Quantcast
THE STREAM

Για ισλαμοφοβικό και ρατσιστικό λόγο θα δικαστεί η συγγραφέας Σώτη Τριανταφύλλου

Την αγωγή κάνει ο Παναγιώτης Δημητράς, εκπρόσωπος του ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι


THE NEWSROOM · 5 Μαΐου 2017

Kι όμως, δεν είναι τρολιά, παρότι αυτή την εντύπωση είχαν πολλοί όταν το διάβασε. Η γνωστή συγγραφέας και φιλελεύθερη “ακτιβίστρια” με τις ένθερμες απόψεις κατά των μουσουλμάνων, των σοσιαλιστών, των δημόσιων υπάλληλων και άλλων όντως θα δικαστεί στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών στις 21 Ιουλίου 2017 με την αγωγή να έχει γίνει από τον διαχειριστή του blog «Racist Crimes Watch», Παναγιώτη Δημητρά. Ο κ. Δημητράς έχει διατελέσει επίσης Εκπρόσωπος του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι και μεγάλη δράση στον τομέα του αντιρατσισμού.

Ο κ. Δημητράς θεώρησε ότι θα έπρεπε να ξεκινήσει νομικές διαδικασίες μετά από άρθρο στην Αthens Voice που είχε γράψει η Σώτη Τριανταφύλλου. Εκεί η κ. Τριανταφύλλου ανέπτυσσε την επιχειρηματολογία πως το Ισλάμ είναι εν συνόλω μια θρησκεία μίσους, την οποία πιο συγκεκριμένα αποκαλούσε “ιδεολογία εκβαρβαρισμού.“, με τη φράση που έκανε τον κ. Δημητρά να θεωρήσει πως το θέμα έχει ξεφύγει να είναι η παρακάτω:

Δεύτερο σημείο: αν οι μετριοπαθείς μουσουλμάνοι (που, σας διαβεβαιώ, είναι λιγοστοί και αμήχανοι μέσα στο αγριεμένο ισλαμικό πλήθος), θέλουν να αποφύγουν τον στιγματισμό, πρέπει να κατέβουν μαζικά στους δρόμoυς –σήμερα, τώρα– και να διαμαρτυρηθούν για τα εγκλήματα εναντίον της ανθρωπότητας που διαπράττονται στο όνομα του Αλλάχ.

Όμως, θα επιμείνω: όπως έλεγε ο Μάρκο Πόλο, «φανατικός μουσουλμάνος είναι αυτός που σου κόβει το κεφάλι, ενώ μετριοπαθής είναι εκείνος που σε κρατάει για να σου κόψουν το κεφάλι»

Το σχόλιο του κ. Δημητρά στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook:

Και η κοινοποίηση από τον ίδιο του event της δίκης:

To σκεπτικό του διαχειριστή του Racist Crimes Watch ήταν πως δεδομένου του ότι μια απλή αναζήτηση στο Ίντερνετ δείχνει ότι ο Μάρκο Πόλο ουδέποτε (δείτε εδώ) είπε κάτι τέτοιο, αποδεικνύεται πως πρόκειται για σκόπιμη διασπορά ρατσιστικών απόψεων. Η κίνηση αυτή του κ. Δημητρά σχολιάστηκε πάντως από διάφορες πλευρές, όπως ο γνωστός Πέτρος Τατσόπουλος ο οποίος καταδίκασε στο facebook την αγωγή κατά της Σώτης Τριανταφύλλου:

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε επίσης και η Δράση, όπου μεταξύ άλλων σχολιάζει:

«Η ελευθερία του λόγου πρέπει να είναι πλήρης. Δεν έχει σημασία αν διαφωνεί ή συμφωνεί κανείς με τις απόψεις κάποιου. Στη συγκεκριμένη περίπτωση διαφωνούμε πλήρως με το συγκεκριμένο κείμενο της Σώτης Τριανταφύλλου. Υπερασπιζόμαστε όμως απολύτως το δικαίωμα να τις εκφράζει χωρίς να ποινικοποιείται η άποψή της»

To δικαστήριο με νομικό πλαίσιο τον αντιρατσιστικό νόμο θα κρίνει τελικά τις δηλώσεις της κ. Τριανταφύλλου.

Best of internet