Quantcast
THE STREAM

Μαζική κυβερνοεπίθεση δέχτηκαν εταιρείες και δημόσιοι οργανισμοί σε όλο τον κόσμο

Επίθεσεις από χάκερς αναφέρθηκαν σε Ρωσία, Ουκρανία, Γαλλία, Νορβηγία κι όχι μόνο


THE NEWSROOM · 27 Ιουνίου 2017

Λίγες εβδομάδες μετά την προηγούμενη, άλλο ένα παγκόσμιο κύμα κυβερνοεπιθέσεων ήρθε για να πλήξει πολλές χώρες, με το στόχο να είναι κατά βάση εταιρίες.

Χειρότερη ήταν η επίθεση στην Ουκρανία, όπου στόχος έγιναν μεταξύ άλλων το δίκτυο πληροφορικής της κυβέρνησης, το αεροδρόμιο του Κιέβου και άφθονες τράπεζες και επιχειρήσεις μεταξύ των οποίων η αεροπορική βιομηχανία Antonov. Ο ίδιος ο αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Πάβλο Ροζένκο μίλησε για την πτώστη του δικτύου της κυβέρνησης και ανέβασε στο Twitter μια φωτογραφία οθόνης Η/Υ όπου φαίνεται το σφάλμα.

Και η κεντρική τράπεζα της Ουκρανίας ανακοίνωσε βλάβες λόγω της κυβερνοεπίθεσης. Μερικές από αυτές ήταν ότι οι οι επιβάτες του μετρό του Κιέβου δεν μπορούν να πληρώνουν με τραπεζική κάρτα, ενώ διάφορες τράπεζες προσωρινά δε μπορούν να παρέχουν όλες τις υπηρεσίες τους. Η κλίμακα της επίθεσης φαίνεται από το χαρακτηρισμό που έκανε ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Γκρόισμαν, ο οποίος τη σχολίασε ως «άνευ προηγουμένου», τονίζοντας όμως επίσης πως τα «σημαντικά» πληροφοριακά συστήματα λειτούργησαν κανονικά.

Όπως έγραψε στο Facebook o πρωθυπουργός της χώρας:

«Ήταν μια επίθεση άνευ προηγουμένου αλλά οι ειδικοί μας κάνουν τη δουλειά τους και προστατεύουν τις υποδομές στρατηγικής σημασίας. Τα σημαντικά συστήματα δεν έχουν πληγεί»

Ο Άντον Γκερασένκο, σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών είπε πως επίθεση έγινε με τον ιό Cryptolocker, μια παραλλαγή του WannaCry, που τον Μάιο χτύπησε περισσότερους από 200.000 υπολογιστές σε 150 χώρες. Επίσης δήλωσε πως η επίθεση μάλλον προέρχεται από τη Ρωσία και πιο συγκεκριμένα ότι «στόχος της κυβερνοεπίθεσης ήταν η αποσταθεροποίηση»

Εκτός από την Ουκρανία, και η βρετανική WPP, η μεγαλύτερη διαφημιστική εταιρία στον κόσμο ανακοίνωσε ότι δέχτηκε κυβερνοεπίθεση και πως ελέγχει σε τι κατάσταση βρίσκεται για να προστατευτεί. Το γεγονός επιβεβαιώθηκε από εκπρόσωπο της εταιρείας χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες.

Στη Ρωσία, ο πετρελαϊκός κολοσσός «Rosneft» ανέφερε σε ανακοίνωσή του πως δέχτηκε κι αυτός επίθεση και πως ελπίζει να μη σχετίζεται με τη δικαστική διαμάχη που έχει αυτή την περίοδο με την πετρελαϊκή εταιρεία «AFK «Sistema». Η Rosneft ανακοίνωσε επίσης πως υπήρξαν ζημιές, αλλά η εταιρεία ενεργοποίησε το το εφεδρικό της σύστημα ρύθμισης, έτσι ώστε να μη διακοπεί η παραγωγή. Τέλος, και η ρωσική εταιρία χαλυβουργίας Evraz ανακοίνωσε ότι οι σέρβερ της δέχτηκαν σήμερα επίθεση.

Στην Ελβετία, οι αρχές δήλωσε πως φαίνεται να επανεμφανίστηκε το κακόβουλο λογισμικό (malware) Petya, το οποίο λειτουργεί κλειδώνοντας τα δεδομένα των χρηστών και ζητώντας έπειτα χρήματα για να τα επιστρέψει.  Ο ιός αυτός είχε πλήξει πιο έντονα το 2016 την Ουκρανία, τη Ρωσία, τη Βρετανία και την Ινδία και όχι μόνο σύμφωνα με το ελβετικό Κέντρο Αναφοράς και Ανάλυσης για την Ασφάλεια της Πληροφορίας, αν και τώρα οι ελβετικές εταιρείες φαίνεται να την έχουν γλιτώσει.

Τέλος η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας της Νορβηγίας ανακοίνωσε ότι είναι σε εξέλιξη μια επίθεση «παρόμοια με εκείνη στη Maersk», ενώ και το Γαλλικό Πρακτορείο ανέφερε πως επίθεση δέχτηκε και η γαλλική βιομηχανία Saint-Gobain.

(πηγή)

 

 

Best of internet