Quantcast
THE STREAM

Άγριες συγκρούσεις στο Αμβούργο μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας εν όψει της συνόδου G20

Οι αστυνομικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν υδροφόρες για να διαλύσουν το πλήθος των διαδηλωτών


THE NEWSROOM · 7 Ιουλίου 2017

Νέες συγκρούσεις ξέσπασαν σήμερα το πρωί στο περιθώριο της συνόδου της G20 στο Αμβούργο, όπου διαδηλωτές πυρπόλησαν κυρίως αυτοκίνητα της γερμανικής αστυνομίας, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές στο Twitter. Το σύνθημα των διαδηλωτών είναι «Καλωσήρθατε στην Κόλαση» και όλα δείχνουν ότι η Σύνοδος αναμένεται να κυλήσει σε πεδίο έντονων αποκλίσεων.

Τέσσερα ελικόπτερα της αστυνομίας πετούν πάνω από το Αμβούργο από νωρίς το πρωί, έπειτα από μια νύχτα που σημαδεύτηκε ήδη από τις συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και των διαδηλωτών, στη διάρκεια των οποίων τραυματίστηκαν ελαφρά 17 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 15 ήταν αστυνομικοί. Χτες επί ώρες, στο κέντρο της γερμανικής πόλης επικρατούσε χάος. Οργισμένοι αντικαπιταλιστές άναψαν φωτιές στους δρόμους και οι αρχές επιστράτευσαν κανόνια νερού για να τους σταματήσουν ενώ η αστυνομία είχε κάνει χρήση σπρέι πιπεριού και δακρυγόνων για να διαλύσει διαδηλωτές που είχαν αρχίσει να πετούν μπουκάλια και πέτρες στους ένστολους.

Οι περίπου 20.000 αστυνομικοί που έχουν φτάσει στην πόλη από όλη τη Γερμανία και την Αυστρία έχουν αναλάβει να φροντίσουν για την ασφάλεια της συνόδου κορυφής στην οποία θα συμμετέχουν σήμερα και το Σάββατο οι ηγέτες των «20 πιο ανεπτυγμένων οικονομικά χωρών». Για τις ανάγκες ασφαλείας έχουν επιστρατευτεί και 28 ελικόπτερα, 185 σκύλοι και 3.000 οχήματα.

Στο Αμβούργο έχουν φτάσει ακτιβιστές από όλη την Ευρώπη που κατηγορούν τους G20 ότι έχουν αποτύχει να επιλύσουν ζητήματα που απειλούν την παγκόσμια κοινότητα. Η αστυνομία είχε προβλέψει περίπου 100.000 διαδηλωτές στην πόλη-λιμάνι, περιμένοντας ότι περίπου 8.000 από αυτούς σκόπευαν να δημιουργήσουν βίαια επεισόδια. Τουλάχιστον 13.000 διαδηλωτές προστέθηκαν στην κύρια διαδήλωση χθες, μεταξύ των και περίπου 1.000 μαυροντυμένοι κουκουλοφόροι αναρχικοί, είπε η αστυνομία. Οι διαδηλωτές αναμένεται να προσπαθήσουν να εμποδίσουν τους ηγέτες να φτάσουν στο συνεδριακό κέντρο όπου θα πραγματοποιηθεί η σύνοδος.

Η φετινή σύνοδος της G20 αναμένεται να είναι μια από τις πιο «συγκρουσιακές» εδώ και καιρό, με την Άνγκελα Μέρκελ να προειδοποιεί ότι «η πίεση που βαραίνει τους Ευρωπαίους εδώ και χρόνια να πάρουν την τύχη τους στα χέρια τουςενισχύεται ακόμη περισσότερο με τον νέο Αμερικανό πρόεδρο».

Πηγή: Guardian, ΕΡΤ

Best of internet