Quantcast
THE STREAM

Η Ταϊβάν είναι η πρώτη χώρα στην Ασία που τάσσεται υπέρ των γάμων ομόφυλων ζευγαριών

Ιστορική απόφαση υπέρ του γάμου των ομοφυλόφιλων από το Συνταγματικό Δικαστήριο της ασιατικής χώρας


THE NEWSROOM · 24 Μαΐου 2017

Μια ιστορική απόφαση – ορόσημο για την Ταϊβάν αλλά και την Ασία εξέδωσε σήμερα το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ταϊβάν, ανοίγοντας το δρόμο ώστε να επιτρέπονται και να αναγνωρίζονται νόμιμα οι ενώσεις μεταξύ προσώπων του ίδιου φύλου.

Συγκεκριμένα, όπως διαβάζουμε εδώ, το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάνθηκε πως η διάταξη του αστικού κώδικα που αναφέρει πως ένα γαμήλιο συμβόλαιο δεν μπορεί να συναφθεί παρά μόνο μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας «παραβιάζει» το σύνταγμα, το οποίο Σύνταγμα της Ταϊβάν εγγυάται την ελευθερία του γάμου και την ισότητα μεταξύ των πολιτών.

Το δικαστήριο δίνει προθεσμία δύο ετών στην κυβέρνηση για να εφαρμόσει αυτή την απόφαση, επισημαίνοντας πως, αν οι ισχύοντες νόμοι δεν τροποποιηθούν στο διάστημα αυτό, οι γάμοι προσώπων του ίδιου φύλου θα επιτραπεί να εγγράφονται στο ληξιαρχείο.

Ακτιβιστές αγκαλιάζονται έξω από το κοινοβούλιο στην Ταϊπέι εορτάζοντας την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ταϊβάν. Φωτογραφία: Sam Yeh/AFP/Getty

H απόφαση του δικαστηρίου ουσιαστικά σημαίνει ότι το κοινοβούλιο θα πρέπει είτε να επικαιροποιήσει τον υφιστάμενο νόμο, είτε να περάσει έναν καινούριο νόμο, όμως ακόμη δεν είναι γνωστό μέχρι ποιο σημείο προτίθεται να προχωρήσει η βουλή τις επεκτάσεις των δικαιωμάτων στα ομόφυλα ζευγάρια.

Η LGBT κοινότητα της χώρας ελπίζει ότι οι νομοθέτες θα αφαιρέσουν απ’ το νόμο για τους γάμους την απαγόρευση για τα ομόφυλα ζευγάρια, πράγμα το οποίο θα τους διασφαλίσει τα ίδια δικαιώματα με τα ετερόφυλα ζευγάρια, συμπεριλαμβάνοντας και το δικαίωμα της υιοθεσίας, κηδεμονίας, κληρονομιάς αλλά και του δικαιώματος να αποφασίζουν για τους συντρόφους τους σε περίπτωση ιατρικού επείγοντος. Παρ’ όλα αυτά φοβούνται ότι η βουλή δεν θα ακολουθήσει αυτή την οδό, αλλά θα περάσει ένα νέο νόμο ο οποίος θα αναφέρεται μόνο στα ομόφυλα ζευγάρια και θα τους παρέχει μόνο μερικά από τα δικαιώματα που έχουν τα έγγαμα ζευγάρια και όχι ολοκληρωτική εξίσωση.

 

 

Best of internet