Quantcast
THE STREAM

Οι έλληνες εφοπλιστές αντιδρούν στις πιέσεις Σόιμπλε να τους φορολογήσει σκληρότερα το ελληνικό κράτος

Με ανακοίνωση τους δηλώνουν ότι η Γερμανία είναι για τους εφοπλιστές της φορολογικός παράδεισος


THE NEWSROOM · 3 Ιουνίου 2017

Την οργή της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών έφεραν οι δηλώσεις που έκανε χτες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο Β. Σόιμπλε σχολίασε επικριτικά ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν κατάργησε τις φορολογικές απαλλαγές των εφοπλιστών, παρά την υπόσχεσή της να το κάνει.

Η απάντηση ήρθε από τον εκπρόσωπο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Θόδωρο Βενιάμη. O Θ. Βενιάμης αντεπιτέθηκε λέγοντας πως ο Σόιμπλε με τις δηλώσεις του επιτίθεται στην ελληνική ναυτιλία (οι έλληνες εφοπλιστές αντιπροσωπεύουν το 50% της ευρωπαϊκής ναυτιλίας), ενώ ταυτόχρονα αποκρύπτει τις φορολογικές απαλλαγές που έχουν στη διάθεσή του οι γερμανοί εφοπλιστές.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του κ. Βενιάμη:

«Απορία δημιούργησε στην ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα η αδικαιολόγητη πρόσφατη επίθεση του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών κ. Σόιμπλε κατά της χώρας μας με αιχμή του δόρατος τον ελληνικό εφοπλισμό.

Ο κ. Σόιμπλε, αγνοώντας με εμμονή το ιδιαίτερα ευνοϊκό καθεστώς που διέπει τη γερμανική ναυτιλία, στρέφεται με τις δηλώσεις του εναντίον της ελληνικής ναυτιλίας που τυχαίνει όμως να εκπροσωπεί και το 50% της κοινοτικής, μια πρωτιά που μάλλον ενοχλεί.

Σε μία περίοδο που η Ευρωπαϊκή Ένωση καλείται να προασπίσει, αλλά και να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της ναυτιλίας της έναντι του σκληρού ανταγωνισμού από ναυτιλιακά κέντρα εκτός Ευρώπης, οι επικρίσεις του κ. Σόιμπλε είναι προκλητικά αβάσιμες.

Δημιουργείται επίσης το ερώτημα μήπως η αποτυχία της γερμανικής ναυτιλιακής πολιτικής, που παρόλες τις ευνοϊκές ρυθμίσεις σε όλα τα επίπεδα (πλοιοκτησία, διαχείριση, φυσικό πρόσωπο), δεν κατάφερε να στηρίξει τη ναυτιλία της, είναι το κίνητρο που υποκινεί τον Υπουργό στις δηλώσεις αυτές.

Αν στόχος των δηλώσεών του είναι να τορπιλίσει τους στενούς δεσμούς της ελληνικής ναυτιλίας με τον τόπο της, αποδεικνύεται ότι δεν επιθυμεί να δει την Ελλάδα σε αναπτυξιακή πορεία.

Προς γνώση του κ. Σόιμπλε, η ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα σύσσωμη ανταποκρίθηκε στην ανάγκη για ενίσχυση των εσόδων της εθνικής οικονομίας, αποφασίζοντας εδώ και τέσσερα χρόνια σε εθελοντική βάση, τον διπλασιασμό της φορολογικής της υποχρέωσης, αν και αυτή απολαμβάνει ιστορικά συνταγματικής προστασίας, μια πρωτοβουλία που αποδεικνύει έμπρακτα την ενότητα αλλά και την συνέπειά της απέναντι στον τόπο της»

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών έχει υπογραμμίσει επανειλημμένα την ανάγκη να φορολογηθούν οι εφοπλιστές της Ελλάδας από το ελληνικό κράτος για δημοσιονομικούς λόγους. Από την άλλη, υπάρχει κι η ερμηνεία πως η σκοπιμότητά του είναι να ευνοηθούν οι γερμανοί εφοπλιστές, καθώς η Γερμανία έχει τη φιλοδοξία να αναβαθμιστεί ο ρόλος του στόλου της, όπως διαβεβαίωσε ο Γερμανός υπουργός Μεταφορών Αλεξάντερ Ντομπρίντ την Ένωση Γερμανών Εφοπλιστών πριν λίγους μήνες σε δείπνο.

Για τα ίδια πλοία μάλιστα (δεξαμενόπλοια 51 και 58 χιλιάδων τόνων) σύμφωνα με τη μονάδα φορολογικών υπηρεσιών της Deloitte, οι έλληνες εφοπλιστές πληρώνουν φόρο  66.770 και 68.328 ευρώ αντίστοιχα, τη στιγμή που για τα ίδια πλοία ένας Γερμανός εφοπλιστής πληρώνει 22.037 ευρώ και 23.850 αντίστοιχα. Παρόλα αυτά ο στόλος της Γερμανίας συνεχίζει να μικραίνει σε μέγεθος (17% από το 2012), με πολλά από τα καράβια που χάνει να πηγαίνουν στην ιδιοκτησία ελλήνων εφοπλιστών.

Αξίζει να σημειωθεί εδώ πως η επιρροή των ελλήνων εφοπλιστών στην οικονομική πολιτική του ελληνικού κράτους είναι τέτοια, που η φορολογία τους ρυθμίζεται από διατάξεις του Συντάγματος από το 1975. Η δε ευρωπαϊκή ναυτιλία αποτελεί το 43% της παγκόσμιας, ενώ στην κατοχή της Ελλάδας βρίσκεταθ το 47% της ευρωπαϊκής.

(πηγή)

Best of internet