Quantcast
THE STREAM

Υπόθεση Ηριάννα: Πιθανώς τρομοκράτες όσοι ταξιδεύουν στη Βαρκελώνη, σύμφωνα με το δικαστήριο

Κόντρα σε κάθε λογική πάει το σκεπτικό που έστειλε την Ηριάννα Β.Λ. και τον Περικλή πίσω στη φυλακή


THE NEWSROOM · 19 Ιουλίου 2017
Εκατό σελίδες ήταν η υπ’ αριθμ. 2609/2017 δικαστική απόφαση με την οποία το δικαστήριο απέρριψε την αίτηση αναστολής της ποινής της Ηριάννας Β.Λ. και του Περικλή κατά την εκδίκαση των αιτημάτων αναστολής τους, με το σκεπτικό, σύμφωνα με το οποίο τους στέλνει ξανά στη φυλακή, να χρειάζεται στην πραγματικότητα πολύ λιγότερες σελίδες.
Το σκεπτικό της απόφασης του δικαστηρίου φαίνεται να αποτελείται από επιχειρήματα που αντιβαίνουν τη λογική, αφού για το δικαστήριο ένα ταξίδι στη Βαρκελώνη αποτελεί τεκμήριο ενοχής, δίνεται έμφαση στο μερικό γενετικό υλικό παρά τις αντίθετες επιστημονικές γνώμες, ενώ αφήνονται αιχμές για τις σχέσεις τους με τον αθώο σύντροφο της Ηριάννας.

Σχετικά με το μερικό δείγμα DNA, για το οποίο εξάλλου υπενθυμίζεται πως πάνω από 100 βιοεπιστήμονες έχουν επισημάνει τα σφάλματα που έχουν κάνει οι αρχές στην ταυτοποίηση των δύο δειγμάτων, στο σκεπτικό της απόφασης αναφέρεται, όπως διαβάζουμε εδώ,  πως δεν είναι δεδομένο ότι το γενετικό υλικό της Ηριάννας είναι ίδιο με αυτό που βρέθηκε στο συγκεκριμένο οπλισμό. Το δικαστήριο αναφέρει πως «δύναται να υπάρχουν το πολύ άλλα 8-9 άτομα με τον ίδιο γενετικό τύπο», αλλά είναι «σχεδόν αδύνατον» να υπάρχει και δεύτερο άτομο με τα ίδια χαρακτηριστικά στην Ελλάδα. Το ίδιο συνέβη και με τον Περικλή, του οποίου αποτύπωμα βρέθηκε στην επιφάνεια του εξωφύλλου βιβλίου, που είχε εντοπιστεί σε σπίτι στο Βόλο, στο οποίο διέμεναν κατηγορούμενοι άλλης δικογραφίας που αφορά τους Πυρήνες της Φωτιάς.

Εντύπωση προκαλούν φυσικά και τα «ενοχοποιητικά στοιχεία» που βασίζονται στη σχέση που είχαν οι δύο κατηγορούμενοι με έναν αθώο, δηλαδή τον Κώστα Π., ο οποίος οδηγήθηκε στο δικαστήριο ως «ύποπτος» αλλά αθώωθηκε ομόφωνα. Σύμφωνα λοιπόν με την δικαστική απόφαση η Ηριάννα, όπως και ο  Περικλής, κρίθηκαν ένοχοι καθώς «διατηρούσαν με τον Κώστα Π. (σημ: τον αθώο) όχι μόνο κοινωνικές επαφές, αλλά εντάσσονται στον ευρύτερο αντιεξουσιαστικό χώρο, ανεξάρτητα από τις εκπαιδευτικές επιδόσεις τους». Μάλιστα χωρίς να παρουσιάζονται περισσότερα στοιχεία στο σκεπτικό αναφέρεται χωρίς εξηγήσιες πως η Ηριάννα και ο Περικλής εντάχθηκαν στους Πυρήνες της Φωτιάς το 2008.

Σε αυτό το σημείο το σκεπτικό της απόφασης γίνεται ακόμα πιο αυθαίρετο και abstract, αφού σύμφωνα με τους δικαστές ενοχοποιητικό στοιχείο είναι και κάποια ταξίδια στο εξωτερικό. Ένα από αυτά στην Βαρκελώνη, το οποίο είχε κάνει ο Περικλής μαζί με τον Κώστα Π.

Στο σκεπτικό λοιπόν αναφέρεται: «Γίνονται ταξίδια στο εξωτερικό, όπως στη Βαρκελώνη του Περικλή Μπ. και του Κωνσταντίνου Παπαδόπουλου (σ.σ. συντρόφου της Ηριάννας που έχει αθωωθεί…), αδικαιολόγητα, όχι για αναψυχή, ήτοι σε πόλη της Ισπανίας που είναι γνωστή για την εκεί δράση ανάλογων τρομοκρατικών οργανώσεων».

Ο Κωστας Π., παρ’ ό,τι έχει κριθεί αθώος, ωστόσο για το δικαστήριο αποτελεί τεκμήριο ενοχής της Ηριάννας και του Περικλή η συναναστροφή τους μαζί του. Ο ίδιος ο Κώστας Π. έστειλε μια επιστολή στην ΕΦΣΥΝ πριν από λίγες ημέρες, περιγράφοντας όλο το ιστορικό της υπόθεσης:

«14 Μαρτίου 2011. ΕΚΑΜ εισβάλουν στο σπίτι που νοίκιαζα στο Χολαργό και με συλλαμβάνουν ως ύποπτο για συμμετοχή στην Ε.Ο. Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς. Η Ηριάννα έχει την ατυχία εκείνο το βράδυ να κοιμηθεί μαζί μου. Προσάγεται στη ΓΑΔΑ όπου δίνει προανακριτική κατάθεση, οικειοθελώς DNA, αποτυπώματα και την ίδια μέρα αφήνεται ελεύθερη.

Εγώ θα αφεθώ ελεύθερος με περιοριστικούς όρους 3 μέρες μετά.

18 Νοέμβρη 2011. Σύμφωνα με την κατάθεση ενός «μάρτυρα» που δεν ξαναεμφανίζεται ποτέ στο εξής, ούτε στο δικαστήριο, ανακαλύπτονται όπλα που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί πουθενά σε χώρο του ΕΜΠ στου Ζωγράφου.

11 Ιανουαρίου 2013. Συλλαμβάνεται η Ηριάννα και κατηγορείται ως μέλος της ΣΠΦ και για οπλοκατοχή με βάση ένα χαμηλής ποσότητας και κακής ποιότητας δείγμα DNA σε γεμιστήρα εκτός όπλου , από τα ευρήματα στο ΕΜΠ. Ενάμισι χρόνο μετά την υποτιθέμενη ανακάλυψη των όπλων και δύο χρόνια με το DNA της να υπάρχει στα χέρια της αστυνομίας.

Η Ηριάννα αφήνεται ελεύθερη με περιοριστικούς όρους αυτή τη φορά, χωρίς ο ειδικός εφέτης ανακριτής να δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία και τη φωτογραφία της. Θα το κάνει λίγες μέρες αργότερα με non paper ο τότε υπουργός Προ.Πο. Νίκος Δένδιας.

Όλα αυτά συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της δίκης μου , με ότι μπορούσε να σημαίνει αυτό για την εξέλιξή της. Το δικαστήριο τελειώνει με αθωωτική και αμετάκλητη απόφαση για μένα που είχε και τη σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα, αφού αποδέχεται ότι μόνο φιλική σχέση υπάρχει με ορισμένα μέλη της ΣΠΦ στα πλαίσια του αντιεξουσιαστικού χώρου, κάτι που δεν αρνήθηκα ποτέ.

Η Ηριάννα δεν απομακρύνεται από εμένα παρ’ όλη τη στοχοποίηση. Μένει, αγνοεί επιδεικτικά τον φόβο και συνεχίζει τη ζωή της. Δουλεύει παθιασμένα, συνεχίζει να εξελίσσεται επαγγελματικά, να έχει φίλους , να ονειρεύεται, να ζει. Κι εγώ πάντα δίπλα της.

Αν δεν έζησε κάποιος από μέσα τη δίκη της στο ακροατήριο, δύσκολα μπορεί να κατανοήσει τι συνέβη. Η εισαγγελέας από την αρχή αναφερόταν σε εμένα σαν να είμαι ξανά κατηγορούμενος, δεν μπορούσε να χωνέψει πως, ένα άλλο, ομοιόβαθμο με το δικό τους δικαστήριο, αθώωσε αμετάκλητα έναν άνθρωπο που δήλωνε φίλος με μέλη της ΣΠΦ. Δεν το χωρούσε το μυαλό της. Ρωτούσε προκατειλημμένη την Ηριάννα γιατί δεν χωρίζαμε. Ενέπλεξε στην υπόθεση άσχετα με οποιαδήποτε δικογραφία άτομα. Παιδικοί μας φίλοι που αναφέρθηκαν από την Ηριάννα σαν επισκέπτες του σπιτιού μου συκοφαντήθηκαν και έγιναν στα χείλη της επιχείρημα ενοχής. Έφτασε στο σημείο να τους αναφέρει και στην εισαγγελική της πρόταση.

Μια πρόεδρος που δεν βρήκε μισό επιχείρημα να ψελλίσει για να στηρίξει την καταδικαστική απόφαση. Μια λέξη μόνο, ένοχη.

Η Ηριάννα καταδικάστηκε από αυτές τις λίγες σε 13 χρόνια φυλακής.

Η Ηριάννα καταδικάστηκε ως μέλος της ΣΠΦ επειδή είχε σχέση μαζί μου. Εγώ όμως σύμφωνα με τα δικά τους δικαστήρια δεν είμαι μέλος…

Η Ηριάννα καταδικάστηκε για οπλοκατοχή με μόνο στοιχείο ένα χαμηλής ποσότητας και κακής ποιότητας δείγμα DNA, το οποίο όταν ζητήθηκε από το στάδιο κιόλας της ανάκρισης για επανέλεγχο σε πιστοποιημένο και εξειδικευμένο εργαστήριο, που συνεργάζεται με δικαστικές αρχές σε όλη την Ευρώπη, η απάντηση που δόθηκε από την αστυνομία ήταν ότι «τελείωσε». Μια και έξω. Και θα πρέπει να τους πάρουμε στα σοβαρά. Αυτούς που είχαν και τα ευρήματα και το DNA της Ηριάννας και έκαναν ενάμισι χρόνο να βγάλουν αποτέλεσμα.

ΠΑΡΑΝΟΙΑ;ΑΝΟΗΣΙΑ;ΠΡΟΚΑΤΑΛΗΨΗ;ΑΝΩΘΕΝ ΕΝΤΟΛΕΣ;

Δε με αφορά. Μ’ αυτό το σκεπτικό οποιοσδήποτε μπορεί να κατηγορηθεί και να καταδικαστεί για οτιδήποτε. Αρκεί να είναι φίλος με κάποιον που είναι φίλος με κάποιον…

Μια συλλογική ευθύνη που απειλεί να εγκληματοποιήσει όχι μόνο έναν πολιτικό χώρο αλλά οποιαδήποτε σχέση επιλέγουν να πλήξουν για τους δικούς τους λόγους.

Καταδικάζοντας την Ηριάννα, καταδικάζουν το συναισθηματικό δεσμό, τη συμπάθεια, το χαμόγελο, το νοιάξιμο.

Η Ηριάννα δε δέχτηκε να της υποδείξουν ποιους θα συμπαθεί, ποιους θα αγαπάει, με ποιους θα ζήσει».

 

Έχει και η ψυχή τον δικό της κονιορτό που εάν σηκωθεί μέσα μας αέρας, αλίμονο

ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΗΡΙΑΝΝΑ

ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ

Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος

Best of internet