Quantcast
THE STREAM

Πόσο εύκολο έχει γίνει να σε καταδικάσει το ίντερνετ σαν ψυχοπαθή μαχαιροβγάλτη που ξεκοιλιάζει γάτες

Καταγγελία κατηγορεί με φωτογραφία άσχετο άνθρωπο και το ίντερνετ λυσσάει


Χρήστος Πρόεδρος · 7 Αυγούστου 2017

Στην εποχή που μια καταγγελία στο ίντερνετ είναι όσο εύκολη όσο το να πληκτρολογήσεις πέντε λέξεις και να ανεβάσεις μια φωτογραφία, σαφώς και μπορεί εξ’ ίσου εύκολα να εμφανιστεί κάποια ψευδής ή λανθασμένη καταγγελία, με κατάληξη κόσμος στο ίνετερνετ να κράζει και να απειλεί αθώους ανθρώπους. Μια φωτογραφία και μια σοκαριστική ιστορία αρκούν, όπως φαίνεται, ώστε να ενεργοποιηθούν τα ένστικτα που μοιράζουν ψόφο προς πάσα κατεύθυνση, χωρίς αποδεικτικά στοιχεία.

Αυτό συνεβη με τον Φίλιππο Τσιπλάκο, ο οποίος στοχοποιήθηκε ως ένας ψυχοπαθής μαχαιροβγάλτης που σκοτώνει γάτες. Η καταγγελία μιας χρήστριας του facebook φαίνεται να στοχοποιούσε έναν άνθρωπο, ο οποιός, όπως διαβάζουμε στο ellinikahoaxes, καμία σχέση δεν φαίνεται να έχει με το συγκεκριμένο περιστατικό. Η ανάρτηση, η οποία έγινε αρχικά από ένα προφιλ στο facebook ονόματι Tereza Bardhi, κατέληξε να παίρνει πολλά share και να μεταδίδεται ακόμη και από τον Ελεύθερο Τύπο, αλλά προφανώς και από site όπως το Μακελειό.

Στη συνέχεια η ανάρτηση αυτή δημοσιοποιήθηκε από ένα προφίλ του Παναγιώτη Χατζηστεφάνου, όπου και η ανάρτηση συγκέντρωσε πολλές κοινοποιήσεις ύπο την ταμπέλα του «ψυχοπαθή δολοφόνου» και άλλων χαρακτηρισμών για την κοπέλα η οποία εμφανίζεται στις φωτογραφίες.

Aυτός ο ψυχοπαθής δολοφόνος κυκλοφορεί ελεύθερος και σφάζει αδέσποτα στην κυριολεξία με μαχαίρι ενώ ταυτόχρονα απειλεί κ…

Posted by Panagiotis Chatzistefanou on Mittwoch, 2. August 2017

Το site ellinikahoaxes επικοινώνησε με την καταγγέλουσα και διαπίστωσε ότι δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι για τον θάνατο της γάτας ευθύνεται ο εικονιζόμενος στη φτογραφία της καταγγελίας:

Η γυναίκα μας είπε ότι έχει προστριβές με τον εικονιζόμενο και την οικογένειά του, επειδή φροντίζει αδέσποτες γάτες και για αυτό το λόγο έχει δεχτεί πολλές φραστικές επιθέσεις. Μας ανέφερε επίσης ότι έχει στοχοποιηθεί και έχει δεχτεί απειλές για τη ζωή της.

Όταν όμως την ρωτήσαμε, εάν είδε το άτομο αυτό να μαχαιρώνει την αδέσποτη γάτα, μας απάντησε ότι την βρήκε νεκρή ένα πρωί, χωρίς να γνωρίζει ακριβώς πώς πέθανε. Το προηγούμενο βράδυ είχε δεχτεί απειλητικό μήνυμα από το άτομο που κατηγορεί. O εικονιζόμενος στη φωτογραφία (Φίλιππος), δεν έχει καμία σχέση με το προφίλ που έστειλε το απειλητικό μήνυμα. Η καταγγέλουσα, συνδύασε το παρακάτω μήνυμα με το εικονιζόμενο άτομο, εντελώς αυθαίρετα.

Μάλιστα στο περιστατικό ενεπλάκη και η φιλοζωική ομάδα Angels Team Athens, η οποία πήγε στο σημείο για να ελέγξει την καταγγελία, αλλά διαπίστωσαν ότι οι ισχυρισμοί της καταγγέουσας δεν ίσχυαν, αλλά και μάλιστα ότι ο άνθρωπος που στοχοποιήθηκε δέχτηκε απειλές για τη ζωή του μετά το ιντερνετικό πογκρόμ που ακολούθησε την ανάρτηση.

Προφανώς και η δημοσιοποίηση γεγονότων που αφορούν σε καταγγελίες για πραγματικά περιστατικά είναι παραπάνω από χρήσιμες, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση του ρασοφόρου «καλόγερου Τέλη», όπου η καταγγελία μιας κοπέλας στο facebook σχετικά με ένα περιστατικό παρενόχλησης έφερε στο «φως» πολλά παρόμοια περιστατικά που φαίνεται ότι είχε προκαλέσει ο ίδιος. Ακόμη, οι καταγγελίες που αφορούν σε κακοποίηση ζώων είναι εξαιρετικά χρήσιμες, όταν φέρνουν στη δημοσιότητα περιστατικά που είναι πραγματικά. Όμως όταν υπάρχουν καταγγελίες στις οποίες στοχοποιούνται άτομα τα οποία χαρακτηρίζονται με τόσα κοσμητικά επίθετα και όταν καταλήγει μια στρατιά από εξαγριωμένους ανθρώπους πίσω από μια οθόνη που είναι έτοιμοι να επιτεθούν στο «κτήνος της ημέρας», τότε κάπου χάνουμε τη μπάλα. Και κάπως έτσι καταλήγει ένα σμήνος από μέλισσες να σκοτώνει κάποιον αθώο στα καλά καθούμενα.

Best of internet