Quantcast
THE STREAM

Επίσημο μπλοκάρισμα στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ καθώς εντείνεται το άσχημο κλίμα με την Γερμανία

Οι συνταγματικές μεταρρυθμίσεις της Τουρκίας, το Κυπριακό και οι κατηγορίες για κατασκοπία σε γερμανικό έδαφος παίζουν καθοριστικό ρόλο


THE NEWSROOM · 5 Ιουλίου 2017

Την αναστολή των διαπραγματεύσεων με την Άγκυρα για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ θα ζητήσει όπως φαίνεται το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Πέμπτη. Η εξέλιξη αυτή θα υπάρξει σαν απάντηση στην συνέχιση από τη μεριά της Τουρκίας της συνταγματικής μεταρρύθμισης που αποφασίστηκε στο δημοψήφισμα του Απριλίου, η οποία ενισχύει ακόμη περισσότερο το θεσμικό ρόλο του Ερντογάν.

Η διαπραγμάτευση της Τουρκίας με την ΕΕ έχει περάσει από χίλια κύματα, αλλά αυτή τη φορά η αντιπαράθεση είναι πιο ξεκάθαρη από ποτέ. Όπως δήλωσε ο Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής της Κ.Ο. του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος κάνοντας κριτική προς την κυβέρνηση της Άγκυρας:

 «Η Τουρκία βαδίζει σε λάθος κατεύθυνση, γι’ αυτό πρέπει να στείλουμε το μήνυμα που αρμόζει. Εμείς ως ΕΛΚ, μαζί με άλλες πολιτικές ομάδες, ζητούμε να ανασταλούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Με δεδομένες τις εξελίξεις στην Τουρκία δεν μπορούμε απλώς να επανέλθουμε στην ημερήσια διάταξη και να προσποιούμαστε ότι τίποτα δεν συμβαίνει… Χρειάζεται ένα ξεκάθαρο μήνυμα της Ευρώπης ότι η Τουρκία πρέπει να αλλάξει πορεία, ώστε να επανέλθει στο κράτος δικαίου και στις αρχές της δημοκρατίας…»

Η ίδια κριτική φαίνεται και στην ετήσια έκθεση προόδου του Κοινοβουλίου για την Τουρκία, η οποία υπογράφεται από την Ολλανδή ευρωβουλευτή των σοσιαλδημοκρατών Κάτι Πίρι, η οποία θα συζητηθεί σήμερα Τετάρτη 5/7. Σχολιάζοντας την έκθεση, ο Μανώλης Κεφαλογιάννης, πρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ε.Ε. – Τουρκίας είπε τα εξής:

«H Toυρκία παρουσιάζεται ως μία δύναμη, η οποία δημιουργεί προβλήματα στους γείτονές της. Όπως π.χ. στην Κύπρο με τις δεσμεύσεις ζωτικού χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας για ασκήσεις, ακόμη και μέσα στα χωρικά ύδατα της Κύπρου. Το ίδιο κάνει και στο Αιγαίο με την Ελλάδα. Όλα αυτά αναφέρονται.

Ως νέα στοιχεία αναφέρονται οι προκλήσεις στο εσωτερικό απέναντι στις μειονότητες και στις ομάδες, οι οποίες πρέπει να τυγχάνουν ιδιαίτερης προστασίας. Αναφέρεται το θέμα της Αγίας Σοφίας και της προσπάθειας που γίνεται να επιστρέψει ο ελληνικός πληθυσμός στην Ίμβρο και στην Τένεδο»

H στάση το τελευταίο διάστημα διαφοροποιείται από αυτή που κράταγε η ΕΕ στο παρελθόν. Παρότι πάντα γινόταν κριτική προς την Τουρκία και οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη έχουν επί της ουσίας σταματήσει εδώ και καιρό, δεν είχε ζητηθεί να σταματήσει επίσημα η διαδικασία των διαπραγματεύσεων.

Αυτό φανερώνει ότι επικρατεί μια διαφορετική σκέψη για το ρόλο της Τουρκίας σήμερα. Όπως δήλωσε ο κ. Κεφαλογιάννης στην Deutsche Welle:

«Δεν έχουν αλλάξει πολλά πράγματα. Υπάρχει προβληματισμός. Η Τουρκία συζητείται στα ευρωπαϊκά όργανα, αλλά ως πρόβλημα πια. Και είναι πολύ ευαισθητοποιημένοι όλοι, και στο Κοινοβούλιο, πώς θα βρούμε τρόπους μιας ισορροπίας ή μίας ειλικρινούς σχέσης με την Τουρκία»

Παρόλα αυτά στο Ευρωκοινοβούλιο ζητούν να τηρήσουν κάποιες ισορροπίες. Ανάμεσα δηλαδή στο να κρατηθεί σκληρή στάση απέναντι στον Ερντογάν αλλά και στο να μη χαθεί η επαφή με εκείνο το κομμάτι της αντιπολίτευσης μέσα στην Τουρκία που κοιτάει προς την ΕΕ. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της σοσιαλιστικής ομάδας, Τζιάνι Πιτέλα:

«Σήμερα δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για να αρχίσουμε ξανά ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Όμως δεν έχουμε τίποτε με τον τουρκικό λαό, αντιθέτως στηρίζουμε μία δημοκρατική διαδικασία που θα οδηγούσε στην ένταξη.

Αλλά αν ο Ερντογάν συνεχίσει στην ίδια κατεύθυνση, σε λίγο θα μιλάμε για ένα ανελεύθερο καθεστώς στην Τουρκία»

Στο τελικό κείμενο (το οποίο δεν είναι δεσμευτικό) το οποίο κατέθεσε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και λογικά θα εγκριθεί στην Ολομέλεια του Στρασβούρου αναφέρεται σε μεγάλο βαθμό στο Κυπριακό, αλλά και στη συνθήκη της Λωζάνης. H συνθήκη της Λωζάνης σαν κεκτημένο έχει αμφισβητηθεί πρόσφατα από την πλευρά της Τουρκίας, και από το στόμα του προέδρου Ερντογάν.

Αυτό σχολίασε ο κ. Κεφαλογιάννης, που εντάσσεται στο ΕΛΚ μέσω της ΝΔ:

«Είναι μία συνθήκη που, χάρις στον οραματισμό του Ελευθερίου Βενιζέλου και του Κεμάλ Ατατούρκ, ουσιαστικά δημιούργησε τις προϋποθέσεις για 100 χρόνια ειρήνης και ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή. Κι αυτό αναφέρεται ρητά, ότι είναι μία διεθνής σύμβαση, είναι ένα κεκτημένο της διεθνούς κοινότητας.

Και όχι μόνο δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση, αλλά πρέπει σε κάθε συζήτηση, σε κάθε συνομιλία και σε κάθε έκθεση να υπογραμμίζεται η σημαντικότητα αυτής της συνθήκης»

Tην αρνητική ατμόσφαιρα για την Τουρκία δε βοηθούν οι πρόσφατες αποκαλύψεις για τις οδηγίες που είχε δώσει στα εν ενεργεία στελέχη των ένοπλων δυνάμεων της. Πολλοί από τους τούρκους στρατιωτικούς που διώκονται ή φοβούνται πως θα διωχθούν για το ρόλο τους στο πραξικόπημα ζήτησαν και πήραν πολιτικό άσυλο στη Γερμανία και όσοι υπηρετούσαν στην Ευρώπη απλά δε γύρισαν πίσω.

Σύμφωνα με ντοκουμέντα με ημερομηνία 9 Ιουνίου 2017 τα οποία αποκάλυψαν οι τηλεοπτικοί σταθμοί WDR, NDR και η εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung (SZ), το Γενικό Επιτελείο του τουρκικού στρατού έχει δώσει γραπτή εντολή σε Τούρκους στρατιωτικούς του ΝΑΤΟ, οι οποίοι υπηρετούν στην Γερμανία, να κατασκοπεύουν τους πρώην συναδέλφους τους.

Η αποστολή των στρατιωτικών, η οποία αναλύεται γραπτά είναι να μάθουν που δουλεύουν τα πρώην στελέχη, αν έχουν ζητήσει άσυλο, αν μιλούν με άλλους τούρκους πολίτες, αν έχουν ζητήσει επαφή με ξένα ΜΜΕ και άλλα. Το ζήτημα είναι ότι με βάση το γερμανικό νόμο η δραστηριότητα αυτή μπορεί να χαρακτηριστεί και να διωχθεί ως κατασκοπία, όπως δήλωσε και ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας ντε Μεζιέρ.

Να σημειωθεί εδώ πως ήδη ερευνώνται οι δραστηριότητες 20 άλλων πολιτών της Τουρκίας για κατασκοπία σε γερμανικό έδαφος.

(πηγές: 1, 2)

Best of internet