Quantcast
THE STREAM

Κι άλλη τέχνη: Εικαστικός θα στρώσει κρεβάτι και θα κλείσει τα φώτα στην πλατεία Συντάγματος

Για να ξετυλίξει το πιο βαρυσήμαντο δίλημμα στην ιστορία του Ανθρώπου


LUBEN CREW · 25 Απριλίου 2017

Η πρωτεύουσα αλλάζει, αγαπητοί φίλοι και μπολιάζεται με γερές δόσεις σύγχρονης τέχνης την οποία ελπίζουμε τουλάχιστον οι γκάγκαροι Αθηναίοι να την κατανοήσουν και να την αγκαλιάσουν και να μη μας περάσουν οι καλλιτέχνες για τίποτα μπυθουλαίους που δεν ξέρουν που τους πάν τα τέσσερα. Αφού στο παρελθόν είχαμε δει καλλιτεχνικά δρώμενα σε ξένες χώρες, όπως πχ την καλλιτέχνιδα Έλενα Πόκα που ντύθηκε ελάφι στη Βηθλεέμ για να δείξει την ομορφιά του θανάτου, τώρα έχουμε και στη δική μας πόλη αντίστοιχα χάπενινγκς.

Κάπως έτσι, υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων, του δήμου που λατρεύει το  ω ρ α ι ο  περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο δήμο, θα λάβει χώρα έξω από το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετάννια το #bedsheets, “ένα εικαστικό δρώμενο που θα συμβεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα”. Συγκεκριμένα, διαβάζουμε ότι “Την Πέμπτη 27 Απριλίου και ώρα 21.00, η διεθνούς φήμης εικαστικός Μαρία Φραγκουδάκη θα ξαφνιάσει τους πολίτες” και  ένα λευκό κρεβάτι θα εμφανιστεί στο πεζοδρόμιο, ενώ τα φώτα της πλατείας Συντάγματος θα κλείσουν για να ξαφνιάσουν πολίτες και επισκέπτες της Αθήνας.

Το δρώμενο είναι μια ιδέα της ίδιας, της Μαρίας Φραγκουδάκη, για τις ανάγκες της οποίας συνεργάστηκε με την artist-performer Αναστασία Αργυρίου, που, μελετά την Ψυχολογία της Τέχνης. Στο δελτίο τύπου δεν αποκαλύπτονται και πολλά πράγματα και όλα καλύπτονται από μια δημιουργική ασάφεια η οποία μοιάζει κάπως έτσι:

Ο βασικός της στόχος είναι να ξετυλίξει το πιο βαρυσήμαντο δίλημμα στην ιστορία του Ανθρώπου. Είμαστε Ελεύθεροι ή νομίζουμε πως είμαστε;
Ο Δυϊσμός της Ελευθερίας θα ξεκινήσει από τα χαμηλά και στη συνέχεια, η Φραγκουδάκη θα τον εκσφενδονίσει δημοσίως, μπροστά στα μάτια του κοινού.

Το βαθύ αυτό ερώτημα, θα το ανυψώσει μέχρι και στα 3.000 εκατοστά ύψος!

Μάλιστα, αγαπητοί φίλοι, παρά το πέπλο μυστηρίου που τυλίγει σα σεντόνι τα σχέδια της καλλιτέχνιδος σχετικά με το μπέντσιτς, γνωρίζουμε ότι αυτό το βαθύ ερώτημα της ελευθερίας θα ανυψωθεί γύρω στα 30.000 χιλιοστά ύψος, οπότε φανταζόμαστε βασικά το Μεγάλη Βρετάνια τυλιγμένο με σεντόνια και ένα κρεβάτι να ίπταται στα 30 μέτρα. Ελπίζουμε η περφόρμερ να έχει δέσει τη ζώνη της.

 

Όπως διαβάζουμε στους επιμέρους τίτλους του Δελτίου Τύπου σχετικά με το performance: Θα τραντάξει κοινό, αισθήσεις και νου / Μία στιγμή προβληματισμού για πολίτες και επισκέπτες της Αθήνας / Για να μεταμορφώσει την πρόσοψη του ιστορικού ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρεταννία». Να τραντάξει το κοινό, τις αισθήσεις και το νου.

Kι όμως το έργο δε φαίνεται να εντάσσεται στο πλαίσιο της Documenta 14.

Best of internet