανάληψη.

Εδώ η πιο πρόσφατη ανακοίνωση της Πυροσβεστικής για τα μέτωπα που μαίνονται ανά την επικράτεια:

Eδώ κάποια highlights από τις τοποθετήσεις επιφανών ανδρών επί της επικαιρότητας:

Κι εδώ ο κίνδυνος πυρκαγιών ανά την επικράτεια, όπως ενημερώνει η Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για αύριο Τετάρτη 16 Αυγούστου 2017.

Best of internet