Quantcast
THE STREAM

Γερμανία: Νεοναζί στρατιωτικοί συνελήφθησαν επειδή σχεδίαζαν τρομοκρατικά χτυπήματα

Ο σκοπός των συνωμoτών ήταν να να ενοχοποιήσουν πρόσφυγες για τις ένοπλες επιθέσεις


THE NEWSROOM · 11 Μαΐου 2017

Πολύ ανησυχητικές οι αποκαλύψεις που αφορούν τις ένοπλες δυνάμεις της Γερμανίας. Εν αρχή ήταν μια έρευνα για τις τρομοκρατικές επιδιώξεις ενός μεμονωμένου στρατιώτη (ο οποίος στόχευε την κυβέρνηση), η οποία έρευνα όμως αποκάλυψε γρήγορα πως το πρόβλημα είναι αρκετά πιο εκτεταμένο.

Ο 27χρονος Maximilian T. ήταν η τρίτη σύλληψη που έκαναν προχτές Τρίτη 11/5 οι γερμανικές αρχές, σε μια υπόθεση που στόχο είχε τη δολοφονία του πρώην Γερμανού Προέδρου Joachim Gauck και του υπουργού Δικαιοσύνης Heiko Maas. Το σοκαριστικό είναι πως οι δύο ακροδεξιοί στρατιωτικοί και ο ένας πολίτης (φοιτητής) συνεργός τους ήθελαν να φορτώσουν το έγκλημα σε πρόσφυγες.

“Ο κατηγορούμενος είναι έντονα ύποπτος για το σχεδιασμός μιας πράξης ακραίας βίας εναντίον του κράτου βάσει των ακροδεξιών εξτρεμιστικών πεποιθήσεων του”, δήλωσε το γραφείο της Εισαγγελίας.

 Ο άνδρας ήταν τoποθετημένος σε ένα στρατώνα κοντά στα σύνορα με τη Γαλλία. Μαζί του ήταν και ο έτερος στρατιωτικός συνεργός του που πιάστηκε τον Απρίλη, ο 28χρονος Franco A., ο oποίος συνελήφθη τον Απρίλιο όταν η αστυνομία ανακάλυψε ότι είχε καταχωρήσει τον εαυτό σαν πρόσφυγα από τη Συρία το Δεκέμβρη του 2015, ζητώντας μάλιστα επίσημα πολιτικό άσυλο στη Βαυαρία αργότερα. Ο τρίτος που συνελήφθη ήταν ένας 24χρονος φοιτητής ονόματι Mathias F.

O Μaximilian είχε πάει ταξίδι στη Βιέννη μαζί με τον Franco τον Ιανουάριο – για μια εκδήλωση των αξιωματικών υποτίθεται – όπου ο Franco αποθήκευσε ένα αδήλωτο πιστόλι χωρίς το οποίο θα χρησιμοποιούνταν για τρομοκρατική επίθεση στο κεντρικό αεροδρόμιο της πόλης. Αμφότεροι ήταν επίσης μέλη μιας online ομάδας όπου ανταλλάζονταν ακροδεξιές δημοσιεύσεις, φωτογραφίες και ηχητικά αρχεία, σύμφωνα με το  Der Spiegel.

Μεταξύ άλλων, οι δύο στρατιωτικοί είχαν καταστρώσει μια λίστα για δολοφονίες και είχαν βρει το πιστόλι που θα χρησιμοποιούσε ο Franco για την επίθεση. Ο Maximilian είναι ύποπτος πως κάλυπτε τις απουσίες του συνεργού του από το στρατώνα όσο προσπαθούσε να φέρει εις πέρας την πλεκτάνη σύμφωνα με την εισαγγελία, ενώ στο σπίτι στο Offenbach του βρέθηκαν και περίπου 1000 φυσίγγια, τα περισσότερα κλεμμένα από το γερμανικό στρατό.

Το γραφείο του ομοσπονδιακού εισαγγελέας δήλωσε πως ο σκοπός των τριών υπόπτων  ήταν να επιτεθούν πολιτικούς και δημόσια πρόσωπα “που είναι ταγμένα προς μια πολιτική προσφυγικού και μετανάστευσης η οποία είχε αποτύχει στα μάτια των κατηγορούμενων“. Η εκπρόσωπος Frauke Köhler είπε συνέντευξη τύπου πως το σχέδιο του Franco A ήταν με χρήση της ψεύτικης ταυτότητας να πέσει το βάρος της ευθύνης σε ένοπλους Ισλαμιστές. “Οι τρεις ύποπτοι ήθελαν να ενισχύσουν τις υποψίες ενάντια σε όσους πήραν άσυλο στη Γερμανία μετά την επίθεση“, είπε.
Το ζήτημα διογκώθηκε ακόμη περισσότερο μετά από έρευνες της στρατιωτικής αστυνομίας και των πληροφοριών, ανακαλύφθηκαν σε δύο στρατώνες ναζιστικά κειμήλια από την εποχή του Β’ Π.Π. και νωρίτερα, με τις έρευνες να γίνονται πλέον σε πανεθνικό επίπεδο. Οι γερμανικές αρχές αυτή τη στιγμή έχουν ανοίξει 275 φακέλους ρατσισμού και ακροδεξιάς δραστηριότητας από τα τελευταία έξι χρόνια, σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας.
Ο αριθμός δεν είναι μεγάλος σε έναν οργανισμό (τις Ένοπλες Δυνάμεις) που αριθμεί περίπου 180,000 άτομα, όμως το 70% των περιπτώσεων προέκυψε τον τελευταίο ένα χρόνο και μισό, από τότε δηλαδή που έγινε το μεγάλο άνοιγμα της Γερμανίας προς τους πρόσφυγες. Όπως δήλωσε η βουλευτής Christine Buchholz του αριστερού κόμματος Die Linke της αντιπολίτευσης:
“Στο παρελθόν, οι επιμέρους περιπτώσεις πάντα εξετάζονταν, αλλά δε φαινόταν ή δεν είχε γίνει κατανοητό ότι οι περιπτώσεις αυτές δεν είναι απομονωμένες, αλλά πως υπάρχουν δίκτυα και διασυνδέσεις και με εξτρεμιστές έξω από τις ένοπλες δυνάμεις.”
Σε κάθε περίπτωση, η παρουσία ακροδεξιών στις τάξεις του Γερμανικού Στρατού αποδεικνύεται πολύ μεγαλύτερο από αυτό που εκτιμούνταν. Σε μια χώρα που το αρνητικό βάρος αυτών των αντιλήψεων είναι μεγαλύτερο από οπουδήποτε αλλού στην Ευρώπη.
(Πηγές: 1, 2, 3)

Best of internet