Quantcast
THE STREAM

Επιτέλους οι επιστήμονες αποκαλύπτουν γιατί μας ενοχλούν οι ήχοι μασουλήματος

Ανυπομονούμε να βρεθεί η θεραπεία


LUBEN CREW · 8 Απριλίου 2017

Έχει τύχει πότε να μασουλάει ο διπλανός σας και να κάνει τέτοιους ήχους, κρατσανόντας, ή ακόμα χειρότερα κάνοντας πλιτς πλιτς με υγρές τροφές και άλλα τέτοια κακόηχα, ώστε να θέλετε να του σπάσετε το πιάτο στο κεφάλι ή να του καρφώσετε το πιρούνι σας στο μάτι;

Αν όχι, τότε λογικό, γιατί μπορεί να μην είστε βίαιοι γενικά, αλλά τέλος πάντων θα σας έχει τύχει να σας ενοχλεί ο ήχος που κάνει ο συνδαιτημόνας σας την ώρα που τρώτε. Ε, τελικά δεν είστε μόνοι, αγαπητοί φίλοι, μιας και η επιστήμη έρχεται για άλλη μια φορά να μας πει αυτά που ήδη υποψιαζόμασταν, μιας και αυτή η αντίδραση που ονομάζεται “μισοφωνία” εξηγείται με την ανάλυση της λειτουργίας και της δομής του ανθρώπινου εγκεφάλου.

Όπως αναφέρει το BBC και η Telegraph, Βρετανοί επιστήμονες συμπέραναν ότι η μισοφωνία είναι μια πραγματική εγκεφαλική διαταραχή και όχι μια φανταστική ή μόνο ψυχική αντίδραση. Aυτό που ανακάλυψαν είναι ότι σε συγκεκριμένους ανθρώπους ορισμένοι ήχοι «πυροδοτούν» συγκεκριμένες αλλαγές στην εγκεφαλική δραστηριότητα, οι οποίες συνδυάζονται με επιτάχυνση των χτύπων της καρδιάς, ακόμη και με έκκριση ιδρώτα.

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων University College Λονδίνου και Νιούκαστλ, με επικεφαλής τον καθηγητή γνωστικής νευρολογίας Τιμ Γκρίφιθς, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας “Current Biology”, σύμφωνα με το BBC και τη βρετανική «Telegraph», μελέτησαν τους εγκεφάλους 20 μισοφωνικών ανθρώπων και -για λόγους σύγκρισης- 22 άλλων χωρίς μισοφωνία.   Διαπιστώθηκε ότι στα άτομα με μισοφωνία μια περιοχή του εγκεφάλου που περιλαμβάνει τον μηχανισμό ελέγχου των συναισθημάτων, εμφανίζει υπερδραστηριότητα στο άκουσμα ορισμένων ήχων. Η περιοχή αυτή εμφανίζει διαφορετικές νευρωνικές συνδέσεις με άλλα μέρη του εγκεφάλου στους ανθρώπους με μισοφωνία, σε σχέση με τους υπόλοιπους ανθρώπους.

«Για πολλούς ανθρώπους με μισοφωνία αυτό θα είναι ευπρόσδεκτο νέο, καθώς για πρώτη φορά βρήκαμε μια διαφορά στη δομή και λειτουργία του εγκεφάλου τους. Η μελέτη μας δείχνει ότι υπάρχουν σημαντικές εγκεφαλικές μεταβολές, που θα πρέπει να πείσουν τους σκεπτικιστές στην ιατρική κοινότητα ότι πρόκειται για μια πραγματική διαταραχή», δήλωσε ο δρ Σουκμπιντέρ Κουμάρ του Ινστιτούτου Νευροεπιστήμης του Νιούκαστλ. Όπως είπε, το πιο δυνατό αίσθημα των μισοφωνικών είναι ο θυμός και όχι η αηδία.

Η μισοφωνία μπορεί να εμφανισθεί σε μικρά παιδιά, σε σημείο που να ενοχλούνται τόσο πολύ από τους ήχους που κάνουν οι άλλοι όταν τρώνε, ώστε μπορούν να φάνε μόνο όταν είναι μόνα τους. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά η 29χρονη Ολάνα Τάνσλεϊ-Χάνκοκ, που είχε έντονη μισοφωνία από την ηλικία των οκτώ ετών:

Το μόνο που μπορώ να περιγράψω, είναι ότι ήθελα να χτυπήσω τους ανθρώπους στο πρόσωπο, όταν άκουγα το θόρυβο που έκαναν τρώγοντας

Δεν είναι ξεκάθαρο πόσο συχνή είναι στον πληθυσμό, αφού δεν υπάρχει κάποιος σαφής τρόπος για να διαγνωσθεί. Πάντως η ανακάλυψη του «αποτυπώματός» της στον εγκέφαλο, ελπίζεται ότι μπορεί μελλοντικά να οδηγήσει σε κάποια θεραπεία.Μέχρι στιγμής δυστυχώς δεν υπάρχει κάποια θεραπεία για τη μισοφωνία, οπότε υπομονή, αγαπητοί φίλοι.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Best of internet