Quantcast
THE STREAM

Όλα κομπλέ δηλώνει η Εκκλησία μετά τις υποχωρήσεις του Υπουργείου Παιδείας για το μάθημα των θρησκευτικών

«Η Εκκλησία συναποφασίζει με την Πολιτεία», ανέφερε η ιεραρχία


THE NEWSROOM · 28 Ιουνίου 2017

Όλα καλα φαίνεται να πήγαν για την Εκκλησία μετά από τις συζητήσεις για το μάθημα των θρησκευτικών με το Υπουργείο Παιδείας. Ευχαριστημένος φαίνεται πως είναι και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος από το αποτέλεσμα των συζητήσεων της κοινής επιτροπής του υπουργείου Παιδείας και της Εκκλησίας της Ελλάδος για το μάθημα και τα βιβλία των Θρησκευτικών, ενώ όπως αναφέρθηκε στην Κοινή επιτροπή «η εκκλησία συναποφασίζει με την Πολιτεία».

Μάλιστα ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος φαίνεται να τα πηγαίνει πολύ καλύτερα με τον νύν υπουργό παιδείας Κώστα Γάβρογλου, απ’ ότι τα πήγαινε με το Νίκο Φίλη, αφού αναφέρει στην ανακοίνωσή του «Οφείλω να καταθέσω μια δήλωση του Υπουργού κ. Κωνσταντίνου Γαβρόγλου προς εμέ προσωπικώς: αν κάτι προκύψει προβληματικό είμαστε έτοιμοι οι δύο πλευρές να το αντιμετωπίσουμε».

Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Φωτογραφία: Eurokinissi.

Όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος, «η συζήτηση άρχισε από μηδενική βάση, εξασφαλίστηκε ο ορθόδοξος χαρακτήρας του μαθήματος, έγιναν δεκτές οι παρεμβάσεις της Επιτροπής της Εκκλησίας στο υλικό της διδασκαλίας» και τα βιβλία που θα χρησιμοποιηθούν από το σχολικό έτος 2018-2019 πριν τυπωθούν θα περάσουν από τον έλεγχο της Εκκλησίας.

Ο βασικός εισηγητής, Μητροπολίτης Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης, Εφραίμ, ως μέλος της Κοινής Επιτροπής του υπουργείου Παιδείας και Εκκλησίας για το περιεχόμενο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, ανέφερε ουσιαστικά στην εισήγησή του ότι είναι κεκτημένο της Εκκλησίας πλέον να συναποφασίζει με την Πολιτεία για αυτά τα ζητήματα:

Πρέπει εδώ εξ αρχής να δεχθούμε ότι διάλογος, μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας για την διδακτέα ύλη των θρησκευτικών στην εκπαίδευση έγινε για πρώτη φορά. Και μάλιστα ετονίσθη ότι η Εκκλησία συναποφασίζει με την Πολιτεία δια θέματα αφορώντα εις αυτήν, ως τούτο απορρέει εκ του Συντάγματος και του Καταστατικού αυτής Χάρτου (Ν. 590/1977). Τούτο πλέον αποτελεί ένα κεκτημένο για την Εκκλησία μας.

Υπήρξαν ρητές διαβεβαιώσεις τόσον του κ. Υπουργού, όσον και του Προέδρου του ΙΕΠ, σε όλες τις συναντήσεις, ότι δεν υφίσταται κανένα ζήτημα ως προς την υποχρεωτικότητα του ΜτΘ, τις ώρες διδασκαλίας του και την ονομασία του, ενώ θα παραμείνει στον κορμό των μαθημάτων στην Β΄ καί Γ΄ Λυκείου, χωρίς να γίνει επιλεγόμενο”.

Στην ανακοίνωση του, ο Ιερώνυμος αφήνει αιχμές για τον πρώην Υπουργό Παιδείας, αλλά αναφέρεται  με ιδιαίτερα θετικό τόνο στον Αλέξη Τσίπρα:

«Ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας, παρά τις δυσκολίες και τα πολυεύθυνα καθήκοντά του σε εποχή δύσκολη, προσκάλεσε υπό την προεδρία του την 5ην Ὀκτωβρίου 2016 σύσκεψη για την αντιμετώπιση των σχετικών με τα θρησκευτικά προγραμμάτων».

Ο Νίκος Φίλης απαντάει στις δηλώσεις της Εκκλησίας λέγοντας ότι όσα ισχυρίζεται ο κ. Ιερώνυμος και τινές περί αυτόν περί «συναπόφασης» και «διαλόγου από μηδενική βάση», ανήκουν στη σφαίρα των ευσεβών τους πόθων και συνεχίζει λέγοντας: «Επικαλούνται, σήμερα,  αυτά τα στοιχεία για να αποκρύψουν τη στρατηγική υποχώρηση στην οποία εξαναγκάζονται λόγω της αποδοχής του νέου μαθήματος από τους μαθητές αλλά και τη συντριπτική πλειοψηφία των θεολόγων.  Η αλήθεια που θέλουν να συσκοτίσουν είναι, ότι, τελικά, αποδέχονται το περιεχόμενο του νέου μαθήματος που μέχρι χθες πολεμούσαν λυσσαλέα μαζί με την  Π.Ε.Θ. και τους άλλους αντιδραστικούς και σκοταδιστικούς κύκλους, εξαπολύοντας αναθέματα εναντίον του «προβληματικού», όπως με χαρακτήριζαν, Υπουργού Παιδείας».

Εκτός από τον Αρχιεπίσκοπο και τον μητροπολίτη Εφραίμ, μίλησαν και άλλοι ιεράρχες από την επιτροπή της Εκκλησίας για τα θρησκευτικά. Ωστόσο ο μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιος δεν παρέστη, αφού σε επιστολή του αναφέρει ότι δεν επιθυμεί να συμπράξει στην προδοσία της Ορθοδοξίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Best of internet