Quantcast
THE STREAM

Το Ισραήλ θέλει να ρίξει «μαύρο» στο κανάλι Al Jazeera

Έντονες οι αντιδράσεις του καναλιού, δηλώνει έτοιμο να προσφύγει στην δικαιοσύνη


THE NEWSROOM · 7 Αυγούστου 2017

Την πρόθεσή του να «ρίξει μάυρο» στο Al Jazeera αλλά και να κλείσει τα γραφεία του Καταριανού καναλιού στην Ιερουσαλήμ εξέφρασε ο Υπουργός Επικοινωνιών του Ισραήλ.

Σχεδόν δύο μήνες μετά το «μπλόκο» του Κατάρ και του τηλεοπτικού του δικτύου από τις γείτονες χώρες του Κόλπου, τώρα το Ισραήλ δηλώνει ότι δεν θέλει το κανάλι στη χώρα. Όπως μεταδίδει το REUTERS, o υπουργός Επικοινωνιών της χώρας, Αγιούμπ Καρά ανακοίνωσε πως θέλουν να προχωρήσουν στην ανάκληση των διαπιστεύσεων των δημοσιογράφων του τηλεοπτικού δικτύου Al-Jazeera, τον τερματισμό λειτουργίας των γραφείων του, αλλά και την διακοπή των μεταδόσεων των δελτίων ειδήσεων, από την έδρα του στο Κατάρ, από τους παρόχους καλωδιακών και δορυφορικών συνδέσεων.

Τα γραφεία του Al Jazeera στην Ιερουσαλήλμ στις 13 Ιουνίου 2017. REUTERS/Ronen Zvulun/File Photo

Ο υπουργός, κατηγόρησε το τηλεοπτικό δίκτυο ότι «υποστηρίζει την τρομοκρατία», τονίζοντας ότι οι πάροχοι των καλωδιακών συνδέσεων έχουν συμφωνήσει με την διακοπή μετάδοσης των αραβικών και αγγλικών εκπομπών του δικτύου. Σαφώς, το Al Jazeera δεν έλαβε ποτέ πρόσκληση για να παρευρεθεί σε αυτή τη συνέντευξη τύπου του Υπουργού επικοινωνίας. Αυτή η εξέλιξη δεν προκαλεί μεγάλη έκπληξη, αφού το Ισραήλ εδώ και χρόνια κατηγορεί το δίκτυο για έλλειψη αντικειμενικότητας στην κάλυψη της διένεξης με τους Παλαιστίνιους, ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε ανακοινώσει στα τέλη του Ιουλίου ότι ήθελε να διώξει το Al-Jazeera κατηγορώντας το ότι υποδαυλίζει την ένταση στη διένεξη για τους ιερούς τόπους στην Ιερουσαλήμ.

Απ’ την άλλη πλευρά, το Καταριανό κανάλι δηλώνει έτοιμο να προσφύγει στην δικαιοσύνη για να προσβάλει την απόφαση.Όπως δήλωσε εκπρόσωπος του Al Jazeera στο Γαλλικό Πρακτορείο:

Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι είναι το μοναδικό δημοκρατικό κράτος στη Μέση Ανατολή και επαίρεται γι΄αυτό, αλλά , με την απόφασή του, ακολουθεί τον δρόμο των δικτατοριών που δεν αναγνωρίζουν την ελευθερία της έκφρασης και της ενημέρωσης.

Οι δηλώσεις του Υπουργού Επικοινωνίας του Ισραήλ σχετικά με το «μαύρο» στο Al Jazeera έχουν προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις. Η Διεθνής Αμνηστία έκανε μια σκληρή ανακοίνωση για το Ισραήλ:

Πρόκειται για μια μαζική επίθεση στην ελευθερία των μέσων ενημέρωσης στο Ισραήλ και τα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη. Η κίνηση αυτή στέλνει ένα ανατριχιαστικό μήνυμα ότι οι ισραηλινές αρχές δεν θα ανεχθούν κριτική δημοσιογραφική κάλυψη. “Καταστέλοντας τη λειτουργία του Al Jazeera, η ισραηλινή κυβέρνηση γίνεται μια από τις άλλες χώρες της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας, οι οποίες απαίτησαν το κλείσιμο του καναλιού μετά από τη διαμάχη μεταξύ των χωρών του Κόλπου και του Κατάρ.

Όλοι οι δημοσιογράφοι πρέπει να είναι ελεύθεροι να διεκπεραιώνουν το έργο τους χωρίς να αντιμετωπίζουν παρενόχληση ή εκφοβισμό. Αντί να ξεκινήσουν μια κατασταλτική καταστολή της ελευθερίας έκφρασης, οι ισραηλινές αρχές πρέπει να σταματήσουν κάθε προσπάθεια σιωπής των κρίσιμων μέσων ενημέρωσης .

Αυτή πάντως δεν είναι η πρώτη φορά που το Κατάρ κατηγορείται για προπαγάνδα και για υποστήριξη της τρομοκρατίας. Στις αρχές του Ιουνίου, όταν έγινε το μεγάλο «μπλόκο» του Κατάρ από τις γειτονικές του χώρες, τότε το κατηγόρησαν ότι το αραβικό κράτος ξεπερνούσε τις διπλωματικές του δυνάμεις και μπλεκόταν στις περιφερειακές υποθέσεις χρησιμοποιώντας το δορυφορικό δίκτυό του, Al Jazeera, ως εργαλείο προπαγάνδας. Τότε μάλιστα είχαν κλείσει τα γραφεία του καναλιού στη Σαουδική Αραβία μέχρι νεοτέρας.

Πάντως η πλήρης διακοπή της λειτουργίας του καναλιού στο Ισραήλ δεν μπορεί να γίνει με μια απλή απόφαση του υπουργού, αλλά θα απαιτήσει σχετική νομοθεσία.

Best of internet