Quantcast
THE STREAM

Reuters: 8.5 δις και ένα «καλή τύχη» για το χρέος θα πάρει η Ελλάδα στο Eurogroup

Στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup θα συμμετέχει και το ΔΝΤ


THE NEWSROOM · 15 Ιουνίου 2017

Μια δόση ύψους 8.5 δις ευρώ για την Ελλάδα θα εγκρίνει το σημερινό Eurogroup σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, οι οποίες προέρχονται από σημαντικά στελέχη της ευρωζώνης. Για ένα αντίστοιχο ποσό μίλησαν στο οικονομικό πρακτορείο Bloomerg κάποια άλλα στελέχη.

Σύμφωνα με το Reuters, σε ότι αφορά το χρέος οι δανειστές θα δώσουν στην Ελλάδα μια “ιδέα” για το τι ρυθμίσεις ελάφρυνσης του χρέους μπορεί να προσφέρουν στο μέλλον. Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, το μέγεθος της δόσης θα συζητηθεί μέσα στη συνεδρίαση, έχοντας εξασφαλιστεί η συμφωνία των πιστωτών ότι η Ελλάδα είχε περάσει όλες τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.

Στην προκαταρκτική φάση του Eurogroup κάποιοι από τους αξιωματούχους της Ευρωζώνης έκαναν λόγο για 7,4 έως 8 δισεκατομμύρια ευρώ δόση, αλλά σε σημερινή συνάντηση αποφασίστηκε να προταθεί προς το Eurogroup η δόση να έχει ύψος 8,5 δισ. ευρώ.

O Γερούν Ντάισελμπλουμ ανέφερε επίσης ότι οι υπουργοί θα προσπαθήσουν να γίνουν πιο συγκεκριμένοι σχετικά με την μακροπρόθεσμη ελάφρυνση του χρέους, το οποίο είναι κάτι που έχει ζητήσει τόσο η Ελλάδα όσο και το ΔΝΤ. Μια σχετική λεπτομέρεια είναι ότι στη συγκεκριμένη συνεδρίαση του Eurogroup θα συμμετέχει και η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Όπως σχολίασε το Reuters, για να μπορέσει η Ελλάδα να πάρει το νέο δάνειο θα χρειαστεί να εκπληρωθεί η προϋπόθεση του γερμανικού κοινοβουλίου, η οποία απαιτεί να συμμετάσχει στο πρόγραμμα το ΔΝΤ. Από τη μεριά του το ΔΝΤ για να μπει όμως στο πρόγραμμα, ζητά πέρα από την ολοκλήρωση των μέτρων που έχει αναλάβει η Ελλάδα, να πάρει και συγκεκριμένη ενημέρωση για την ελάφρυνση του χρέους που θα δοθεί στην Ελλάδα το 2018.

 

Όπως είπε ο Ντάισελμπλουμ:

«Σήμερα θα δώσουμε περισσότερη σαφήνεια στην Ελλάδα και στο ΔΝΤ για το πώς θα προχωρήσουμε, πώς θα διαμορφώσουμε την ελάφρυνση του χρέους που είναι αναγκαία το επόμενο έτος.

Δεν θα υπάρχει ένας αριθμός που θα προκύπτει από αυτό. Ο αριθμός θα έρθει μόνο στο τέλος του προγράμματος»

Aπό τη μεριά του, ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έκανε κάποιους υπαινιγμούς κατά του γερμανού υπουργού οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενώ σχολίασε και το αποτέλεσμα του επερχόμενου Eurogroup. Το σχόλιο του έγινε όταν ρωτήθηκε για τις εξελίξεις από δημοσιογράφο του ΑΠΕ-ΜΠΕ την ώρα που έβγαινε από το συνεδριακό κέντρο του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ.

Ο δημοσιογράφος ρώτησε «Είστε αισιόδοξος; Πώς θα πάνε τα πράγματα», για να πάρει την απάντηση:

«Στο τέλος κερδίζουν οι καλοί»

Δυστυχώς δεν ξέρουμε ποιοι είναι οι καλοί.

(πηγή: 1, 2)

Best of internet