Quantcast
THE STREAM

Η αυξημένη ταχύτητα ευθύνεται για το δυστύχημα με το τρένο στο Άδενδρο, σύμφωνα με το πόρισμα

Το τρένο περνούσε με 145χλμ/ώρα από το σημείο του εκτροχιασμού


THE NEWSROOM · 19 Μαΐου 2017

Η υπερβολική ταχύτητα φαίνεται να είναι τελικά η αιτία του δυστυχήματος στο Άδενδρο, αφού ταχύτητα που είχε αναπτύξει ο μηχανοδηγός του συρμού που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα-Θεσσαλονίκη (144,3 χλμ./ώρα) ήταν η αιτία του εκτροχιασμού στην περιοχή Αδενδρου. Αυτό τουλάχιστον αναφέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο πόρισμα της επιτροπής για τα αίτια του δυστυχήματος.

Όπως σημειώνει το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών σε ανακοίνωσή του, η τριμελής Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων συνεχίζει εντατικά το έργο της και το τελικό πόρισμα θα κατατεθεί στις αρμόδιες Αρχές το επόμενο διάστημα.

Μάλιστα η μαρτυρία ενός επιβάτη που αναφέρεται σε λογομαχία δύο επιβατών με τους ελεγκτές του μοιραίου τρένου στην οποία οφείλεται η καθυστέρηση του δρομολογίου, ίσως και να έπαιξε ρόλο στην αυξημένη ταχύτητα που ανέπτυξε στη συνέχεια ο μηχανοδηγός, η οποία κατ’ επέκταση οδήγησε στον εκτροχιασμό τρένου, που στοίχισε τη ζωή σε τρεις ανθρώπους. Και αυτό, υπό το πρίσμα της μεγάλης ταχύτητας με την οποία εισήλθε το τρένο στο «ψαλίδι» του σταθμού του Αδενδρου, όπως όλες οι μαρτυρίες συγκλίνουν.

Σύμφωνα με τη μαρτυρία στο «Εθνος» ενός επιβάτη, του 30χρονου δικηγόρου Κωνσταντίνου Βεληγιάντσου, που βρισκόταν μαζί με τη μνηστή του στο δεύτερο βαγόνι του συρμού, ο ελεγκτής συνοδός της αμαξοστοιχίας είχε έντονο διάλογο με δύο επιβάτες. Η λογομαχία έγινε όταν ο ελεγκτής διαπίστωσε πως είχαν εκδώσει μειωμένα εισιτήρια πολυτέκνων, χωρίς να έχουν τα δικαιολογητικά που αποδεικνύουν πως τα δικαιούνται.

Στον σταθμό του Πλατέος Ημαθίας, όπου κατέβηκαν οι συγκεκριμένοι επιβάτες, η αμαξοστοιχία καθυστέρησε αρκετά λεπτά, καθώς ο ελεγκτής επιχειρούσε τηλεφωνικά να διακριβώσει αν είχαν κοπεί τα κανονικά εισιτήρια, ενώ απειλούσε να καλέσει και την Αστυνομία.

Ίσως έτσι εξηγείται και η υπερβολική ταχύτητα που ανέπτυξε στη συνέχεια η αμαξοστοιχία, η οποία και ευθύνεται για τον εκτροχιασμό της το βράδυ της 13ης Απριλίου.

Σύμφωνα με το υπουργείο, προχωρούν εντατικά όλες οι απαραίτητες εργασίες αποκατάστασης του δικτύου στην περιοχή του Αδένδρου, σύμφωνα με τη σχετική εντολή που είχε δώσει από την πρώτη στιγμή ο Υπουργός Υποδομών & Μεταφορών, κ. Χρήστος Σπίρτζης. Συγκεκριμένα:

  • Ολοκληρώνεται αύριο, Σάββατο 20 Μαΐου 2017, η απομάκρυνση του συρμού που εκτροχιάστηκε, ενώ έχει κατεδαφιστεί το κτήριο που “χτυπήθηκε”
  • Έχει ολοκληρωθεί η αποκατάσταση της σιδηροδρομικής γραμμής
  • Μέσα στο επόμενο δεκαήμερο θα ολοκληρωθεί η ανάταξη της ηλεκτροκίνησης

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Best of internet