Quantcast
THE STREAM

Συμφωνία κυβέρνησης με θεσμούς: Περικοπές συντάξεων, μείωση αφορολόγητου και πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ

Η προκαταρκτική τεχνική συμφωνία δεν περιλαμβάνει ρύθμιση για το χρέος και στόχους για πλεονάσματα


THE NEWSROOM · 2 Μαΐου 2017

Μετά από μια ολονυχτία διαπραγματεύσεων στο Χίλτον, γύρω στις 6 το πρωί έληξε η συνάντηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους Θεσμούς, η οποία κατέληξε μετά από 12 ώρες σε μια “προκαταρκτική τεχνική συμφωνία” σε όλα τα θέματα της δεύτερης αξιολόγησης. Η κυβέρνηση συμφώνησε σε μέτρα και αντίμετρα 3,8 δις ευρώ για την διετία 2019 -2020.

Στα αρνητικά περιλαμβάνονται οι περικοπές σε συντάξεις, η πώληση λιγνιτικών μονάδων και 17% της ΔΕΗ, η μείωση του αφορολόγητου, οι περισσότερες Κυριακές με ανοιχτά καταστήματα. Στα θετικά μια σειρά κοινωνικών μέτρων με στόχο την ανακούφιση των κοινωνικά ευάλωτων συμπολιτών μας. Η προκαταρκτική συμφωνία δεν περιλαμβάνει ρύθμιση για το χρέος και στόχους για πλεονάσματα.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος λίγο μετά το τέλος της συνάντησης:

Διαπραγμάτευση κυβέρνησης – τεχνικών κλιμακίων για τη δεύτερη αξιολόγηση στο ξενοδοχείο Hilton, Αθήνα, 25 Απριλίου 2017. Menelaos Myrillas / SOOC

Έχουμε λευκό καπνό σε όλα τα θέματα και πλέον θα πρέπει να αρχίσουμε να εφαρμόσουμε ό,τι συμφωνήσαμε. Πλέον ξεκινούν οι συζητήσεις για το χρέος και τα πλεονάσματα. (…)Όπως καταλαβαίνετε γίνανε αμοιβαίοι συμβιβασμοί, με μερικά πράγματα είμαστε ευχαριστημένοι, με μερικά πράγματα είμαστε λιγότερο ευχαριστημένοι» συνέχισε ο υπουργός.

Συγκεκριμένα τόνισε ότι μετά από τις διαπραγματεύσεις γα τις αποκρατικοποιήσεις, πολλές επιχειρήσεις που ήταν στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ, πέρασαν στο χαρτοφυλάκιο της Εταιρίας Δημοσίων συμμετοχών, όπου όπως είπε υπάρχει μια διαφορετική λογική αξιοποίησης. Ωστόσο υπήρξε συμφωνία σχετικά με την πώληση του 30% ως 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ καθώς επίσης και το 17% του μετοχικού κεφαλαίου της επιχείρησης μέσω του ΤΑΙΠΕΔ.

Σε ό,τι αφορά την λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, ο υπουργός ανέφερε ότι υιοθετήθηκε η ελληνική πρόταση για μια διεύρυνση στις τουριστικές περιοχές και στους τουριστικούς μήνες, ενώ τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα θα πωλούνται και εκτός φαρμακείων.

Σχετικά με τις μειώσεις στις συντάξεις, η υπουργός εργασίας Έφη Αχτσιόγλου είπε ότι τέθηκε ως πλαφόν μειώσεων 18% για τις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις, με στόχο την επίτευξη εξοικονόμησης δαπανών 1% του ΑΕΠ ( 1,9 δις ευρώ).

Από 1.1.2020 (ή το 2019 αν δεν πιαστούν οι στόχοι) η μείωση του αφορολόγητου, οπότε από 8.636 ευρώ θα διαμορφωθεί στα 5.681 ευρώ για άγαμους και συνταξιούχουςφέρνοντας επιβάρυνση από 650 ευρώ. Δηλαδή, λόγω της μείωσης του αφορολόγητου, θα πληρώσουν φόρο ακόμη και χαμηλοσυνταξιούχοι των 500 ευρώ. Για οικογένειες μέχρι και τρία παιδιά, το αφορολόγητο θα διαμορφώνεται στα 6700€, από 9500 ευρώ που είναι σήμερα.

«Στο πλαίσιο της συζήτησης για το χρέος, τα πλεονάσματα για μετά το 2018, είναι η άλλη όψη του νομίσματος. Και στα δύο κείμενα αυτά είναι σε παρενθέσεις γιατί αυτή η συζήτηση δεν γίνεται στο δικό μας επίπεδο (σ.σ.: σε επίπεδο τεχνικών αποστολών) αυτή η συζήτηση γίνεται στο επίπεδο του Eurogroup όπου είναι τα κράτη-μέλη και το ΔΝΤ» δηλώνει το οικονομικό επιτελείο.

Η υπουργός εργασίας κ. Έφη Αχτσιόγλου τόνισε ότι για το εργασιακό αποφασίστηκε η νομοθέτηση από τώρα της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της μετενέργειας, με έναρξη εφαρμογής από τον Σεπτέμβριο του 2018. Η υπουργός τόνισε ότι δεν θα αυξηθεί το όριο των ομαδικών απολύσεων, ενώ ο έλεγχος θα περάσει από τον εκάστοτε υπουργό, στο ανώτατο συμβούλιο εργασίας. Δηλαδή καταργείται η υπουργική απόφαση που απαιτείται ως τώρα για την έγκριση των ομαδικών απολύσεων και αντικαθίσταται από ένα σύστημα προειδοποίησης.

Η Έφη Αχτσιόλου αναφέρθηκε αναλυτικά και στα αντισταθμιστικά μέτρα με κοινωνικό χαρακτήρα που θα ληφθούν από το 2019 ταυτόχρονα με την περικοπές συντάξεων. Στα κοινωνικά μέτρα που θα εφαρμοστούν το 2019 περιλαμβάνονται:

  • Επιδότηση ενοικίου. Συγκεκριμένα, προβλέπεται μέση επιδότηση περίπου 1.000 ευρώ, το χρόνο, σε 600.000 οικογένειες.
  • Ενίσχυση του επιδόματος του πρώτου και δεύτερου παιδιού, συνολικού κόστους 260 εκατ. ευρώ.
  • Επέκταση των σχολικών γευμάτων, για να καλυφθεί ο μισός πληθυσμός των παιδιών σε δημοτικά και γυμνάσια σχολεία.
  • Επέκταση του προγράμματος των βρεφονηπιακών σταθμών, για να καλύψουν το ένα τρίτο των παιδιών, ηλικίας έως 4 ετών.
  • Το μέτρο της μείωσης της συμμετοχής στα φάρμακα θα επεκταθεί σε όλον τον πληθυσμό, όχι μόνο στους συνταξιούχους, με εισοδηματικά κριτήρια.
  • Ένα σημαντικό πακέτο της τάξεως των 250 εκατ. ευρώ προορίζεται για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και ένα αντίστοιχο πακέτο θα πάει στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων για αναπτυξιακά προγράμματα

Η τεχνική συμφωνία είναι προκαταρκτική και δε σημαίνει ακόμα ότι έκλεισε η αξιολόγηση, αφού θα πρέπει να ληφθούν και οι αποφάσεις για τα πλεονάσματα και το χρέος. Τώρα η κυβέρνηση θα πρέπει να συντάξει τα συμφωνηθέντα σε νομοσχέδια τα οποία θα πρέπει να ψηφιστούν από τη βουλή μέχρι και τις 13 Μαΐου. Στη συνέχεια θα πρέπει τα νομοσχέδια να μεταφραστούν και να σταλούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να συνταχθεί η έκθεση συμμόρφωσης (Compliance report) η οποία με την σειρά της, θα περάσει από συνεδρίαση της ομάδας εργασίας της Ευρωζώνης και να εισαχθεί με σχετική εισήγηση στην συνεδρίαση του Eurogroup στις 22 Μαΐου.

Πηγή: εδώ, εδώ, κι εδώ

Best of internet