Quantcast
THE STREAM

Ο Δήμος Χίου διώχνει από το νησί βασκική ΜΚΟ που θα έφτιαχνε δομή παροχή υπηρεσίων υγείας για μετανάστες και πρόσφυγες

O Δήμαρχος Χίου ανακοίνωσε την απόφαση αποβολής στον εκπρόσωπο της ΜΚΟ


THE NEWSROOM · 22 Απριλίου 2017

 

Μια ΜΚΟ η οποία σκόπευε να δημιουργήσει ένα κέντρο παροχής υπηρεσιών υγείας αποφάσισε να διώξει από το νησί ο Δήμος Χίος. Ο ίδιος ο Δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς  ανακοίνωσε στον Inigo Mijangos, επικεφαλής της βασκικής μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Salvamento Maritimo Humanitario (SMH) ότι η οργάνωσή του αποβάλλεται από το νησί.

Το σκεπτικό της απόφασης, όπως δηλώθηκε από τον κ. Βουρνού στο εκπρόσωπο της ΜΚΟ ήταν ότι ο δήμος δεν ήταν ενήμερος γι’αυτό που πάνε να κάνουν, ενώ είχε μεσολαβήσει και συζήτηση επί του θέματος στο δημοτικό συμβούλιο, η οποία ήρθε στο τραπέζι από κατοίκους που θα έμεναν δίπλα στη δομή υγείας όταν αυτή θα κατασκευαζόταν. Από τη σχετική συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο για την υπό δημιουργία δομή είχε προκύψει και καταδικαστικό ψήφισμα.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Μανώλη Βουρνού:

Η δομή υγείας που σχεδίαζε να κατασκευάσει η βασκική ΜΚΟ θα λειτουργούσε σε μια πρώην ιδιωτική κλινική του νησιού και ο στόχος της θα ήταν η υγειονομική εξυπηρέτηση μεταναστών και προσφύγων. Όπως ήταν αναμενόμενο, μετά την έξωση της από το νησί η Salvamento Maritimo Humanitario ανακοίνωσε πως το σχέδιο της ακυρώνεται και η ίδια θα αποχωρήσει από το νησί.

Μεταξύ των υπηρεσιών που θα παρέχονταν θα ήταν η μετάφραση των ιατρικών εγγράφων στα αγγλικά για να είναι προσβάσιμα στους πρόσφυγες και η κάλυψη των εξόδων για μια δεύτερη διάγνωση. Η δεύτερη υπηρεσία θα ήταν διαθέσιμη και σε όλους τους κατοίκους της Χίου, όχι μόνο μετανάστες και πρόσφυγες.

Ταυτόχρονα, ανησυχία προκαλούν φαινόμενα όπως ιερέας ο οποίος μιλώντας σε τοπικά μέσα, αναφέρθηκε στους πρόσφυγες και στους μετανάστες ως “γύφτους” και “τεταρτοκοσμικούς” που δεν σέβονται τη φιλοξενία. Σε ίδιο μήκος κύματος, μιας κάτοικος δήλωσε πως “Ρατσισταί δεν είμαστε αλλά δεν τους θέλουμε, να φύγουνε“.

Οι δηλώσεις του ιερέα είναι μετά το 2.58:

Η Εκκλησία στην υπηρεσία των αδύναμων ως συνήθως.

(πηγή)

 

Best of internet