Quantcast
THE STREAM

Έτοιμο να φορολογηθεί βαρβάτα το εισόδημα από Airbnb

Το νέο νομοσχέδιο για την φορολογία έχει συγκεκριμένες διατάξεις που θα καλύπτουν την βραχυπρόθεση ενοικίαση κατοικίας


THE NEWSROOM · 25 Ιουλίου 2017

Έτοιμο να φορολογηθεί και στην Ελλάδα το σύστημα μίσθωσης κατοικίας για σύντομο χρονικό διάστημα μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, το οποίο εκφράζεται κατά κύριο λόγο από το Airbnb (για το οποίο γράφαμε πρόσφατα εδώ). Όσοι πολίτες το κάνουν θα πληρώνουν πλέον φόρο εισοδήματος από τις φορολογικές δηλώσεις του 2018 κι έπειτα, oπότε το βολικό κέρδος από αυτή τη δραστηριότητα θα μειωθεί αισθητά.

Πιο συγκεκριμένα, η φορολογική νομοθεσία που ψηφίστηκε με το πολυνομοσχέδιο για τη δεύτερηη αξιολόγηση προβλέπει την εξής κλίμακα φορολόγησης για τα ενοίκια: για εισόδημα από βραχυχρόνιες μισθώσεις κατοικιών έως 12.000 ευρώ με 15%, για εισόδημα από 12.000 έως 35.000 με 35% και για εισόδημα από 35.000 ευρώ και πάνω με συντελεστή 45%.

Η διαφοροποίηση της υπηρεσίας του Airbnb από το να έχεις κανονική επιχείρηση είναι στο ότι μπορούν να φορολογούνται μόνο η εκμίσθωση των κατοικιών και η παροχή της υπηρεσίας των κλινοσκεπασμάτων.  Αν υπάρχουν κι άλλες τότε μιλάμε για κανονική επιχειρηματική δραστηριότητα σύμφωνα με το νόμο και ο συντελεστής γίνεται από 22 έως και 45%.

Η συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση ήταν κάτι που αναμενόταν από καιρό καθώς είναι απίθανο να υπάρχει ένα έσοδο το οποίο το κράτος δε θα φορολογεί. Για όσους σκέφτονται να αρχίσουν να κλαίνε, η φορολόγηση θα ξεκινήσει από το φορολογικό έτος 2017 και θα εμφανιστεί στις φορολογικές δηλώσεις του 2018.

(πηγή)

 

 

Best of internet