Quantcast
THE STREAM

Κόβει την χρηματοδότηση από το νεοναζιστικό κόμμα NPD η βουλή της Γερμανίας

Τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού ψήφισαν αναθεώρηση του Συντάγματος για γίνει παράνομη η χρηματοδότηση του ακροδεξιού κόμματος


THE NEWSROOM · 23 Ιουνίου 2017

Αναθεώρηση ενός άρθρου του Συντάγματος της Γερμανίας το οποίο αφορά τις πολιτικές χρηματοδοτήσεις πολτικών κομμάτων ενέκρινε σήμερα η ομοσπονδιακή κάτω Βουλή της Γερμανίας, η Μπούντεσταγκ. Η αναθεώρηση η οποία αφορά “ακραία” πολιτικά κόμματα φωτογραφίζει το νεοφασιστικό Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα (NPD), σχετικά με το οποίο το ανώτατο δικαστήριο της χώρας αποφάσισε τον Ιανουάριο ότι οι σκοποί του παραβιάζουν το σύνταγμα της χώρας.

Οι συγκεκριμένη αναθεώρηση ψηφίστηκε ακριβώς για να σταματήσει η κρατική χρηματοδότηση κάθε κόμματος που τίθεται ενάντια στο δημοκρατικό πολίτευμα και άρα και στο NPD. Το NPD είναι ένα ακροδεξιό κόμμα και έχει σχετιστεί σε μεγάλο βαθμό με τις νεοναζιστικές ομάδες της Γερμανίας. Όπως είπε ο βουλευτής Φόλκερ Ούλριχ των χριστιανοδημοκρατών (CDU-CSU):

«Το κράτος δεν πρέπει να χρηματοδοτεί εκείνους που επιδιώκουν να το εξαλείψουν»

H πλειοψηφία των βουλευτών συμφώνησε με αυτή την πρόταση, με πάνω από τα δύο τρίτα να ψηφίζουν υπέρ. Η πρόταση είχε την υποστήριξη των Σοσιαλιστών και των Χριστιανοδημοκρατών της Άνγκελα Μέρκελ, τα κόμματα τα οποία αποτελούν τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Τα κόμματα “Η Αριστερά” (Die Linke) και οι οικολόγοι διατήρησαν τις επιφυλάξεις τους, εκφράζοντας ανησυχίες για τις συνέπειες που θα έχει αυτό το μέτρο στην πολυφωνία της πολιτικής και στα δημοκρατικά δικαιώματα. Οι επιφυλάξεις αυτές έχουν βάση αφού η γενικόλογη θέση περί “αυτών που επιδιώκουν να εξαλείψουν το κράτος” μπορεί αργότερα να στραφεί με διάφορες σκοπιμότητες και ενάντια σε άλλα κόμματα, με τον ίδιο τρόπο πχ που απαγορεύτηκαν τα κομμουνιστικά κόμματα στην Ανατολική Ευρώπη.

Η κυβέρνηση αναγκάστηκε να προσφύγει στο συγκεκριμένο μέτρο αφότου απέτυχε επανειλημμένα να βγάλει εκτός νόμου το NPD.

Πιο συγκεκριμένα τον Ιανουάριο το Συνταγματικό Δικαστήριο, το ανώτατο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Γερμανίας αρνήθηκε να εγκρίνει για δεύτερη φορά την τελευταία δεκαπενταετία το συγκεκριμένο αίτημα, καθώς σύμφωνα με το δικαστήριο το NPD έχει πολύ μικρή στήριξη και άρα είναι ακίνδυνο. Άφησε όμως και να εννοηθεί ότι η διακοπή της δημόσιας χρηματοδότησής του μπορεί να είναι σύμφωνη με το νόμο.

Το ίδιο το NPD έχει λιγίτερα από 6.000 μέλη και πέρσι έχασε και τις τελευταίες έδρες που είχε σε ένα από τα κρατίδια τις ομοσπονδίας, ενώ έχει ακόμη εκλεγμένους σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης. Σε πανεθνικό επίπεδο κατέλαβε μια έδρα στο Ευρωκοινοβούλιο το 2014 αλλά δεν κατάφερε να πάρει ποτέ έδρα στη Βουλή.

H oυσία του NPD είναι ξεκάθαρα ακροδεξιά και νεοφασιστική, ενώ αποτελεί αντικείμενο παρακολούθησης από τις υπηρεσίες ασφαλείας εδώ και χρόνια. Πολλά από τα στελέχη του έχουν καταδικαστεί για άρνηση ολοκαυτώματος, ενώ έχει ανοιχτές τις πόρτες του σε “κανονικές” νεοναζιστικές ομάδες.

Το συγκεκριμένο πολιτικό πλαίσιο απέκτησε ξανά επιρροή στη χώρα μετά την εμφάνιση και την άνοδο του εθνικιστικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), το οποίο έχει αντιμουσουλμανική και αντιμεταναστευτική πολιτική χωρίς το ποινικό μητρώο (κυριολεκτικά) του NPD. To ΑfD αύξησε πολύ την επιρροή του μετά τη μαζική είσοδο προσφύγων στη Γερμανία τα δύο τελευταία χρόνια, αλλά την τελευταία περίοδο σύμφωνα με τα γκάλοπ η απήχησή του φαίνεται αν πηγαίνει στο κάτω από το 10%.

H συγκεκριμένη υπόθεση έχει ενδιαφέρον και ως προς τη δικιά μας Χρυσή Αυγή, η οποία επίσης χρηματοδοτήθηκε από τον κρατικό προϋπολογισμό αφότου εξελέγη στη Βουλή. Η ίδια οργάνωση αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο σκαμνί του δικαστηρίου.

(πηγή)

Best of internet