Quantcast
THE STREAM

Η Βόρεια Κορέα εξετάζει σχέδιο για επίθεση με πυραύλους σε Αμερικάνικο έδαφος

Η Πιονγιάνγκ ουσιαστικά λέει ότι το μόνο που μένει είναι να πατήσει ο Κιμ το κουμπί


THE NEWSROOM · 9 Αυγούστου 2017

H κλιμάκωση της έντασης μεταξύ ΗΠΑ και Βόρειας Κορέας φαίνεται να γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη, με απειλές εκατέρωθεν για «οργή και φωτιά» από τις ΗΠΑ και για σχέδια επίθεσης με πυραύλους εναντίον Αμερικανικού εδάφους από την Βόρειο Κορέα. Από την μια πλευρά ο Κιμ Γιόνγκ Ουν και απ’ την άλλη ο Ντόναλντ Τραμπ καταλαβαίνει κανείς ότι ο κόσμος βρίσκεται σε καλά χέρια.

Ωστόσο αυτή τη φορά η κλιμάκωση προέκυψε μετά από πληροφορίες πως ο στρατός του Κιμ Γιονγκ Ουν είναι ικανός να εφαρμόσει πυρηνικές κεφαλές σε διηπειρωτικούς πυραύλους που δυνητικά μπορούν να φτάσουν μέχρι την Αλάσκα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post, η οποία επικαλείται απόρρητο έγγραφο εμπειρογνωμόνων των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, η Βόρεια Κορέα φέρεται να ολοκλήρωσε τη σμίκρυνση μιας πυρηνικής κεφαλής προκειμένου να την εφαρμόσει σε έναν από τους διηπειρωτικούς της πυραύλους. Αυτές τις εκτιμήσεις ακολούθησαν οι απειλές του Ντόναλντ Τραμπ, όπου ο Αμερικανός πρόεδρος είχε διαμηνύσει στη Βόρεια Κορέα ότι θα βρεθεί αντιμέτωπη με «φωτιά και οργή που ο κόσμος δεν έχει δει ποτέ πριν» αν απειλήσει ποτέ ξανά τη χώρα του:

«Η Βόρεια Κορέα καλά θα κάνει να μην κάνει κι άλλες απειλές προς τις ΗΠΑ. Θα βρεθεί αντιμέτωπη με φωτιά και οργή που ο κόσμος δεν έχει ξαναδεί ποτέ»

Τα λόγια του Ντόναλντ Τραμπ ακολούθησε η ανακοίνωση της Πιονγιάνγκ ότι «εξετάζει προσεκτικά» σχέδιο επίθεσης με πυραύλους εναντίον του νησιού Γκουάμ του Ειρηνικού (Αμερικάνικο Έδαφος) και τις απειλές ότι θα δημιουργήσει μια «πυρακτωμένη πυρκαγιά» γύρω από την επικράτεια. Στο νησί Γκουάμ «φιλοξενείται» αμερικανική στρατιωτική βάση που περιλαμβάνει υποβρύχια μοίρα, αεροπορική βάση και ομάδα ακτοφυλακής. Το μόνο που μένει ώστε η επίθεση να «τεθεί σε εφαρμογή οποιαδήποτε στιγμή με πολλαπλό και διαδοχικό τρόπο» είναι να αποφασίσει ο Κιμ Γιονγκ Ουν να πατήσει το κουμπί, γνωστοποίησε εκπρόσωπος του Λαϊκού Στρατού μέσω του εθνικού πρακτορείου ειδήσεων της Βόρειας Κορέας.

Σε άλλη δήλωση, που αποδίδεται σε διαφορετικό εκπρόσωπο του στρατού, η Πιονγιάνγκ υποστήριξε ότι μπορεί να εκτελέσει επίθεση για προληπτικούς λόγους εάν οι ΗΠΑ εκδηλώσουν σημάδια πρόκλησης.

Ο κυβερνήτης της νήσου Γκουάμ, Έντι Κάλβο, σε μια προσπάθεια να καθυσηχάσει τους κατοίκους του νησιού τους διαβεβαίωσε σήμερα ότι δεν υπάρχει απειλή για βορειοκορεάτικη επίθεση, πρόσθεσε ωστόσο ότι το νησί είναι προετοιμασμένο για «οποιαδήποτε πιθανότητα».

«Το Γκουάμ είναι αμερικανικό έδαφος. Δεν είμαστε μόνο στρατιωτική εγκατάσταση»

Πάντως οι στρατιωτικοί και γεωπολιτικοί αναλυτές κρίνουν ότι η κλιμάκωση της έντασης πολύ δύσκολα θα καταλήξει σε μια ανοιχτή πολεμική σύγκρουση μεταξύ των δύο χωρών.

 

Πηγή: Guardian

Best of internet